Trónfosztás világszerte - Jay-Z új királysága

Vágólapra másolva!
A tengerentúl az egyszer már visszavonult Jigga új albuma nyitott az élen, míg a briteknél a Westlife nyerte a négyesélyes küzdelmet az első helyért folytatott harcban. A németeknél a Rammstein koncertanyaga, nálunk az Ördögi angyal, azaz Rúzsa Magdi debütált a csúcson.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államokban november 23.-ával - a Hálaadás ünnepével - hivatalosan is megkezdődött az ünnepi szezon, így a karácsonyig hátralevő egy hónapban a lemezeladások is növekvő tendenciát fognak mutatni. Ennek első nagy nyertesei a héten megjelent nagylemezek, melyek közül Jay-Z Kingdom Come című új albuma az év harmadik legjobb nyitóeredményét produkálta a Rascal Flatts és Justin Timberlake lemezei mögött. Az egyszer már a rappeléstől visszavonult MC a 680 052 eladott koronggal emellett karrierje legjobbját is produkálta. A Shawn Carter éven született rapper neve tíz éve tűnt fel először a Billboard listáján. Abban az évben jelent meg Reasonable Doubt című debütlemeze, ami a huszonharmadik helynél ugyan nem jutott feljebb, viszont már abban az évben szerepelt olyan filmzenealbumokon, mint a The Nutty Professor (Bölcsek kövére) és a Space Jam. Első No. 1 sikerét a Vol. 2...Hard Knock Life című lemezével aratta 1998-ban, ami után 2003-ig szólóban évente sikerült visszatérnie a lista csúcsára. 2004-ben egy R. Kelly-vel és egy Linkin Parkkal közös anyaggal került az élre, miután szegre akasztotta mikrofonját, hogy a Def Jam kiadó elnökeként új tehetségek leszerződtetésével foglalkozzon.

Aktív zenei pályája alatt öt Grammy-díjjal jutalmazták és olyan slágerekkel szerepelt a listákon, mint a Hard Knock Life (Ghetto Anthem), a Can I Get a..., a Big Pimpin' vagy az Izzo (H.O.V.A.). Dalaiban vendégművészként hallható volt Foxy Brown, Mary J. Blige, a BLACKstreet, Ja Rule, Pharrell Williams és barátnője, Beyoncé. Természetesen az ő karrierjében is szerepelnek olyan szerzemények, melyekben más híres MC-kel folytat szócsatát. Köztük a leghíresebbek a Nast célzó rímek, akivel azóta már jó barátságban van, míg az utóbbi időben Cam'Ron és Jim Jones kérdőjelezték meg, hogy ő lenne New York királya, amire új lemezének címe, a Kingdom Come utal. Az új anyag producerei között feltűnik Kanye West, Dr. Dre és a Neptunes is, közreműködőként pedig itt van John Legend, Ne-Yo, Pharrell, Usher és természetesen Beyoncé. Első dalként a Show Me What You Got című sláger került a listákra, amit a Hot 100 kilencvennyolcadik helyén a héten új belépőként a címadó dal követ.

A második pozícióban az idei American Idol nevű tehetségkutató műsor negyedik helyezettje, Chris Daughtry és csapata nyitott. Ahogy a zenekar, úgy a debütáló anyag is az énekes vezetéknevét viseli, melyről a héten a Hot 100 legmagasabb új belépőjeként került a listára az It's Not Over című dal. A rocklemez elkészítésében a producer Howard Benson (Hoobastank, My Chemical Romance, P.O.D., Papa Roach) segédkezett, és egy dal erejéig Slash gitárjátéka is hallható rajta. .

A Beatles dalai a Love című albumon új köntösben láttak napvilágot, amik a Cirque du Soleil nevű társulat darabjához lettek újrakeverve. A lemez a Billboard listáján a negyedik helyen debütált, de mivel a Cirque de Soleil kanadai illetőségű, nem meglepő hogy az anyag Kanadában és Franciaországban rögtön az első pozíciót szerezte meg.

Forrás: www.snoopdog.com

Snoop Dogg


Ötödikként egy újabb rapper, Snoop Dogg került a listára nyolcadik nagylemezével, ami a Tha Blue Carpet Treatment címet kapta. A Calvin Broadus néven született MC már 1993-as bemutatkozó lemezével történelmet írt, hiszen a Billboard történetében a Doggystyle volt az első debütlemez, ami egyből az élen nyitott. Azóta még kétszer sikerült a csúcsra visszatérnie és időközben nemcsak a nyugati part, de az egész rapszíntér meghatározó alakjává vált. Sikeres lemezei mellett filmekben is vállalt kisebb-nagyobb szerepeket és számos előadó kérte fel, hogy közreműködjön albumán. A most megjelent lemezen Snoopnak is sokan besegítettek, így feltűnik The Game, Ice Cube, Jamie Foxx vagy éppen Damian Marley is. Az albumon szerepel a jelenleg a Hot 100-ot vezető I Wanna Love You című sláger, melyben Akon is hallható. A következő dal az R. Kelly-vel közösen rögzített That's That Shit, ami a héten a nyolcvanötödikről lépett előre a huszadik helyre.

Snoop néhai barátjának, 2Pac-nek halálának tizedik évfordulójakor is jelent meg poszthumusz kiadványa, ami a Pac's Life címet viseli és a kilencedik pozícióban nyitott. A legendás rapper szerzeményeiben közreműködik Ludacris és maga Snoop Dogg is, valamint a címadó dalban - amihez videoklip is készült - Ashanti és T.I.. A Top 10-ben Beyoncé B'Day című lemeze tudott javítani, melyről az Irreplaceable jelenleg a Hot 100 második helyén áll.

Forrás: Red Dot

U2


Az idei Grammy-gálán a U2 mind az öt kategóriában elnyerte az aranygramofont, amelyben jelölve volt és a How to Dismantle an Atomic Bomb sikere után - ami két éve az első helyen debütált - egy best of koronggal tért vissza. A U218 Singles című válogatás most a tizenkettedik helyen nyitott. Három pozícióval lejjebb a mexikói, RBD nevű - három lányból és három fiúból álló - formáció került új jelzéssel a listára. A tagokat a Rebelde című sorozatból ismerheti a közönség, a Celestial pedig már harmadik spanyol nyelvű albumuk. Európai vonatkozásban eddig a spanyol listákon találkozhattunk nevükkel, ahol idén nyáron Rebelde című első nagylemezük hat hétig vezette a listát, az ugyanott pár hete megjelent Nuestro Amor pedig a harmadik helyig kapaszkodott fel. A Billboard latin listáján az új album egyből az élre került, ahogy a latin dalok rangsorát is a csapat uralja második hete a Ser O Parecer című dallal. A latin nyelvű piacon elért sikerek után december 19-én kerül a boltokba első angol nyelvű korongja a formációnak Rebels címmel, melynek előfutáraként a Diane Warren által írt ballada, a Tu Amor került nemrég Hot 100-ra. A dal korábban már hallható volt az amerikai R&B énekes, Jon B lemezén, míg Európában a No Mercy feldolgozásában vált ismertté.

Az év elején az Ancora című lemezzel listavezető pop-opera kvartett, az Il Divo a Siempre című koronggal tért vissza a chartra, a tizenhetedik pozícióban debütálva. Az új albumon hallható a Nights in White Satin, a Without You és a Have You Ever Really Loved a Woman? újabb verziója a spanyol és olasz nyelven előadott dalok között. A korong az európai piacon egy héttel a tengerentúli megjelenés után kerül a boltokba. A Top 20-ban Justin Timberlake anyaga javított, valamint Tony Bennett felezte meg helyezésének számát, így a harminckettedikből visszatért a tizenhatodik helyre. The Game új nagylemeze az első helyről a tizenharmadik pozícióba zuhant vissza.

Il Divo



Az ötvenes mezőnyben két, a keményebb vonalhoz tartozó album debütált még. A harmincegyedik helyet a Brand New nevű alternatív rockzenekar szerezte meg The Devil and God Are Raging Inside Me című harmadik nagylemezével. Eggyel lejjebb a Killswitch Engage és az As Daylight Dies néven megjelent korong nyitott. A metálcsapat új lemezéről a My Curse című dal a Billboard Mainstream rock listáján is megtalálható, ezenkívül a This Fire Burns néven ismertté vált szerzeménnyel tavasszal a WWE Wreckless Intent válogatásalbumon találkozhattunk.

Az Evanescence The Open Door című új albuma nyolcadik listás hetén először nem szerepel a Top 20-ban, azonban meg kell említeni, mivel a korong a héten érte el a platinastátuszt. Valószínűleg sokan gondolták, hogy ajándékként a High School Musical című tévéfilm soundtrack albumával kedveskednek karácsonyra, mivel a lemez kilenc helyezést javított. Az úgynevezett christian műfaj idei válogatásalbuma, a WOW Hits 2007 is újra erőre kapott, hiszen a múlt héthez képest huszonhárom pozícióval került feljebb. Janet Jackson az elmúlt hetekben több talkshow-ban is vendégeskedett, ennek köszönhetően albuma a kilencvenegyedikről a negyvenötödik helyre ugrott vissza. Az énekesnő ezenkívül a december 4-i Billboard Music Awardson is fellép, a tengerentúli rádióadók pedig hamarosan játszani kezdik új albumának harmadik kislemezdalát With U címmel. A legnagyobbat Fat Joe lemeze, a Me, Myself & I esett vissza, hatvankét helyezést zuhanva. Az Oasis válogatásalbumának a tengerentúlon csak a nyolcvankilencedik pozíciót sikerült megszereznie.