Nem csak tűzijáték

2006.08.18. 17:26

Roma fesztivál
Augusztus 20., vasárnap, Orczy-kert, 12.00-tól
Augusztus huszadikán hetedik alkalommal ismerkedhetünk a roma kultúrával az Orczy-kertben - nem meglepő módon idén is főként a zene lesz a középpontban. Délben kezd Oláh László és cigányzenekara, majd röviddel egy óra előtt fiatal roma előadóművészeket hallgathatunk meg: fellép a Gallyas (Kiscsengő) Trió, a Fekete Gyémántok, a Fekete Angyalok, Toldi Viktória, Toldi Anna és a Lorenzo New Gipsy Music. Ezt követően a fiatalabb nemzedék az élő legendáknak adja át a színpadot: itt lesz Bangó Margit, Kállai Kis Ernő és Pege Aladár is. A továbbiakban láthatjuk még ifj. Duka Elemért és zenekarát, Páva János nótaénekest, Horváth Zoló prímást, a Váradi Roma Cafét, fellép majd Fatima a Fekte Vonatból és természetesen az Andro Drom is.  A koncertek között a magyarországi Roma Galéria képzőművészeinek kiállítását tekinthetjük meg, s ha megtetszik valamelyik mű, azt a helyszínen meg is vásárolhatjuk.

Duna-parti vigasságok
Augusztus 20., vasárnap, pesti alsó rakpart
Lassan szintén hagyománnyá szilárdul, hogy a pesti alsó rakparton Szent István ünnepe vásári hangulatban telik: a Lánchíd és az Erzsébet híd között alkonyatig népzenei és néptáncbemutatók zajlanak majd, gólyalábas akrobaták vonulnak fel, mini vidámpark, körhinta és gyerekjátszó várja a családosokat, este pedig a Crystal, Roy és Ádám, valamint az Irigy Hónaljmirigy koncertezik.

Ünnepi szentmise
Augusztus 20., vasárnap, Szent István-bazilika, 17.00
Az ünnepi szentmisét idén is a Bazilikában tartják, ezt követően pedig innen indult az ünnepi körmenet: a Szent Jobbot a Szent István tér - Zrínyi utca - Október 6. utca - József Attila utca - Nádor utca - Arany János utca - Október 6. utca - Zrínyi utca - Szent István tér útvonalon hordozzák majd körbe.

Ünnepi tűzijáték
Augusztus 20., vasárnap, Lánchíd, Erzsébet híd, Citadella, 21.00-21.30
Augusztus huszadika nem teljes a tűzijáték nélkül - ahogy az elmúlt években, a rakéták többségét idén is a Lánchídról, az Erzsébet hídról, illetve a Gellérthegyről lövik majd fel. A szervezők ígérete szerint idén a Batthyány térnél a Dunán horgonyzó hajón is telepítenek majd kilövőállomásokat, ahonnan 17 méter hosszan futótüzet és lángoszlopokat produkálnak majd. Egyedi megformázású, komponált tűzképek is lesznek, amelyeket figurális és geometrikus lézersugarakkal egészítenek ki  - a végjátékban pedig a hidakról lecsorgó tűzzuhatag lesz a fő látványosság.

Air Race
Augusztus 20., vasárnap, Batthyány tér, 14.30-20.10
Idén már negyedik alkalommal rajtol Magyarországon a Red Bull Air Race tíz pilótája augusztus 20-án - a mezőny természetesen csak Besenyei Péterrel teljes. Várhatóan hatalmas lesz a tömeg a Duna-parton, tavaly közel 1,3 millió látogatót vonzott a légiverseny. A látványos eseménynek számunkra idén valódi tétje van: a világbajnoki címért való küzdelemben Besenyei Péter jelenleg a második helyen áll, mindössze három ponttal lemaradva az amerikai Kirby Chambliss mögött.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK