Forradalom, bogarasok, hangyák

2006.08.25. 19:28

Tartalom:
A meglehetősen terjedelmes Dick-életműben számtalan visszatérő témát találhatunk, ezek közül talán a leggyakoribb az úgynevezett objektív valóság folyamatos megkérdőjelezése - kis túlzással azt mondhatjuk, hogy Dick szinte minden regényében megpróbálkozik azzal, hogy az olvasó fejében elfogadott realitást porig rombolja. Ennek a célnak az érdekében szinte bármilyen eszközt képes bevetni: olykor a tudatmódosítók világába kalauzol minket, esetenként vallási dogmák ledöntésével kísérletezik, ám kétségtelen, hogy leginkább a különböző pszichózisok világában érzi magát otthon - lévén, hogy saját életében is számos pszichés betegség tüneteit produkálta sikeresen. Ebben a korai - Az Alfa hold klánjai valójában az egyik első könyve, mely komolyabb kritikai visszhangot keltett - regényében valóságos válogatottat toboroz a közvélemény által rendszerint csak bolondnak címkézett embertípusokból. A címben szereplő klánok tulajdonképpen egy-egy létező pszichiátriai betegség alapján szerveződtek: távol a Földtől, az Alfa holdon egy olyan társadalom éli virágkorát, melynek tagjai kivétel nélkül skizofrének, paranoiások, mániákusak, hebefrének, rögeszmés-kényszeresek, depressziósok vagy polimorfikus skizofrének. S bár földi értelemben az Alfa hold bolondjai nem élnek teljes életet, ismerve és elfogadva a többi klán betegségének tüneteit, képesek az együttélésre - természetesen problémák azért adódnak, a paranoiások például rettegve gyűlölik a mániákusakat, a depressziósokat pedig itt is nehéz tevékeny munkára bírni.

Ezzel szemben a normálisnak elfogadott földi társadalom épp arra készül, hogy elfoglalja saját kolóniáját az Alfa-rendszerben, egyszerre pedig minden a feje tetejére áll: mintha kizárólag az elmebetegnek kikiáltott szereplők gondolkodnának a józan ész szabályai szerint, és a földlakók viselkednének holdkórosként. A fordított állás egyrészt számos komikus helyzetet teremt, másrészt arra is lehetőséget ad a szerzőnek, hogy kifejtse az alapvető emberi természet és a tolerancia összeférhetetlensége miatt érzett bánatát. Bár Az Alfa hold klánjai nem sorolható Philip K. Dick remekművei közé, többi regényéhez képest szokatlanul határozott hangon emel szót az emberi másság (legyen bármilyen jellegű) elfogadásáért.

Kinek ajánljuk?
Azoknak, akik hisznek benne: egy science fiction regény legalább annyira szólhat bármiről a világon, mint egy középkori pikareszk vagy egy francia egzisztencialista mű. Dick persze számos, azóta elkoptatott motívumot jelenít meg (földön kívüli kolónia, annak inváziója, satöbbi), ugyanakkor a jellegzetes elemek segítségével ezúttal is az emberi természet legmélyéig igyekszik eljutni. Nagyrészt sikerrel.

Krich Balázs

Megjelent:
Az Agave Könyvek kiadásában

Ára:
2280 Ft

Dicktől magyarul:
Időugrás a Marson
Az ember a Fellegvárban
Palmer Eldritch három stigmája
Kizökkent idő
UBIK
Valis
Figyel az ég
Kamera által homályosan
Lenn a sivár földön
Álmodnak-e az androidok elektronikus bárányokkal?

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK