Már most tarol a karácsony a listákon

Vágólapra másolva!
Karácsony közeledtével egyre több válogatás- és best of-kiadvány kerül a nemzetközi listák élére. Amerikában, ennek köszönhetően egy aktuális slágereket felvonultató lemez, a briteknél pedig a Jamiroquai válogatásalbuma nyitott az élen. Németországban Robbie Williams három hete áll a csúcson, nálunk második hete a NOX új korongja, a No. 1.
Vágólapra másolva!

A Billboard 200-as albumlistájára a legnagyobb hatást a november 6-án tartott Country Music Awards (CMA) elnevezésű díjkiosztó gyakorolta, az első helyet azonban mégsem egy country előadó birtokolja, hanem a frissen megjelent, NOW That's What I Call Music! néven futó válogatásszéria soronkövetkező darabja. A legújabb slágereket felvonultató, átlag négyhavonta megjelenő sorozat huszonharmadik darabján olyan, a közelmúltban nagy sikernek örvendő dalokat találunk, mint Fergie és a London Bridge vagy Nelly Furtado Promiscuous című slágere. Emellett feltűnik még egy No. 1 sláger, a SexyBack és szinte minden műfaj jelen van egy-két dal erejéig a lemezen. Hallható R&B (Beyoncé, Rihanna), hiphop (Kelis, Chingy) és country (Kenny Chesney), a rockvonalat pedig a Hinder és a Nickelback egy-egy felvétele képviseli. Ezenkívül itt van még Christina Aguilera, vagy az egykori házaspár, Nick Lachey és Jessica Simpson külön-külön dalokkal. A jól bevált recept alapján működő válogatáslemez könnyedén megszerezte az első helyet, hiszen az első héten rögtön 336 666 darabot sikerült értékesíteni belőle.

A második helyen a legkönnyebben talán egyszemélyes Il Divóként jellemezhető, Josh Groban harmadik, Awake című nagylemeze debütált. A pop és klasszikus zenét ötvöző, bariton hangú énekes első, nevével fémjelzett nagylemeze 2001 végén került a boltokba, végül 2002 tavaszán egészen a nyolcadik helyig jutott a listán. Closer című második anyaga már 2004 elején a lista élére került, olyan közreműködőkkel, mint a Deep Forest vagy Joshua Bell. Még abban az évben Tanja Tzarovskával közösen ő énekelte a Trója című film végén elhangzó, Remember című szerzeményt is. Az új anyagán a művész újra David Fosterrel (The Corrs, Michael Bublé) dolgozott együtt, de az albumon Herbie Hancock és a dél-afrikai a cappella kórus, a Ladysmith Black Mambazo is hallható, a dalok pedig újra angol, olasz és spanyol nyelven szólalnak meg.

Harmadikként az új-zélandi születésű countrysztár, Keith Urban nyitott a listán Love, Pain & The Whole Crazy Thing című ötödik nagylemezével. Az énekes karrierjét a The Ranch nevű formációban kezdte, miután szóló előadóként folytatva, az igazi áttörés a 2002-es Golden Road című anyaggal sikerült neki. Az idei év is jól indult számára, hiszen You'll Think of Me című daláért Grammy-díjat vehetett át, júniusban pedig feleségül vette Nicole Kidmant. Októberben azonban, egy héttel a harminckilencedik születésnapja előtt, alkoholfüggősége miatt jelentkezett egy rehabilitációs központba. Az énekes a kilencvenes évek végén az alkohol mellett kokainfüggőségben is szenvedett, amit akkor sikeresen leküzdött. A jelenlegi problémák ellenére zenei pályája továbbra is töretlen maradt, hiszen új albumának első kislemeze, a Once in a Lifetime nemrégiben rekordot állított fel a Billboard countrylistáján, ugyanis annak hatvankét éves történetének legmagasabb új belépője lett a tizenhetedik helyen. Emellett az idei CMA gálán elnyerte az év férfielőadójának járó díjat, ahogy tette azt 2004-ben és 2005-ben is. Az új album ezenkívül a countrylista első helyét is megszerezte.

Forrás: EPA

Keith Urban


A negyedik helyen újabb countryelőadók lemeze debütált, a Sugarland nevű duó Enjoy the Ride című lemezének köszönhetően. A csapat eredetileg trióként indult, de idén, év elején Kristen Hall kivált a zenekarból, így Jennifer Nettles és Kristian Bush duóként folytatta a zenélést. Twice the Speed of Life című bemutatkozó albumuk időközben dupla platina lemezzé érett, ráadásul Jennifer Nettles hallható volt a Bon Jovi Who Says You Can't Go Home című dalának amerikai változatában, a csapatot ezenkívül láthattuk az idei Grammy-gálán, valamint a fent említett CMA-díjkiosztón fellépni. Az új nagylemez első sikerdala a Want To, mely jelenleg a countrylista negyedik és a Hot 100 harminckettedik helyén áll. Az eddigi új belépőknek köszönhetően, a két hétig listavezető, Hannah Montana néven futó Disney sorozathoz készült filmzenealbum visszaesett az ötödik helyre, a lemez azonban a héten átlépte az ötszázezres határt, így csupán három hét után aranylemeznek számít.

Jim Jones a hatodik pozíciót szerezte meg új belépőként legújabb anyagával, ami a Hustler's P.O.M.E. (Product of My Environment) címet kapta. Ez a harlemi rapper harmadik szólólemeze, melyen a Diplomatsból ismert társai (Cam'Ron, Juelz Santana) mellett többek között Lil Wayne is feltűnik közreműködőként. Elsőként a korongról a We Fly High című dal került a listákra, mely a héten került a Hot 100 húszas mezőnyébe. A Dave Matthews Band The Best of What's Around Vol. 01 címmel jelentette meg első best of-lemezét, ami a tizedik helyen nyitott. A kétlemezes válogatásalbum első korongján a zenekar tizenkét legnagyobb slágerét vonultatja fel, köztük olyanokat, mint a What Would You Say, a The Space Between és az American Baby. A második disc eddig kiadatlan, élőben rögzített dalokat tartalmaz. A zenekar eddig hat stúdióalbumot jelentetett meg, melyek nagy része No. 1 lett a listán és mindegyikből legalább egymillió példány kelt el. Ezek mellett számos livealbumot és szólólemezt is kiadtak, köztük az énekes Dave Matthews Some Devil című anyagát, melyről a Gravedigger-ért Grammy-díjat vehetett át.

Dave Matthews Band


Az American Idol tavalyi nyertese, Carrie Underwood is a CMA-díjkiosztónak köszönhetően került újra a Top 10-be Some Hearts című nagylemezével, melyből egy év alatt több mint három és fél millió darab talált gazdára. Az énekesnő a gálán két díjat is nyert, melyeknek következtében az albuma tizenegy helyezést javítva került a kilencedik helyre. Az erről kimásolt Before He Cheats című dal harmadik hete vezeti a countrylistát és a héten a Hot 100-on is bekerült a Top 20-ba.

A húszas mezőny egyetlen új belépője Andrea Bocelli Under the Desert Sky című kiadványa a tizenegyedik helyen. A DVD-vel közösen kiadott lemezen vendégművészként Stevie Wonder, Heather Headley, valamint az idei American Idol második helyezettje, Katharine McPhee is feltűnik. A legjobb csapatnak járó díjat a Rascal Flatts vehette át a CMA-gálán, így a trió áprilisban listavezető, Me and My Gang című, kétszeres platinalemeze visszakerült a Top 20-ba. A Black Eyed Peas énekesnőjeként elhíresült Fergie szólólemeze ugyan a héten visszaesett néhány helyezést, azonban elérte az aranylemezhez szükséges példányszámot.

