Busta Rhymes igazán nagy durranása

Vágólapra másolva!
Tízéves szólókarrierje során először, Busta Rhymes berobbant az első helyre az amerikai albumlistán, a robbanást a címével is előrejelző, The Big Bang című anyagával. Angliában a Keane második korongja volt a legkelendőbb, emellett Nelly Furtado harmadik nagylemeze is nagy siker Európában.
Vágólapra másolva!

Az idén már több rapelőadó kezdett karrierje során először az első helyen az Egyesült Államokban. Juvenile és T.I. után a rapperek közt már veteránnak számító Busta Rhymes is csatlakozott ehhez az elithez. Busta Trevor Taheim Smith Jr. néven született 1972. május 20-án, pontosan egy nappal előbb, mint néhai híres kollégája, Notoriuos B.I.G. - művésznevét a Public Enemy frontemberétől, Chuck D-től kapta. Karrierje még 1991-ben kezdődött, mikor Long Island-i cimboráival megalakította a The Leaders of the New School nevű bandát. Velük két albumot jelentetett meg, utána feloszlottak, főként azért, mert a csapat többi tagja úgy érezte, háttérbe szorultak.

Első szólólemeze 1996-ban látott napvilágot, melyről a Woo-Hah!! Got You All in Check című dal Amerikában és Angliában is a nyolcadik helyig jutott. A második albumáról való Turn It Up (Remix) / Fire It Up című sláger, mely a Knight Rider témájára épül, hozta meg neki a nemzetközi áttörést. Ezzel már Európában is nagy sikereket ért el. Egy évvel később Janet Jacksonnal előadott duettje lett nagy sláger az Atlanti-óceán túlpartján, ezután egyre több nagy sztárral dolgozott együtt. Dalainak producerei a Neptunes és Dr. Dre voltak, énekelt együtt Mariah Carey-vel is.

Az utóbbi években inkább csak közreműködőként tűnt fel olyan előadók legnagyobb sikereiben, mint Lumidee vagy a Pussycat Dolls. Időközben egy nagyobb változáson is átesett, mivel tizenhét év után levágatta jellegzetes rasztahaját. A korong első sikerdala a Daft Punk Technologic című dalának alapjaira épülő Touch It lett. A szám nagy sikernek bizonyult, ezért több remix is készült hozzá, melyekben olyan előadók is rappelnek, mint Missy Elliott vagy Mary J Blige. A remix verzióhoz is készült klip, melynek forgatása közben tragédia történt, lelőtték ugyanis Busta egyik testőrét. Az új kislemezsikerben, melynek címe I Love My Chick, Kelis és a Black Eyed Peas-ből ismert will.i.am is közreműködik. Az albumon rajtuk kívül még olyan nevek hangja hallható, mint Stevie Wonder, Raekwon a Wu-Tang Clan-ből vagy a két éve elhunyt funkylegenda, Rick James.

A Dixie Chicks megőrizte második helyét, míg a múlt heti első helyezett AFI a harmadik helyre esett vissza. Az év eddigi legsikeresebb filmzenealbuma, a High School Musical újra javított egy pozíciót. A következő új helyezett a kanadai alternatív metálbanda, a Three Days Grace nevéhez fűződik, akik One-X című második korongjukkal az ötödik helyen debütáltak. Az Adam Gontier vezette csapat eredetileg még 1992-ben alakult, de akkor még Groundswell néven zenéltek. Öt év múlva vették fel a Three Days Grace nevet, miután négyesben folytatták az eredeti ötös felállás helyett.

threedaysgrace.com

Three Days Grace


Első, azonos című albumukra azonban 2003-ig várni kellett. Erről az Ugly Kid Joe (I Hate) Everything About You című dalának feldolgozása lett az első sláger. Otthon, Kanadában, bemutatkozó korongjuk bekerült a Top 10-be, míg az Egyesült Államokban a hatvankilencedik helyig sikerült felkapaszkodniuk. A csapat 2004-ben szerepelt a Hilary Duff főszereplésével készült Raise Your Voice (Sztár születik) című filmben is. Az új album elkészítésében Howard Benson producer segédkezett, aki dolgozott együtt már a Motörhead-del és a P.O.D.-vel is. Első sikerdalként az Animal I Have Become került fel a Billboard több listájára is. Az album Kanadában a második helyet szerezte meg.

A banda Amerikában két filmzenealbum között debütált, a hatodik helyre jött fel ugyanis a Cars (Verdák) című mozi filmzenealbuma. A film két hete vezeti a tengerentúli mozilistát 117 milliós bevétellel. A benne elhangzó Life Is a Highway című dal a Rascal Flatts előadásában tizennyolc pozíciót száguldva került a Hot 100 hetedik helyére, ezzel Tom Cochrane 1992-es eredetijének legjobb helyezésétől már csak egy hely válsztja el.

A Top 20-ban egyetlen új album található. Billy Joel a tizennegyedik pozícióban debütált 14 Gardens Live című dupla koncertlemezével, melyet a New York-i Madison Square Gardenben rögzítettek. Billy Joel közel kilenc éve járt ennél magasabban a listán. Rajta kívül Andrea Bocelli, Alan Jackson és Toby Keith legújabb nagylemezei tértek vissza a húsz legkelendőbb album közé.

Forrás: [origo]

Billy Joel


Az ötvenes mezőnyben egyetlen új jelzésű lemez található, ez pedig a Widespread Panic nevű formáció kilencedik stúdióalbuma, mely a Earth to America címet viseli. Az 1985-ben alakult déli rockbanda új munkája a negyvennyolcadik helyen debütált. A csapat megalakulása óta non-stop turnézott, csak a stúdiófelvételek idején és karácsonykor pihentek. Tizennyolc év után, 2003-ban beiktattak egy nagyobb pihenőt, aminek most ezzel az albummal végeszakadt.

A Hot 100-on rögtön az első helyen kezdett Amerika legújabb megasztárja, Taylor Hicks, Do I Make You Proud című dalával, melyből az első héten 228000 darabot értékesítettek. A Gnarls Barkley Crazy-je is megérkezett a Top 10-be, ezenkívül Beyoncé - ahogy a múlt héten Christina Aguilera - karrierje legjobb debütálását mondhatja magáénak: a Jay-Z-vel közösen előadott Deja Vu a negyvennegyedik helyen indított.