Meghalt az első világhírű, magyar származású popénekesnő

Vágólapra másolva!
Holland sajtóértesülések szerint 59 éves korában, szombaton elhunyt Mariska Veres, a hatvanas-hetvenes évek világhírű holland zenekarának, a Shocking Blue-nak az énekesnője.
Vágólapra másolva!

59 éves korában, rákban elhunyt Mariska Veres, aki a hatvanas évek végén az első magyar származású, nemzetközileg is sikeres rockénekesnő lett a holland Shocking Blue-zenekar élén. A zenekart elsősorban a Venus című világslágerről ismerheti a közönség, mely dalt később a nyolcvanas évek népszerű brit énekesnőtriója, a Bananarama dolgozott fel.

Mariska Veres Hágában született, az ott zenélő Veres Lajos cigányprímás és egy német anya gyermekeként 1947-ben, énekesnői karrierjét pedig 1964-ben kezdte a Les Mysteres nevű holland beatzenekar tagjaként, majd több másik együttesben is énekelt, mielőtt 1968-ban a Shocking Blue-hoz került volna, amelynek az addigi énekese bevonult, hogy megkezdje kötelező katonai szolgálatát.

A Shocking Blue több, kisebb nemzetközi sláger után 1970 februárjában a Venus világszerte befuttatta a zenekart, hiszen az amerikai kislemezlistát vezette, és bejutott a brit Top 10-be is. További slágerek után 1974-ben Veres kiszállt a zenekarból, hogy szólókarriert kezdjen, ez azonban kevésbé volt sikeres. 1993-ban a Shocking Jazz Quintet élén új műfajban, a dzsesszben kamatoztatta nagyszerű énekhangját, és kiadott egy új lemezt, az új zenészekkel feltámasztott Shocking Blue-val is. A haláláig Hágában élő Mariska Veres a mai napig elismert énekesnő Hollandiában, és a holland popzene történetének egyik legnagyobb sikerét elérő, Shocking Blue egyes dalainak újkeletű népszerűsége ismét ráirányította a figyelmet.

A legismertebb feldolgozás a már említett Bananarama nevéhez fűződik: a Venus 1986 egyik legnagyobb nemzetközi slágere lett, és a dalt manapság már inkább a brit lánytrió előadásában ismeri a közvélemény. Dolgozott fel Shocking Blue-dalt a Nirvana is első lemezén (Love Buzz), és ugyancsak a Love Buzz hangmintáját használta fel a Prodigy a Phoenix című számához.

Mariska Veres halálhírét először a holland sajtó közölte, és később megerősítette a hírt több nemzetközi hírügynökség is.