Már csak egy forduló van hátra, hogy kiderüljön, kik kerülnek jövő márciusban a rock and roll dicsőségcsarnokába. Az idei jelöltek között ott van az R.E.M. és a Van Halen is.

Tovább szűkült, de véglegesen még mindig nem alakult ki, hogy kik kerülhetnek jövő márciusban a rock and roll halhatatlanjainak máris tekintélyes családjába. A lista legutóbbi szűkítése nyomán Patti Smith, az R.E.M., a Van Halen, a Stooges, a Dave Clark Five, a Chic, a Ronettes, a Grandmaster Flash and The Furious Five és Joe Tex bizakodhat.

A New Yorkban március 12-én sorra kerülő ceremónián öt előadó dicsőülhet meg, és a fentiek közül bármelyikre eshet még a választás. A hatvanas évek népszerű lánycsapata, a Ronettes olyan slágerekkel ajándékozta meg a rocktörténelmet, mint a Be My Baby vagy a Baby I Love You, és jó eséllyel startol a végső körre, még akkor is, ha a hatvanas évek óta nem sokat produkált az együttes, és a siker legfőbb kovácsát, a producer Phil Spectort gyilkossággal gyanúsítják.

Szintén jók az esélyei a halhatatlanná válásra Patti Smithnek, a New York-i punkmozgalom és alternatív rock kiemelkedő énekesnőjének, költőjének, aki Budapesten is koncertezett már. A Dave Clark Five a hatvanas évek közepén rövid időre londoni zenekarként a Beatles trónját is fenyegetve szállt szembe a liverpooli invázióval. A diszkó műfaj klasszikusának tekintett Chic számtalan zenészt inspirált az utóbbi negyedszázadban, a Stooges pedig nemcsak Iggy Pop legendás zenekara, hanem minden punkzenekar őse volt a hatvanas évek végén. A Grandmaster Flash and The Furious Five a rap egyik valaha volt legfontosabb formációja, a legkevésbé ismert előadó, Joe Tex pedig az úgynevezett "déli soul" sikeres előadója volt 1982-ben bekövetkezett haláláig. Minden idők egyik legsikeresebb hard rockzenekara, a Van Halen nemigen szorul bemutatásra, és fokozottan igaz ez az éppen negyedszázada megalakult R.E.M.-re.

A rock and roll dicsőségcsarnokába azok kerülhetnek be, akiknek legalább 25 éve jelent meg első lemezük. Hétszáz zenei szakértő válogat a lehetséges jelöltek közül. Bár jelentősen csökkent az arra érdemesültek száma, bőven van még hátralék. Sokan vannak, akik éveken át reménykednek hiába, az utolsó pillanatban áthullanak a rostán.

A rock and roll műfajára legnagyobb hatást gyakorló "veterán" zenészeket is jelölik, de ennek a kategóriának a jelöltje még nem ismert, s azt sem lehet tudni, hogy a nem előadói körből (kiadók, zeneszerzők, producerek stb.) kik lehetnek halhatatlanok. Legutóbb hosszas várakozás után a Black Sabbath és a Sex Pistols, továbbá a Blondie, a Lynyrd Skynyrd és Miles Davis került a halhatatlanok közé. Idén volt húsz éve, hogy az első "lakók" beköltözhettek a rock and roll e szentélyébe. Az avatás színhelye immár hagyományosan a New York-i Waldorf Astoria Hotel. A halhatatlanná válókat ismert, gyakran fiatal zenészek méltatják majd. Az eseményről felvétel készül, amelyet várhatóan a VH1 zenés televízió mutat be.