Nemsokára vége ugyan a nyárnak, a közeledő tanévet is lehet azonban vidáman kezdeni. Ha valaki kételkedne ebben, az szeptember első napjaiban mindenképpen látogasson el a Jövő Háza Központba, itt végigmulathatja, végigcsodálkozhatja az egész hétvégét. Hazánk legjobb mutatványosai mellett ugyanis több európai országból is érkeznek ide bábosok és színészek, csakis azért, hogy minket szórakoztassanak. Mi másról is lehetne szó, mint a NeBUsz-ról, az idén második alkalommal megrendezett Nemzetközi Báb- és Utcaszínházi Fesztiválról.

Kétségkívül izgalmas forgatagnak ígérkezik a NeBUsz, melyet bizonyára a gyerekek és a felnőttek egyaránt élvezni fognak. Egyrészt, mert a bábok varázslatos, már-már misztikus világa senkit sem hagy érintetlenül, másrészt, mert a programok között minden korosztály megtalálhatja a maga szórakozását. A bábjátékok között is vannak felnőtteknek szóló darabok - ez elsőre talán furcsának tűnik, de gondoljunk csak az egyik Titanic Fesztiválon sikerrel játszott Zsinóron című filmre vagy Jan Svankmajer sajátos Faust-értelmezésére, amit nemrég magunk is láthattunk a Zone Europa tévécsatornán. Akkor is megéri kilátogatni a fesztiválra, ha nem konkrét programra vagyunk kíváncsiak: a Jövő Háza Központ (a volt Millenáris, bár ezt lassan már nem is kell hozzátenni) olyan egyedülálló hangulatot áraszt, amellyel mintha direkt a családoknak szeretne kedveskedni.

Szeptember elsején, pénteken - lévén ez csak amolyan nyitónap - még lényegesen kevesebb program várja a látogatókat - viszont erre a napra a belépőjegyet is olcsóbban vehetjük meg. Már ekkor működik az átmenetileg Komédiás Tér nevet kapott helyszínen a Mutatványosok utcája, amely, a középkor hangulatát idézve, régi játékokkal, vásári komédiákkal és mesterségbemutatókkal kápráztatja el az arra járókat. Ezután a veszprémi Kabóca Bábszínház egyik darabját nézhetjük meg, amely az ismert magyar népmesének, a Mirkó királyfi-nak a feldolgozása. Este héttől inkább a felnőtteket várja a Wandering - Memento mori elnevezésű koncert, melynek során régi kelet-európai dalokból hallhatunk egy összeállítást, Alicia és Jacek Halas előadásában. Utóbbi művészt egyébként a fesztivál egész ideje alatt felkereshetjük a Lengyel Jurtában, hogy tradicionális lengyel táncokat lessünk el tőle.

Szombaton indul be igazán a mulatság, a már említett helyszínek mellett megnyitja kapuit az Égsátor jurta színház is, amely az ősi magyar mondavilágot varázsolja elénk, és a Bábműhely, amely - mint arra neve is utal - a bábkészítés rejtelmeibe vezeti be az érdeklődőket. Emellett már nemcsak a Szabadtéri Színpadon, de fedett helyszínen, a Teátrumban és a Fogadó-Padláson is megtekinthetünk egy-két darabot. A gyermekek számára remek szórakozás lehet néhány klasszikus történet felidézése - ehhez segítenek hozzá a különböző vidéki bábszínházak: a győri Vaskakas Bábszínház előadásában a Ló nélküli lovag, a pécsi Bóbita Bábszínház jóvoltából pedig a Rigócsőr király egy-egy új feldolgozását tekinthetjük meg. Saját írású darabbal (Bőrönd csoda - csudacirkusz!) például a Szombathelyről érkező Mesebolt Bábszínház kedveskedik a nagyérdeműnek - ennek a darabnak a zenéje is érdekes lehet, hiszen azt nem más szerezte, mint a Kispállal is együtt játszott, újabban az Agostones útjait egyengető Ágoston Béla.