A Take That sikeresebb, mint valaha

Vágólapra másolva!
A tengerentúl tizenötéves karrierje során először került az élre az Incubus, míg Angliában közel tizenegy évvel feloszlása után tért vissza a listák csúcsára a Take That. Németországban megőrizte első helyét a Rammstein, nálunk pedig Rúzsa Magdi új kiadványa.
Vágólapra másolva!

Amerikában a múlt heti lemezeladási adatok után a héten meglepően nagy mértékben esett vissza a albumvásárlási kedv. A most első helyen álló korong egy hete csak a nyolcadik pozícióban nyitott volna és mindössze három vadonatúj kiadvány került fel a száz legkelendőbb hanghordozó rangsorába. Viszont ez mit sem változtat a tényen, hogy az Incubus megszerezte pályafutása első No. 1 sikerét hatodik, Light Grenades című anyagával, melyből 164 594 darabot sikerült értékesíteni. Ahogy a tavasszal szintén először a lista csúcsán debütáló AFI, a Brandon Boyd vezette rockzenekar is 1991-ben alakult, szintén Kaliforniában. Az első nagylemez 1995 végén, saját kiadásban került a boltokba Fungus Amongus címmel, amivel a Billboard albumlistájának száztizenhatodik helyéig sikerült felkapaszkodnia az akkor még a nu-metal zenekarok sorát gyarapító bandának. Két évvel később jelent meg a folytatás S.C.I.E.N.C.E. címmel, melynek kapcsán a fiúk már a System of a Down és a Black Sabbath társaságában turnéztak, valamint olyan fesztiválokon léptek fel, mint az Ozzfest vagy a Warped Tour. Az áttörést meghozó Make Yourself 1999 végén látott napvilágot, de a sikerre még egy kicsit várni kellett. Ezt a Pardon Me című dal akusztikus verziója hozta meg, melyet egyre több rádió kezdett játszani, a rocklistákon pedig ennek következtében a Top 10-be kerül. A végső lökést a Drive című dal jelentette, mely a látványos videoklipnek is köszönhetően nemcsak a rocklisták csúcsát járta meg, hanem 2001 júliusára a Hot 100 tízes mezőnyébe is sikerült bejutnia. Bár az album a negyvenhetedik pozíciónál nem jutott feljebb, duplaplatina státuszt ért el.

Annak az évnek a végén már ott is volt a folytatás a Morning View kapcsán, amivel már a lista második helyén debütáltak. Ez olyan slágereket tartalmazott, mint a Wish You Were Here és a Nice to Know You. Ekkor a rapper DMX akadályozta meg a csapatot abban, hogy az első helyen debütáljon, míg 2004 elején a countrysztár Kenny Chesney előzte meg őket kereskedelmileg legsikeresebb hetükön. Az A Crow Left of the Murder... című munkájukból ugyanis több mint 300 ezer darab fogyott rögtön a megjelenéskor. Tavaly a Stealth (Lopakodó) című filmzenealbumon tűnt fel négy szerzeményük is, míg a most megjelent lemezük előfutáraként az Anna-Molly című sláger került fel előbb a rocklistákra, a héten pedig a Hot 100 hatvanhatodik helyére.

Incubus



A hét nagy nyertesei közé tartozik a Hannah Montana című soundtrack album, ami amellett, hogy öt helyezést javítva a második helyre ugrott előre, elérte a platinalemezhez szükséges egymilliós példányszámot. A múlt heti No. 1 pozícióból Jay-Z Kingdom Come című új nagylemeze a hatodikra esett vissza. Az eladott lemezek számában mutatkozó 79 százalékos visszaesés a rapper karrierjének eddigi legnagyobb második heti hátralépése. A Top 10-ben Akon megőrizte nyolcadik helyét, míg két karácsonyi témájú korong először szerepel a legjobb tízben. Sarah McLachlan Wintersong néven kiadott lemeze tizenöt pozíciót javítva érkezett meg a hetedik helyre, a NOW! válogatásszéria idei ünnepi kiadványa pedig tizennégyet ugorva áll a tizedik helyen. Rajtuk kívül Josh Groban és az Awake kapaszkodott vissza a kilencedik pozícióba.

