Szélhámos halt meg a slágergyáros helyett

2006.09.28. 13:06

A héten a hírügynökségek világgá repítették, hogy meghalt Paul Vance, az Itsy Bitsy Teenie Weenie Yellow Polka Dot Bikini című örökbecsű sláger szerzője. Most kiderült, hogy csak egy szélhámos halt meg, az igazi Paul Vance él és virul.

Kedden jelentette az Associated Press, hogy floridai otthonában meghalt a 68 éves Paul Van Valkenburgh, aki Paul Vance álnéven írta az Itsy Bitsy... című slágert. A hírügynökség a dalszerző özvegyére hivatkozott.

Közben azonban jelentkezett az igazi, 76 éves Paul Vance, aki szintén Floridában él, és igazát a jogdíjcsekkekkel bizonyította, melyeket a dal után a mai napig kap. Vance versenylovakat tenyészt, és a héten két lovát is vissza kellett vonnia a versenyből, mert a szervezők abban a hitben voltak, hogy meghalt.

"Tudják, milyen az, amikor a saját unokájuk telefonál, hogy: Nagypapa, élsz még?" - mondta Vance a hírügynökségnek. "Ez nem játék. Vagyok, aki vagyok, és büszke is vagyok rá. Viszont a telefonok szünet nélkül csengenek, mert olyan emberek hívnak, akik azt hiszik, meghaltam."

A halott Vance özvegye, Rose Leroux megdöbbent és letört a közlemény hallatán, és állítja, hogy hitt a férjének - akinek valóban volt fiatalkorában zenei karrierje -, hogy ő írta a slágert. A férje azért nem kapott jogdíjat, mert - állítása szerint - még 19 éves korában eladta a jogokat, és amikor 40 évvel ezelőtt megismerkedtek, Valkenburgh üzletemberként dolgozott, később pedig festményeket gyűjtött. "Ha a másik ember szerint valójában ő írta a dalt, akkor vagy a férjem hazudott, vagy ő" - mondta Rose Leroux.

Az élő Vance több millió dollár jogdíjat kapott az Itsy Bitsy... után, amely 1960 augusztusában az akkor 16 éves Bryan Hyland előadásában jutott az amerikai slágerlista csúcsára, és azóta is örökzöldnek számít a könnyűzenében, számos filmben szerepelt, és többen is feldolgozták. "Egy igazi pénzcsináló gép" - mondta róla Vance.

Vance az igazát nemcsak a jogdíjcsekkekkel bizonyította, hanem szerzőtársa, az infarktusból lábadozó Lee Pockriss felesége is igazolta, hogy férje az élő Vance-szel írta a dalt, mint ahogy az amerikai szerzők és kiadók szövetségének tisztviselője, Jim Steinblatt is személyesen ismeri őt, míg a halott Vance-ről sosem hallott. Paul Vance egyébként másoknak is írt slágereket, így az ötvenes évek olyan sztárjainak is, mint Johnny Mathis vagy Perry Como.

KAPCSOLÓDÓ CIKK