Elhunyt Bada Dada, a Tudósok volt tagja

2006.07.06. 14:15

Tragikus hirtelenséggel meghalt Bada Dada, a Tudósok együttes tagja és a budapesti underground egyik ismert figurája. A hírt az A38 közölte a világgal.

Bada Dada 1963-ban született Újvidéken. Művészképző középiskolába járt, ezt követően tengerészkatona volt Pulában, majd az Újvidéki Bölcsészettudományi Kar magyar tanszékének volt hallgatója. Ezután szabad művészként tevékenykedett a szó legnemesebb értelmében. Életét leginkább a festészet töltötte ki, valamint a költészet és alkalmanként a zene, emellett alkalmi fizikai munkákat vállalt, és kalligráfiai megbízásokat.

Magyarországon leginkább a Tudósok (kezdetben Jugoszláv Tudósok) együttes tagjaként ismerték meg, valamint a drMáriással adott performance-, költészeti és zenei duó-fellépéseik nyomán. Szellemileg Szentendrén érezte otthon magát, ahová meleg baráti szálak kötötték az egykori Bizottság tagjaihoz (a Bizottság gitárosa, Szulovszky István Joni a múlt hónapban hunyt el).

Egyedülálló költészeti és képzőművészeti tevékenysége leginkább végtelenül humoros-szkeptikus világlátásában domborodott ki. Népszerűségét, ismertségét elsősorban az Apa kocsit hajt című szerzeményének köszönheti, amelyet még újvidéki műteremszobájában készített egy közönséges kazettás magnóval, amelyre egyszerre énekelt és harmonikázott.

1992-ben költözött Magyarországra, ahol a Tudósokkal készített lemezeit jórészt a Bahia kiadó adta ki, és e kiadó nevéhez fűződik az 1996-ban kiadott, képzőművészeti tevékenységét is legátfogóbban bemutató kötete, a drMáriással együtt szerzett Égevő című reprezentatív album.

Bada Dada az utóbbi években félig visszavonultan élt Rákoskeresztúron. Főleg képzőművészettel foglalkozott, és néhány különös hangulatú öndokumentáló filmet és hangfelvételt készített, továbbá szerepelt a Belga 2005-ös lemezén is.

Alkotói szellemisége az eksztatikus életigenlés, humor és erotika, valamint a súlyos depresszió, kiábrándultság és élettagadás között ingadozott. Alkotói tevékenysége a magyarországi és a vajdasági avantgárd és underground kultúra egyik meghatározó és megkerülhetetlen egyéniségévé tette.

Forrás: A38

KAPCSOLÓDÓ CIKK