Tartalom:
Vincent van Gogh élete a mai napig tele van homályos foltokkal, a magányosan, a világtól visszavonultan élő holland zseni pályáját leginkább testvérével, Théodore van Goghgal folytatott kiterjedt levelezéséből ismeri az utókor. Az újvidéki Gradimir Smudja sajátos módon értelmezte Van Gogh életútját: az ismert mozzanatok (a nélkülözéssel teli párizsi évek, az önkéntes száműzetés Arles-ba, Gauguin meghívása)  köré egy szürreális, csodákat és hétköznapi csalódásokat vegyítő képzelt életet hamisított - s hogy mindezt ne vegyük túl komolyan, arról maga a formátum gondoskodik, hiszen Van Gogh és macskája képregényben mesélik el kalandjaikat.

A meseszerű elemekkel tarkított történet szerint Van Gogh valójában egy tehetségtelen festő, olyasfajta, melyből a tizenkilencedik század derekán Párizsban minden utcasarokra jutott egy. Képeit egy zseniális tehetséggel megáldott kóbor macska festi - ő Vincent -, a két bohém együttélése azonban korántsem bizonyul gondtalannak. Viszontagságaik során a kor számos ismert figurájával találkoznak - feltűnik Monet, Degas, Toulouse-Latrec - mindennek azonban nincs különösebb jelentősége, mint ahogy az átélt kalandoknak is csak az a lényegük, hogy a két barát rendíthetetlenül robog a végzetet jelentő őrület felé.

A képregény kockáiban Provence meleg színei köszönnek vissza, a Van Gogh által annyira kedvelt sárga és rozsdabarna uralja az albumot, esetenként pedig a mester legismertebb alkotásai is feltűnnek, mintegy a kusza történet illusztrációiként.

A képregény ügyesen elkerüli tehát, hogy a képeskönyvek didaktikus módszerével mutassa be egy nagy művész életművét, sokkal inkább a Van Gogh festményeiből szinte kirobbanó hangulatot próbálja megragadni. A melankóliát, a festő képeitől elválaszthatatlan tébolyt a szereplők párbeszéde ellensúlyozza: a magányos és keserű Van Gogh Romhányi Józsefet idéző kínrímekben társalog nagyvilági életet élő macskájával.

Kinek ajánljuk?
December elsején nyit a nagyszabású Van Gogh-kiállítás a Szépművészetiben - a képregényt akár arra is használhatjuk, hogy ráhangolódjunk a mester többnyire felkavaró hangulatú festményeire.

Krich Balázs

Megjelent:
A Nyitott Könyvműhely gondozásában

Ára:
2980 Ft