Forradalom, bogarasok, hangyák

2006.08.25. 19:28

Tartalom:
Ugye sokan látták azt a hangyás rajzfilmet, amiben a főszereplőt, valami neurotikus kis dolgozót Woody Allenről mintázták... Vagy az Egy bogár életé-t? Esetleg a Maya a méhecské-t? Mi a közös bennük? Az hogy az egész úgy sületlenség ahogy van, és minden tisztességes rovarkutatót sikítófrászba kergetne. Miért? Pont azért amiért a történelmi filmek többsége kikészíti a történészeket.

Az a probléma ugyanis, hogy saját komplexusainkat, hülyeségeinket, őrületeinket kicsinyességünket próbáljuk néhány jól-rosszul megrajzolt ízeltlábúba vetíteni. Vagy vegyük például a Pingvinek vonulása-című "természetfilmet" amely ha jól emlékszem, tavaly télen az amerikai kereszténykonzervatívok legfőbb érve volt a hagyományos családmodell mellett.

Most akkor tételezzük fel, hogy valaki megpróbálja a nehezebb vége felől megfogni a dolgot, és az állatok - esetünkben a hangyák - életét, ösztöneit, motivációit próbálja lefordítani úgy, hogy még azzal a hihetetlenül kifinomult agyunkkal is fel tudjuk fogni.

Bernard Werber pont ezt teszi, egy hangyaboly mélyébe visz el bennünket, de valahogy ezek a rovarok sokkal valóságszagúbbak annál, mint hogy egyikben másikban a szerencsétlen Woody Allent vélnénk felfedezni. Közben egy poszthippi család is kajtat a hangyakutatásba kissé beleőrült nagybácsi hagyatékában, de ez mellékszál.

Akkor szedjük össze az összes kulturális realtivizmusunkat - tudják, amikor valaki azzal érvel, hogy hát hogyan lehetne változás a perzsáknál, még szavuk sincs a demokráciára - szükségünk lesz rá! Itt most nem egy másik kultúrát, hanem egy totálisan másik valóságot látunk működés közben.

Meg kell mondjam, nem akármilyen élmény. Mondják a keleti kultúrák attól olyan sikeresek hosszú távon, hogy nyoma sincs bennük az individualizmusnak. Mit szóljunk akkor egy olyan közösséghez, ahol a lakosok 99 százalékának nincsenek ivarszervei. Csak egyszer élnek, esélyük sincs arra, hogy nyomot hagyjanak maguk után, hacsak úgy nem, hogy évezredek óta működik a hangyaboly a világnak ebben a szögletében. Íme a tökéletes önzetlenség és alárendelődés.

Werber tíz évig tudományos újságíróként kereste a kenyerét, ez alatt az idő alatt igen jól megtanulta a tudományos eredményt úgy átgyúrni, hogy az akár a közönséges halandó számára is fogyasztható legyen.

Kinek ajánljuk?
Mindenkinek, aki szeret más kultúrákat megismerni - most viccen kívül. Meg annak is, aki a kis fekete rovarok láttán azonnal sikítva a gyilkos spray után kap: lehet, hogy ezek után nem meri majd ilyen félvállról venni a hangyákat.

Barsi Szabó Gergely

Megjelent:
A Konkrét Könyvek gondozásában

Ára:
2980 Ft

Előző
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK