Sziget: változások a merényletkísérlet miatt

2006.08.08. 18:27

A pénteki napot érdemes picit lazábbra venni, elvégre másnap jön a legzsúfoltabb Sziget-nap és a Radiohead-koncert - a várható tumultusra már a szervezők is több alkalommal felhívták a figyelmet. De előtte még vár ránk egy Scissor Sisters-koncert, amely jó eséllyel az idei Sziget legjobbja lehet, és mivel a pénteki program amúgy sem túl zsúfolt, akár körbe is nézhetünk, hogy koncerteken kívül mi mindent találni még a K-hídon túl. Két nagy buli elmarad.

A megakadályozott londoni merényletkísérlet miatt - a Scotland Yard szerint merénylők tíz Amerikába tartó repülőgépet akartak eltéríteni és felrobbantani - elmarad a Gomez és a Coldcut szigetes koncertje. A két zenekar, mivel az országban "legfelsőbb szintű készültséget" rendeltek el és az angol hatóságok lezárták a fontosabb reptereket, nem tud Budapestre utazni, és nem tud fellépni a Szigeten.

Pénteken délután ötkor pillanatok alatt jó hangulatot varázsolhat a Pannonia Allstars Ska Orchestra, bár őket is furcsa a Világzenei Színpadon látni, mindazonáltal biztosan oda fogják tenni magukat a tagok szokás szerint. A Pesti Est színpadon a Moog garantált rockzenét, az Amber Smith pedig polírozottabb gitárpopot játszik majd.

Este kilenckor bele lehet nézni kicsit Yonderboi és zenekara fellépésébe a Wan2 színpadon, de aztán jön a nap fő attrakciója, a Scissor Sisters, amely a Nagyszínpadon fél tíztől próbálja jóvá tenni két évvel ezelőtti tettét, hiszen akkor lemondták a fellépést. Most a New York-i diszkó-glam-pop csapat már a megjelenés előtt álló, új lemez dalaival is kiegészítheti a korábbi világslágereit, és mozgathatja meg a vélhetően nagy számban jelenlevő közönséget.

A Magic Mirrorban bájos kubai és venezuelai transzvesztiták showműsorát csodálhatjuk meg tizenegytől, majd a Tilos Rádió Élő Diszkóvágás-ának kettőse, Badihali és Hifi Nyuszi porolja le diszkólemezeit.

Időnként érdemes a Blues színpadhoz is ellátogatnunk, hiszen itt sem mindig sírva vígad a magyar. Pénteken például kisebb rockabilly est lesz: elsőként nyolc előtt valamivel a műfaj legsikeresebb hazai csapata, a Mystery Gang csap a húrok közé, majd az alig két éve alakult, de a műfajon belül már jelentős sikereket elért holland, Kick'Em Jenny következik.

Fél tíztől az Octopus Összművészeti Helyszínen elkaphatjuk Bharatanatyam Jayanthi Subramaniamt, aki dél-indiai szakrális táncokat mutat be hazai tanítványával, Bittner Dórával. Jó ha tudjuk, hogy a bharatanatyam táncművészetnek két fő eleme létezik: egyiket a nyak és a szem finom mozgását ellenpontozó erőteljes lépések, hajlások és virtuóz, eleven lábmunka jellemzi, a másikat pedig az érzelmek kifejezését szolgáló arcjáték és kézmozdulatok speciális gesztusnyelve. Dél-India eszmeiségében egyébként a Bharatanatyam a végtelen univerzum ünneplésének egyik formája - ez jó eséllyel egybevág a Szigettel kapcsolatos terveinkkel is.

Ha színházat néznénk, akkor ezt megtehetjük az  MTV Színház- és Táncsátor és Szabadtéri Színpadánál, ahol kilenctől a szingapúri The Finger Players adja elő a legendás tengeri kormányos eunuch és uralkodója történetét.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK