Justin Timberlake, a világhódító

Vágólapra másolva!
A múlt héten a nemzetközi slágerlisták élmezőnyében Justin Timberlake vette át a vezetést, az első helyen debütálva Amerikában, Angliában és az összeurópai albumlistán. Németországban a turnéját záró Rosenstolz féléves anyaga került újra az élre, nálunk továbbra is az Omega Égi jele ragyog a csúcson. 
Vágólapra másolva!

A múlt héten Beyoncé vezette a tengerentúli lemezeladási listát, miután most egy újabb sikeres csapat egykori tagja debütált az első helyen. A pályafutását az 'N Sync-ben kezdő Justin Timberlake második szólóalbuma, több mint 684 000 eladott példánnyal debütált a lista élén. A FutureSex/LoveSounds című nagylemez ezzel egyből be is aranyozódott. A kis Justin karrierje Britney Spears-hez és Christina Aguilerához hasonlóan a Mickey Mouse Club című televíziós műsorban kezdődött 1993-ban. Itt ismerkedett meg későbbi 'N Sync-es pályatárával JC Chasezzel is. A fiúbanda először Németországban vált sikeressé, hogy pár évvel később az ugyancsak először ott befutó Backstreet Boys legnagyobb riválisává váljon a nemzetközi slágerlistákon is. 2000-ben - pályájuk csúcsán - egy máig tartó rekordot állítottak fel a Billboard listáján, No Strings Attached című nagylemezükből ugyanis egy hét alatt 2,415,859 darabot értékesítettek. Két évvel később a csapat bejelentette, hogy szünetelteti tevékenységét, ami Justinnak megadta a lehetőséget, hogy szólóban is kipróbálja magát. A Justified című nagylemez javarészét a Neptunes producerpáros jegyezte, és világszerte több mint 7 millió darab talált belőle gazdára, köszönhetően olyan sikerdaloknak, mint a Like I Love You, a Rock Your Body vagy éppen a Timbaland keze nyomát viselő Cry Me a River.

Az albumot egy Christina Aguilerával közös koncertsorozaton turnéztatta meg, valamint a 2003-ban ő énekelte a McDonald's reklámdalaként íródott I'm Lovin' It című dalt. Az elmúlt pár évben jobbára közreműködőként találkozhattunk a névével, például a Black Eyed Peas, Nelly és Snoop Dogg nagylemezein. Ezenkívül a pletykalapokban is sokszor feltűnt a neve, köszönhetően olyan nála idősebb hölgyeknek, mint Janet Jackson és Cameron Diaz. Az új nagylemez hangzásvilága főként Timbalandnek köszönhető, de vendégként feltűnik Will.i.am a Black Eyed Peasből, az idén Oscar díjjal kitüntetett - szintén Memphisből való - rapcsapat, a Three 6 Mafia, valamint a második kislemezsikerként ismertté váló My Love-ban T.I. Az albumlistán kívül Justin a Hot 100-at is vezeti, ahol a SexyBack immár negyedik hete áll a csúcson.

A Grammy-díjas énekes-dalszerző, John Mayer a második helyen nyitott új, Continuum címmel kiadott harmadik stúdióalbumával. A fiatal zenész tavaly a jobbára blues-orientált zenét játszó John Mayer Trio nevű csapatával szerepelt a listán, akikkel a Rolling Stones előzenekaraként turnéztak. Az új korongon vendégként hallható Ben Harper és a jazzgitáros Charlie Hunter. A saját szerzemények között a Bold As Love című Jimi Hendrix dal feldolgozása is helyetkapott a lemezen, melynek első sikerdala a Waiting on the World to Change. Angliában a nagylemez október 16-án, az előadó huszonkilencedik születésnapján kerül a boltok polcaira. A múlt heti első helyezett Beyoncé visszacsúszott a harmadik helyre.

Forrás: Sony-BMG

John Mayer


Face the Promise címmel került a lista negyedik helyére a rockzenész Bob Seger új munkája, aki utoljára 1995-ben szerepelt stúdióalbummal a charton. Ennél magasabban 1986-ban járt, mikor Like a Rock című anyga a harmadik helyen állt. A detroiti zenészt 2004-ben iktatták be a Rock N Roll Hírességek Csarnokába, míg tavaly a 3 Doors Down Landing in London című dalában hallhattuk. Az első sikerdal a Wait for Me című szerzemény a nagylemezről, melyen Kid Rock és a country műfajból ismert Patty Loveless is feltűnik.

A Top 10-ben az új belépők között egy újabb veterán előadóval találkozhatunk, a hatodik pozícióban ugyanis Lionel Richie nyitott Coming Home című anyagával. Az Endless Love, a Hello és a Say You, Say Me előadójának nyolcadik korongján producerként közreműködött Jermaine Dupri (Usher, Mariah Carey), Dallas Austin (TLC, Sugababes) valamint a norvég Stargate producercsapat (Blue, Ne-Yo, Rihanna). A Commodores egykori frontembere az 1986-os Dancing on the Ceiling című albuma óta először kezdett a tíz legkelendőbb lemez között. Az új anyag első kislemeze az I Call It Love, melynek videóklipje Lionel adoptált lánya - aki egyben Paris Hilton barátnője is - Nicole Richie és a Miami helyszínelők-ből ismert Adam Rodriguez köré épül. Az oklahomai Hinder nevű rockcsapat újabb csúcspozíciót ért el Extreme Behavior című nagylemezével a hetedik helyen.

Forrás: Universal Music

Lionel Richie


Nem váratta sokáig rajongóit a Mars Volta új albumának megjelenésével, hiszen mindössze másfél év telt el a Frances the Mute óta. A jelenleg a Red Hot Chili Peppers előzenekaraként turnézó, progresszív rockzenét játszó banda a kilencedik helyen nyitott Amputechture néven kiadott harmadik lemezével. Az anyagon ugyan csak nyolc szerzemény található, mégis több mint hetven perces, köszönhetően annak, hogy három dal is hosszabb tizenegy percnél. A Chili Peppers-szel való közös turné sem véletlen, hiszen John Frusciante is gitározik a nagylemezen.

A tizennegyedik helyen a Grey's Anatomy (A Grace klinika) című tévéfilmsorozathoz készült - immár kettes számú - filmzenealbum nyitott. A soundtrack lemezen megtalálható a Fray How to Save a Life című dala, valamint a Snow Patrol Chasing Cars című sikere, melyek a Hot 100-on is szépen szerepelnek. Rajtuk kívül hallható még KT Tunstall, a Gomez és Jim Noir egy-egy felvétele.

Tizenhatodikként a Papa Roach The Paramour Sessions című negyedik anyaga nyitott. A kaliforniai nu metál csapat 2000-ben a Last Resort című dalnak köszönhetően robbant be a listákra, ami az Infest című lemezt a huszadik legkelendőbb albummá tette abban az évben. Az új albumról a ...To Be Loved című felvétel került elsőként a Billboard rocklistáira, producerként pedig az előző lemeznél is bábáskodó Howard Benson segítette a csapatot, aki korábban olyan zenekarokkal dolgozott együtt, mint a Sepultura, a Motörhead vagy a P.O.D.. Eggyel lejjebb a kanadai, alternatív rockzenét játszó Barenaked Ladies debütált Barenaked Ladies Are Me című albumával. A csapat legnagyobb sikere az 1998-as Stunt című lemez volt, ami a harmadik pozícióban nyitott, erről a One Week néven ismertté vált dal egy hétig a Hot 100-at is vezetni tudta. Az új anyag otthon Kanadában a hetedik helyen kezdett.

Forrás: Red Dot

The Mars Volta


A fent említett, Grey's Anatomy sorozatnak köszönheti sikerét a The Fray How to Save a Life című albuma. A denveri alternatív rockzenekar nagylemeze éppen egy éve került a boltokba, de a figyelem középpontjába az ABC csatornán futó kórházi sorozatnak köszönhetően került. Ennek harmadik szériáját szeptember 21-től sugározza a csatorna, a dalhoz pedig készült egy új videóklip is, melyben a közel 20 millió néző által figyelemmel kísért sorozatból láthatók jelenetek. Az nagylemez a huszonharmadik helyről lépett előre a tizenkilencedikre.

Az ötvenes mezőnybe további hat album került fel új jelzéssel, melyek közül rögtön a huszonegyedik pozícióban nyitott az Ozzy Osbourne gitárosaként elhíresült Zakk Wylde heavy metál csapatának, a Black Label Society-nek legújabb nagylemeze a Shot to Hell. Harminckettedikként nyitott az atlantai metálcsapat, a Mastodon, amelynek a Blood Mountain című lemeze egyúttal eddigi legmagasabb helyezése is a listán. A vendégzenészek listáját olyan előadók alkotják, mint Josh Homme (QOTSA), Scott Kelly (Neurosis) valamint Cedric Bixler-Zavala és Isaiah "Ikey" Owens a Mars Voltából. Eggyel lejjebb a metálzenekaroktól nagyon távol eső műfajt képviselő Madeleine Peyroux nyitott Half the Perfect World című munkájával. A jazzénekesnő negyedik nagylemezén k.d. lang és Tom Waits vendégeskedik egy-egy dalban.

A '90-es években nagyon népszerű gangsta rap egyik jeles képviselője, Daz új szólóalbummal jelentkezett, ami ezúttal Jermaine Dupri kiadójánál, a SoSo Defnél jelent meg So So Gangsta címmel, és Snoop Dogg unokatestvére ezzel a harmincötödik helyet szerezte meg. A harmincnyolcadik helyen a Norma Jean nevű metálcore banda nyitott Redeemer című anyagával, míg a negyvenegyedik pozíciót a New York-i avantgarde együttes, a TV on the Radio szerezte meg Return to Cookie Mountain című lemezével. Az új albumok mellett a Snow Patrol Eyes Open című munkája lépett előre öt helyezést.

A Hot 100-on ahogy arról már szó volt Justin Timberlake és a SexyBack áll az élen. A legnagyobb előrelépő dal JoJo Too Little Too Late című felvétele. A fiatal énekesnő a hatvanhatodik pozícióból ugrott előre a harmadikra, köszönhetően annak, hogy a dalt 121 ezren vásárolták meg digitális formában. A legmagasabb új belépő Nelly Furtado és a Maneater a hatvankettedik helyen.