Chick Corea szereti Bartókot

2006.12.02. 21:05

A modern dzsessz egyik legnagyobb zongoristája, Chick Corea ismét hazánkba látogat, ezúttal ráadásul nem Electric Bandjével, hanem magyar kísérettel tartja meg koncertjeit. Igen, koncertjeit, hiszen ez alkalommal mindjárt kétszer is láthatjuk őt a színpadon: elsőként december 6-án, a Budapesti Kongresszusi Központban, majd két nappal később Debrecenben, a Kölcsey Központban.

A jubileumi Mozart- és Bartók-év méltó zárásaként kerül sor erre a két nagyszabású koncertre, hiszen Chick Corea ezúttal a két nagyszerű zeneszerző darabjait tárja a közönség elé. Pontosabban szólva Mozartnak valóban a szerzeményeit játssza, a koncertek második felében helyet kapott Bartók, már saját dzsessz-improvizációkat ihlet. Ezen nincs is mit csodálkozni, tekintve, hogy a mi Bartókunk állítólag Corea kedvenc zeneszerzője, így már korábbi munkái között is felfigyelhettünk az ő hatására.

A nagy zongoristától egyébként az est másik szerzője sem áll nagyon távol, hisz a Mozart-év kapcsán Bécs városa éppen őt kérte fel egy zongoraverseny (a Chick Corea Piano Concerto #2) megkomponálására, amit az idei In the Spirit of Mozart turné első állomásaként mutattak be a helyi operaházban. Míg a mostani koncerten, a Bartókhoz kapcsolódó részt egyedül adja elő a mester, addig Mozart megidézésénél, a Héja Domonkos vezényletével felálló, Magyar Telekom Szimfonikus Zenekar segít neki. Az együttesnek egyébként korántsem ez az első ilyen vállalkozása, hiszen többek között már Bobby McFerrint és Branford Marsalist is kísérték, a Telekom Zenei Estek keretében.

De mit is kell tudnunk erről a roppant nagyhatású zenészről, Chick Coreáról? Ha az élettörténeti adalékokhoz ragaszkodunk, 1941-ben született, a Massachusetts állambeli Chelsea-ben - itt részesült klasszikus zenei képzésben, már kora gyerekkorától kezdve. Profi zenészként először Mongo Santamaria, majd Willie Bobo zenekarában játszott, de ekkor is még csak épphogy elmúlt húszéves. Később a trombitás, Blue Mitchellhez csatlakozott, vele rögzítette első szerzeményeit is a Blue Note Recordsnál.   
 
Ha viszont tényleges zenei hatásáról beszélünk, akkor el kell mondanunk, hogy az utóbbi, közel négy évtized talán legnagyobb dzessz-zenészéről van szó, gyakorlatilag mindegy, hogy free dzsesszre, fúziós dzsesszre vagy modern mainstreamre gondolunk. Chick Coreát ugyanis, talán éppen a szűnni nem akaró kíváncsiság és a folytonos megújulás jellemzi legjobban. Ennek ellenére - vagy talán éppen ezért - számos dzsessz-standard alkotójaként is tekinthetünk rá: az ő nevéhez fűződik például a Spain, a La Fiesta és a Windows zenei alapvetése.

Visszatérve arra, hogyan is jutott el idáig, karrierjének egyik legfontosabb állomása az volt, amikor már számos önálló lemezzel a háta mögött, Miles Davis zenekarához csatlakozott. Davisnél ugyan mindössze két évig zenélt, de így is közreműködött a mester jó néhány, kulcsfontosságú lemezén. Később aztán, a hard bop helyett, az akusztikus free zenével kísérletezett, Dave Hollanddal és Barry Altschullal együtt, a Circle nevű zenekarban. Azonban ez a felállás is csak egy évig tartott, Corea ez után ismét új utakon indult.

A hetvenes évek elején létrehozta a Return Forever nevű formációt, amelyhez később Al di Meola is csatlakozott, és amely egy csapásra a latin fúziós zene első számú képviselőjévé vált. Corea valójában itteni működésének köszönhette, hogy ekkor már olyan zenészekkel turnézhatott együtt, mint Herbie Hancock vagy Gary Burton. A talán legkarakteresebb felállást 1985-ben hozta létre az Electric Banddel - amely ugyan sűrűn cserélgette tagjait, de így is stílust teremtett, és számos nagyszerű zenészt adott a világnak.

Corea aztán a klasszikus zene felé kezdett el kacsingatni, amelynek közvetett eredményeként játszik a mostani koncerteken Mozartot és Bartókot. Az 1990-es évek közepétől készített klasszikus albumokat is, így 1996-ban például Bobby McFerrin énekével és a Saint Paul Chamber Orchestra közreműködésével vette fel, a még az évben megjelent The Mozart Sessions című lemezt. Aztán 1999-re megkomponálta első zongoraversenyét is (Chick Corea Piano Concerto #1), melyet a London Philharmonic Orchestrával vett fel, és amelynek folytatását idén kérte tőle Bécs.


Chick Corea - Budapesti Kongresszusi Központ (XII., Jagelló út 1-3.), december 6., 19.00. Jegyár: 6000-15000 Ft.

Chick Corea - Kölcsey Központ (Debrecen, Hunyadi u. 1-3.), december 8., 19.00. Jegyár: 3500-4500 Ft

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK