Ákos felnő, míg Robbie Williams szórakozik

Vágólapra másolva!
Ahogy közeledünk a decemberhez, egyre több az olyan lemez, amely komolyabb érdeklődésre tarthat számot. Nálunk például Ákos négy év után jelentkezett egy bevallottan felnőtt szólólemezzel, de biztosan sokakat érdekel majd Robbie Williams új lemeze is, melyen újra felszabadultan marháskodhat. Rajtuk kívül még újra felmerül Meat Loaf, szintet lép a My Chemical Romance, poposodik az Ordinary Boys, és tovább hat a szívre John Legend. Lemezajánló.
Vágólapra másolva!

Ákos: Még közelebb

Várakozások: Ákos 2002 óta nem jelentkezett új stúdióanyaggal, ám az Új törvény című lemezhez kapcsolódó Andante koncertsorozat várakozáson felüli siker lett, és az itt rögzített felvételeket tartalmazó Andante koncertlemez is platinalemez lett. 2004-ben Ákos egy újabb jubileum - a Bonanza Banzai feloszlásának tizedik évfordulója - kapcsán volt zenekari társait invitálta pár dal erejéig a színpadra Az utolsó hangos dal címre keresztelt koncertjén, mely egyben az Új törvény némileg elmaradt lemezbemutatója is volt. A siker nem maradt el, sőt egy másfél éves turné formájában folytatódott, amelyről ismét egy dupla koncertalbum és további két DVD-kiadvány is készült. Hiába azonban a koncertsorozatok sikere, a rajongó már csak olyan, hogy új dalokat és stúdiólemezeket követel kedvencétől, így nem csoda, hogy a négy év szünetet valóságos kiéheztetésként élték meg, és nagyon várták az új lemezt. A várakozásra jellemző, hogy október 2-án az Adj hitet-ből egy rövid, 50 másodperces részletet tetteek letölthetővé Ákos honlapján, és ezt négy nap leforgás alatt közel hétezren töltötték le.

Eredmény: A Még közelebb a korábbi lemezeihez képest jóval inkább "egyszemélyes" anyag, hiszen a zeneszerzés és a szövegek mellett a hangszerelés is teljes egészében Ákosra hárult. Zeneileg eklektikus anyagról van szó, melyen a döntően gitáralapú, helyenként zúzósabb rockdalok mellett elektronika is szerepet kapott. A közreműködők sorában találhatjuk a Vivat, Bacchus! férfikórust, akik jó pár szerzeményben vokáloznak, több felvételben pedig az Andante koncerteken megismert vonóskar Pejtsik Péter vezényletével színesíti a hangzást. A lemezanyagra elsősorban a lírai hangvétel meghatározó, elég csak a Minden most kezdődik el, A lepkegyűjtő vagy az Őszi tájkép című dalokra gondolni, melyek gyengédségét csak a Gépszabadság, a Tű a vénán és a Mondj igent dörgedelmes rockhangzása "csúfítja" el. A felvezető Adj hitet sok szempontból szokatlannak számító hangszerelése, jóval visszafogottabb, kissé szvinges beütése valószínűleg meglepetésként éri a nagyközönséget, bár az Ákos dalaira jellemző stílusjegyeket ez a szám is ugyanúgy hordozza. Akárcsak az album, mely összességében végképp beilleszthető az Ákos-sorlemezek közé.

Forrás: akos.hu

Kiknek ajánlható: Ákos azon kevés magyar előadók egyike, akinek a lemezeit nem kell külön ajánlani, hiszen sokan megveszik maguktól is. A rajongók közül pedig talán a harminchoz közeli korosztály érezheti magáénak a lemezt leginkább.

Olyan, mint: Egy felnőtt lemez felnőtt korosztály számára, mondja az albumról Ákos, aki persze nem lesz szomorú, ha fiatalok is megveszik a lemezt.

Fiák Krisztina