A következő új belépő a tizennegyedik helyen debütáló virginiai hiphop duó, a Clipse Hell Hath No Fury című albuma. A két testvér, Gene és Terrence Thornton még a kilencvenes évek elején kezdtek rappelni Malice és Pusha-T néven. Ekkor ismerkedtek össze a szintén virginiai Pharrell Williams-szel, aki már ekkor a Neptunes producerpáros egyik feleként volt ismert. Ő segítette a fiatal MC-ket első lemezszerződésükhöz, amit hamarosan követett bemutatkozó korongjuk. Viszont a gyenge promócíónak köszönhetően az anyag végül meg sem jelent. Pharrell közben megalapította saját, Star Trak nevű lemezcégét, ahová leszerződtette régi barátait is. 2002-ben itt látott napvilágot második albumuk Lord Willin' címmel, ami a Billboard negyedik helyén debütált. Emellett szerepeltek Justin Timberlake Like I Love You című dalában, valamint közreműködtek Kelis egyes felvételein is. Új nagylemezük megjelenésének dátuma többször meg lett változtatva a kiadóval folytatott csatározások miatt, végül olyan közreműködőkkel, mint Slim Thug, Bilal, és természetesen Pharrell nagy nehezen a boltokba került. Erről eddig két dalhoz is készült videoklip, egyik a Mr. Me Too, a másik pedig a Slim Thuggal közösen rögzített Wamp, Wamp (What It Do). A húszas mezőnybe érkezett meg James Taylor karácsonyi lemeze is, ami húsz pozíciót ugorva a tizennyolcadik a héten.

Clipse



The Game új albuma ugyan tíz helyet esett vissza, azonban már aranylemezzé érett, míg Christina Aguilera Back to Basics című korongja tizenkét pozíciót előreugorva a héten lépte át az egymilliós határt. Az utolsó új belépő szintén egy rapduó, a Ying Yang Twins nevéhez fűződik. Az atlantai páros a Chemically Imbalanced című lemezével a negyvenedik helyen nyitott. Ezzel az anyaggal a crunk műfaj jeles képviselői és eddigi producerük, Mr. Collipark együttműködése véget ért, aki szerint "öt albumot készítettünk közösen és úgy gondolom már mindent megtettünk, amit közösen tudunk." Ennek az anyagnak az elkészítésében azonban még aktívan részt vett, ahogyan az első dalban közreműködő Wyclef Jean is. Ő hallható a Hall & Oates Maneater című slágeréből is samplerező Dangerous című felvételben is, ami a héten nyitott a Hot 100 nyolcvanötödik helyén. A karácsonyi témájú lemezek közül Bette Midler, a Celtic Woman és Brad Paisley kiadványai kerültek először az ötvenes mezőnybe.

A Hot 100-on Beyoncé és az Irreplaceable című dal ért az élre. A hamarosan Jamie Foxx és Eddie Murphy oldalán a Dreamgirls című filmben látható énekesnő ezzel nyolcadszor ért ennek a rangsornak az élére, négyszer a Destiny's Child tagjaként, négyszer pedig szólóban. Segítség nélkül azonban most először áll a csúcson, hiszen három korábbi slágerében közreműködőként hallható volt Jay-Z (Crazy in Love), Sean Paul (Baby Boy) vagy az év eleji Check on It című dalban Slim Thug.

A legmagasabb új belépő címet Avril Lavigne tudhatja magáénak, akinek Keep Holding On című felvétele a huszonkettedik helyen nyitott. A kanadai énekesnő ezzel legjobb debütálását is produkálta ezzel a dallal. A Lukasz Gottwald segédletével készült szerzemény a december közepén mozikba kerülő Eragon című fantasy film témájául is felcsendül. Avril következő nagylemeze 2007 áprilisára várható.