Az elmúlt egy év legnagyobb felhajtást produkáló brit zenekara, az Arctic Monkeys csak télen jelentette meg első albumát, de egy tagja már ott is hagyta az együttest.

Távozott az együttesből az Arctic Monkeys basszusgitárosa, Andy Nicholson. A három maradék alapító tag közös nyilatkozatban tájékoztatta erről a közvéleményt a zenekar honlapján: "Sajnálattal tájékoztatunk mindenkit arról, hogy Andy többé már nem tagja a bandának. Nick O'Malley, aki már eddig is helyettesítette Andyt az amerikai turnénkon, velünk marad, és ő fog játszani nyár végéig a koncertjeinken" - fogalmaz a közlemény.

"Régóta barátok vagyunk Andyvel, és fantasztikus dolgokat vittünk végbe, melyeket már nem vehet el tőlünk senki. A legjobbakat kívánjuk neki" - fejeződik be a nyilatkozat, amely azonban nem tér ki a zenész távozásának okaira.

Annyi biztos, hogy Andy Nicholson kimerültségre hivatkozva mondta le az együttes amerikai turnéját, de akkor még nem volt szó végleges távozásról. Tekintve a tagok rendkívül fiatal korát, és a hirtelen jött médiafelhajtás körülöttük, nem csoda, hogy volt, akit megviseltek az elmúlt hónapok történései.

A fiatal sheffieldi zenekar tavaly ősszel robbant be a brit popvilágba, amikor az I Bet You Look Good On The Dancefloor című első kislemez - köszönhetően főként az addig példátlan, internetes gerillakampánynak - nyitott a slágerlista csúcsán.

Az Alex Turner vezette Arctic Monkeys debütáló lemeze Whatever People Say I Am, That's What I'm Not címmel januárban került a boltokba, és minden idők leggyorsabban fogyó brit debütlemeze lett: az első héten 363 735 (!) darab kelt el belőle. Az addigi rekordot egyébként az Oasis első albuma, az 1994-es Definitely Maybe tartotta. Az Arctic Monkeys lemeze a világ több országában is sikeres lett, noha a brithez hasonló hisztériát máshol nem sikerült keltenie. Azóta áprilisban jelent meg egy ötszámos EP, Who The Fuck Are Arctic Monkeys címmel, amely ironikus módon olyan formátum, hogy sem a kislemez-, sem a nagylemezlistán nem tüntethető fel.