Carrie Underwood


Skin and Bones címmel a Foo Fighters egy akusztikus live albummal lepte meg rajongóit, mely a huszonegyedik helyen nyitott. A Nirvana egykori dobosa, Dave Grohl és zenekara az anyagot augusztus végén rögzítette Los Angelesben, ahol olyan dalok hangzottak el a csapat repertoárjából, mint a Big Me, a Times Like These vagy a Best of You. Kettővel lejjebb két neves gitáros közös nagylemeze, a The Road to Escondido debütált a listán. Ezen JJ Cale és Eric Clapton közös játéka hallható, vendégművészként kiegészülve, többek között Taj Mahallal és John Mayerrel. Ez a lemez egyben JJ Cale eddigi legmagasabb helyezése is a Billboard albumlistáján. A harminckettedik helyen egy újabb válogatásalbumot találunk Only Hits címmel, mely az első helyezett koronghoz hasonlóan, az idei év nagy slágerei közül válogat. Így hallható a Gnarls Barkley, a Panic! At the Disco, Cassie és T.I. egy-egy sikerdala.

Latin előadók következnek az új belépők sorában, közülük a harmincnyolcadik pozíciót szerezte meg Ricky Martin, aki egy MTV Unplugged albummal tért vissza a listára. Őt újabb Puerto Rico-i előadó, a Wisin & Yandel nevű reggaetón duó követi, akik a Los Vaqueros című albumukkal a negyvennegyedik helyen nyitottak. A páros a közelmúltban a Pam Pam című dallal vezette a Billboard latin listáját. Michael W. Smith Stand névvel kiadott új anyaga a christian charton egyből az élen debütált, a korong a kétszázas albumlista negyvenkilencedik helyére iratkozott fel. Az ötvenedik pozíciót Aaron Dontez Yates, azaz az underground rapper, Tech N9ne foglalja el új korongjával, ami az Everready [The Religion] címet kapta.

Lightning McQueen és társai - azaz a Cars (Verdák) című film - a tengerentúli DVD-piacon november 7-én vettek rajtot, ami a filmhez készült soundtrack albumot nyolcvanegy helyezéssel repítette feljebb a listán, ami így most a negyvenhatodik pozícióban áll. A filmzenealbummal kapcsolatban az sem elhanyagolható tény, hogy két CMA-díjnyertes előadó, Brad Paisley és a Rascal Flatts dalai is szerepelnek rajta. A díjkiosztón az év albuma kitüntetést Time Well Wasted című korongjával elnyerő, Brad Paisley anyaga is visszakapaszkodott az ötven legkelendőbb nagylemez közé, emellett kiadott egy karácsonyi albumot is, ami a százharmincötödik helyen nyitott. Az ünnep közeledtével Sarah McLachlan és a NOW!válogatásszéria karácsonyi kiadványai is feljebb kerültek a listán.

A teljes kétszázas listát tekintve a Country Music Awards további díjazottjainak és fellépőinek albumai szintén javítani tudtak. Ezenkívül James Taylor és a Celtic Woman korábban megjelent karácsonyi lemezei is feljebb kapaszkodtak a listán, melynek utolsó 200. helyére egy újabb Elvis Presley karácsonyi album került fel. A Királynak eddig összesen százkilenc hanghordozója szerepelt az amerikai albumlistán, ezzel egyedüliként ő "büszkélkedhet" az előadóművészek közül.

A Hot 100-on Justin Timberlake és a My Love áll továbbra is a csúcson, eközben Jay-Z új slágere, a Show Me What You Got a digitális megjelenés következtében harminckilenc helyezést ugorva érkezett meg a Top 10-be. A legmagasabb új belépő címet Ciara Promise című dala tudhatja magáénak a negyvenötödik helyen, ami egyben az R&B énekesnő eddigi legjobb debütálása is ezen a listán.