A nyíregyházi Vidor Fesztivál Közép-Európa legnagyobb ingyenes világzenei fesztiváljaként hirdeti magát. Ez elsőre teljesen jogosnak tűnik, másodjára pedig még ennél is többnek: a szeptember 1-től 9-ig tartó rendezvénysorozat ideje alatt nemcsak a világzene kiválóságai teszik nálunk tiszteletüket, de számos színházi előadást vagy képzőművészeti kiállítást is megtekinthetünk - arról az utolérhetetlen hangulatról már nem is beszélve, amely ilyenkor Nyíregyháza utcáin fogad minket.

A Vidor Fesztivál (teljes nevén A Vidámság és Derű Országos Seregszemléje) fő célja - mint azt a neve is mutatja -, hogy egy kis vidámságot lopjon az emberek hétköznapjaiba. Ennek érdekében a szervezők egy hétre fenekestül felforgatják Nyíregyházát: amellett, hogy megjelennek a legnevesebb világzenészek, modern mutatványosok (élő szobrok, BMX-akrobaták, karikaturisták) serege lepi el a várost. A már hagyományosnak mondható "aszfaltaforizmák" is azt szolgálják, hogy a látogatók ki tudjanak zökkenni a sodró mindennapokból - ebben az évben La Rochefoucauld elmés mondásai lepik el a köztereket, hogy egy kis időre gondolkodóba ejtsék az arra járókat. A lényeg tehát a mulatság, az alvást felejtsük el! A programokat már csak felsorolni is sok lenne, hiszen a szervezők idén is kitettek magukért - így csak csemegézni tudunk abból, amit kínálnak nekünk.

A legnagyobb érdeklődésre kétségkívül a világzenei nagyságok tarthatnak számot, akiket most ráadásul a szabadban tekinthetünk meg, a Csillagok a csillagok alatt elnevezésű programsorozat keretében. Közülük talán Salif Keita és Eliades Ochoa koncertjét várja leginkább a közönség: Salif Keitát világszerte az afrikai zene királyának tartják, és ez nála akár szó szerint is érthető, hiszen felmenői a Manding birodalom császárai voltak. A The Guardian szerint ő "a világ egyik legnagyobb énekese", legutóbbi lemezét (M'Bemba) pedig a BBC beválasztotta minden idők tíz legjobb világzenei albuma közé. Magyarországon eddig csak egyszer járt, így koncertje óriási szenzációnak számít. Eliades Ochoa Cuarteto Patria nevű zenekarával érkezik hazánkba, de így is biztosított az a sugárzó életöröm, amelyet a Buena Vista Social Club legifjabb (mindössze hatvanéves) szólistájaként láthattunk a kubai zenésztől.

Táncos zenékben a továbbiakban sem lesz hiány: a Mardi Gras.BB fúvószenekar a régi New Orleans-i karneválok hangulatát idézi fel, a kolumbiai Yuri Buenaventura muzsikájára a salsát rophatjuk, de flamenco-tudásunkat is bemutathatjuk a spanyol származású Juan Carmona koncertjén. A flamenco Thierry "Titi" Robin zenéjét is erőteljesen befolyásolta: a virtuóz buzukijátékos legtöbbször a francia roma hagyományokat ötvözi a jellegzetes spanyol ízzel. Először érkezik Magyarországra a világzene két friss felfedezettje, Dobet Gnahoré és Lura. Előbbi művésznő Salif Keita méltó partnere lehet, hiszen őt Afrika hercegnőjének szokták titulálni. Energikus, temperamentumos előadásmódjával némiképp ellentétben - de semmiképp sem alacsonyabb színvonalon - áll a zöld-foki-szigeteki Lura művészete, aki a Cesaria Evora által már megismertetett morna stílusának ifjú művelője. Mellettük érkezik még egy fiatal hölgy, a tunéziai Ghalia Benali, aki legújabb izgalmas vállalkozásában, a Roméo & Leila című albumon a klasszikus történetet értelmezi újra, egy európai fiúval és egy arab lánnyal a főszerepben.