A Music Television 25 éve

Vágólapra másolva!
25 évvel ezelőtt indult útjára a Music Television, amely alaposan megváltoztatta mind a tévézési szokásokat, mind pedig a popzene történetét. A negyedszázad alatt maga a csatorna is sokat változott, és manapság már gyakorlatilag nem is játszik videoklipeket, pedig maga a műfaj is gyakorlatilag az MTV-nek köszönheti a létét.
Vágólapra másolva!

Persze videoklipek már 1981 előtt is készültek, ám ezek csak a hagyományos könnyűzenei műsorokban kaphattak helyet, ahol adott esetben sokat segíthettek egy kislemezdal promóciójában. Így például a hetvenes években David Bowie, az ABBA vagy a Queen jelentős előnyhöz juthatott azzal, hogy a Top Of The Pops-ban és más hasonló műsorokban egy szabályosan megrendezett kisfilmmel támogatta meg slágereit, míg a későn ébredő előadóknak maradtak a síma stúdiófellépések.

A hetvenes évek végére aztán felgyorsultak az események, és egyre többen éltek a kisfilmek adta lehetőségekkel, főleg, hogy a rohamosan fejlődő videotechnika használatával nem kellett a hagyományos és drága filmes módszerekkel dolgozniuk. Így aztán egyre többen voltak, akik saját maguk is részt vettek a dalaikhoz készült videók rendezésében vagy kialakításában: a Talking Heads vagy a Devo videói például szervesen összenőttek a zenei munkásságukkal, és hasonlóan hozzájuk a Madness vagy a Duran Duran jól eltalált klipjei is nagymértékben hozzájárultak a népszerűségükhöz. Az új hullámmal érkező előadókat egyébként is utólag már a videokorszakhoz szokás sorolni, és valóban, a hetvenes-nyolcvanas évek fordulóján feltűnt előadók (és persze a kiadók) már mind felismerték az új médium fontosságát.

Így aztán csak idő kérdése volt, hogy a legnagyobb zenei piaccal rendelkező Amerika is behódoljon a videoklipnek. 1981 júniusában már Night Flight néven elindult egy műsor, amely ugyan csak kábeltévén volt fogható, de így is sokakhoz juttatta el a zenés videókat. Két hónappal később pedig elindította adását a Music Television, hogy aztán a tévé és a videó végleg átvegye a hatalmat a rádióval szemben. A csatorna története 1977-ig nyúlik vissza, ekkor a Warner és az American Express közös vállalkozásként, Qube néven indítottak egy új interaktív kábeltévés rendszert, melyben a nézők szavazatai alapján állt össze, a különböző témákra specializálódott csatornák műsora. Közülük a Sight On Sound nevű adó sugárzott zenét: koncertfelvételeket és más zenés tévéműsorokat, és ebből nőtt ki önálló tévéként a Music Television, melyben két producer, Bob Pittman és a Monkees volt tagja, a videoklipekkel már évekkel azelőtt is foglalkozó, Michael Nesmith játszotta kezdetben a legnagyobb szerepet.

"Ladies and gentlemen, rock and roll!" - ezekkel a szavakkal indult útjára 1981. augusztus 1-jén, éjfél után egy perccel az MTV, melyet akkor még csupán néhány ezren hallhattak New Jerseyben, majd az Apollo 11 landolását mutatták a Holdon, amelynek a felhasználásával készült montázs volt sokáig az MTV védjegye. Az első sugárzott videoklip híres választás volt: a Buggles Video Killed The Radio Star-ja indította a show-t, majd utána az alábbiak következtek:

michaeljackson.com

Michael Jackson: Thriller


Pat Benatar: You Better Run, Rod Stewart: She Won't Dance, The Who: You Better You Bet és Phd: Little Susie's On The Up. Érdekes az utánuk következő öt videó előadóinak kiléte is: Cliff Richard, a Pretenders, Todd Rundgren, az REO Speedwagon és a Styx. Manapság már furcsa, hogy egyikük sem fekete előadó, és az MTV-t szinte a kezdetektől fogva sokan vádolták rasszizmussal. Tény, hogy 1985-ig túlnyomórészt fehér előadók klipjeit játszotta a csatorna, amelynek vezetői azzal védekeztek, hogy a fekete előadók számai közül nagyon kevéshez készült klip. Végül elsősorban Michael Jackson és Prince változtattak ezen a helyzeten: előbbinek a Thriller című számához készült horrorisztikus klipje minden idők egyik leghíresebbje a műfajban, míg Prince a Purple Rain időszakban árasztotta el videóival a csatornát.