Égi jel a Centrálban

Vágólapra másolva!
Az Omega Égi jel című, új stúdióalbuma hétfőtől már kapható a lemezboltokban - jelentették be az együttes tagjai hétfői sajtótájékoztatójukon, amelyet első sikereik színhelyén, az egykori Eötvös Klubban tartottak. A fennállásának 45. évét jövőre ünneplő zenekar újabb koncerteket is tervez.
Vágólapra másolva!

Negyven évvel ezelőtt, az 1949-ben bezárt, és a kilencvenes évek végén újra megnyílt Centrál Kávéház helyén, nyoma sem volt a mai eleganciának és elit vendégkörnek, sőt, még vélhetően capuccinót sem lehetett kapni, a kóláról nem is beszélve. Nem voltak választékos modorú pincérek sem, és a régi időkre néhány kilincsen vagy tükrön kívül semmi sem emlékeztetett, "de bútorzata, s az egész hangulat már valami furcsa keveréke a szocialista üdülő-étteremnek és egy kisajátított, állami kastély ebédlőjének" - írta az épület történetét elbeszélő Bodor Ferenc.

Az Irányi és a Károlyi Mihály utca sarkán levő épületet a hatvanas években kapta meg az ELTE egyetemi klubnak, és hamar a legfelkapottabb helyek egyikévé vált a városban. Rendszerint dugig volt egyetemistákkal, a pincében (vagyis a Hordóban) pedig beatzenekarok játszottak a szokásos módszer alapján: amelyik slágert az egyik héten leadtak a luxemburgi rádióban, azt a következő héten már játszották az egyre-másra alakuló magyar együttesek a klubokban. Az Eötvös Klub "házi zenekara", emlékezetes párbaj végén, a két budai gimnázium tanulóiból alakult Omega lett, amely a Várból költözött át a Belvárosba, és rövidesen stabilizálódó felállásában az elsők között látott neki a magyar nyelvű beatszámok írásának.

Akkor vélhetően bármelyikük blődségnek gondolta volna, hogy jó negyven évvel később ugyanők, már a 16. stúdióalbumuk elkészítését jelentik be, a két időpont között eltelt időszak hazai és külföldi sikereiről nem is beszélve. Most viszont itt van az Égi jel, amely nyolc év után az első Omega-album, és melynek megjelenését a Centrál Kávéházban ünnepelte a zenekar mind az öt tagja.

A védjegyszerű sörényét még mindig büszkén viselő, Kóbor János nem győzte hangsúlyozni, hogy ez az új lemez egy aktív zenekar terméke, hiszen az Omega - a kilencvenes évekkel ellentétben - 2004 óta sűrűbben koncertezik, itthon és külföldön egyaránt. Az énekesen kívül a többi tag is elmondta, nem az volt az új lemezzel a céljuk, hogy lepipálják korábbi nagy slágereiket, vagy legalábbis azokkal keljenek versenyre. Egyszerűen arról van szó, hogy az Omega még egy létező, működő zenekar és mint ilyen, néha lemezeket is ad ki, mintegy jelezve, hogy még mindig bírják.

Forrás: Universal Music
Balról jobbra: Benkő László, Molnár "Elefánt" György, Mihály Tamás, Kóbor János, Debreceni Ferenc