Nincs még veszve semmi, ha egy szilveszteri házibuliba sem kaptunk meghívást, és a vadidegenekkel túlzsúfolt, egyenslágerekkel és műanyagpoharas pezsgőzéssel kísért, szórakozóhelyi szilveszter gondolatától is inkább rossz érzések törnek elő bennünk. A klasszikus vészforgatókönyv említi még a céltalan utcai bolyongást, illetve a dacos és lehangoló otthoni gubbasztást is, kevesen gondolunk azonban arra, hogy az óév utolsó estéjén akár kiállítás-megnyitón is játszhatjuk a kozmopolitát, korcsolyázhatunk részegen, illetve megtehetjük tétjeinket a lovin. A főváros változatosabb programokat kínál, mint hinnénk.

Mivel a szilveszter idén egy hétfővel szerencsésen megtoldott hosszú hétvégére esik, van értelme előszilveszterről is beszélni, amelyet például a Trafóban is eltölthetünk. Szombat este a Litera irodalmi portál szerkesztősége költözik be az intézménybe, a hagyományos évzáró felolvasóest helyett azonban idén, egy rémkabaréval készültek a szervezők. Hét kortárs szerző - Egressy Zoltán, Erdős Virág, Forgách András, Hazai Attila, Tasnádi István, Toepler Zoltán, Zilahy Péter - készült egy-egy négyszereplős színpadi jelenettel, melyekben közös, hogy a kulcselem valamilyen veszélyes tárgy. A jelenetekből Keszég László rendezett darabot, utána kocsma- és sanzonzenélés a Cabaret Medranóval (Kamondy Imre és baráti társasága), majd Dj Lee'ngum szólaltatja meg a lemezjátszókat.
Előszilveszter a Literával - Trafó (IX., Liliom u. 41.), december 30., 20.00. Belépő: 2000 Ft.

Az év utolsó előtti napjára jutott egy Bomb The Jazz party is a megszokott erős nemzetközi felhozatallal, ezúttal csupa amerikai vendégzenésszel. Itt lesz majd a Los Angeles-i Stacy Epps, Invicible Detroitból, illetve Dj Statik Philadelphiából. Az est húzóneve azonban kétségkívül a szintén philadelphiai Bahamadia lesz -, aki nem halotta volna még a női MC nevét, annak legyen elég annyi, hogy eddigi pályafutása során olyan előadók lemezén vendégszerepelt, mint a Morcheeba, Roni Size, a Herbaliser, a Brand New Heavies, vagy a Roots, de dolgozott már együtt Sade állandó kísérő-zenekarával, a Sweetbackkel is. A hölgy már a nyolcvanas évek óta az erősen kompetitív hip-hop színtér egyik állócsillaga, egyszóval, ha az újév környéki koncertek legjobbikáról kellene szavazni, az Olof Palme Házban tartott buli jó eséllyel pályázhatna az első helyre.
Bomb The Jazz: Sisters in rap tour - Olof Palme Ház (XIV., Olof Palme sétány 1.), december 30. Belépő: 1500/2500 Ft.

Az ünnepi tespedtségből kizökkenhetünk még a hagyományos bejglifutással is: az óbudai Fő téren idén rendezik meg a rendhagyó futóversenyt. A nevezési díj 25 dkg tetszőleges ízesítésű bejgli fejenként, ennek hiányában 500 forintot leperkálva is indulhatunk. 300 méteres, 1.5 és 3.5 kilométeres távok közül választhatunk - ebből kiderül, hogy a gyerekeket is vihetjük magunkkal - a leghosszabb táv győztese még serleget is kap, utána pedig közösen fogyaszthatjuk el a hozott bejglit.
Bejlgifutás - Harrer Pál Általános Iskola (III., Harrer Pál u. 7), december 30. Nevezés 09.00-tól, rajt 11.00-tól. Nevezési díj: 25 dkg bejgli/500 Ft.

A szilveszteri ünneplést már akár délután kettőkor is elkezdhetjük: ekkor indul az Ügetőszilveszter első futama a Kincsem Parkban. Gyűrögethetjük a turfot, tehetünk tétre, helyre, befutóra, és azt is megnézhetjük, hogy színészeink, sportolóink hogyan hajtanak. Többek között Kőbán Rita, Józsa Imre, Martinek János, Fábry Sándor és Noszály Sándor is ostort ragad, lesz tombola, együtt láthatóak majd a szezon legjobbjai galopp és ügető szakágban egyaránt, de ennél is fontosabb az a felhőtlen, már-már családias hangulat, ami a rendezvényt évről-évre kíséri.
Ügetőszilveszter - Kincsem Park (X., Albertirsai út 2-4.), 14.00 - 19.00-ig. Belépő: 1000 Ft.

A kora esti órák egyik legizgalmasabb programjának Sam Havadtoy kiállítás-megnyitója ígérkezik az OSA Archívum Centrális Galériájában. Yoko Ono egykori élettársát - a magyar származású művész, John Lennon halálától egészen 2000-ig élt együtt Onóval - ezúttal Bobby Fischer és Borisz Szpasszkij legendás, 1972-es sakkvilágbajnoki döntője ihlette meg. A Játszma tehát annak a mérkőzésnek állít emléket, amit egykor a hidegháború allegóriájaként is emlegettek (Fisher 24 éves szovjet egyeduralmat tört meg győzelmével), a kiállítás képei tulajdonképpen a döntő lépéseit reprodukálják - csipkéből. Ha tehát az újévet egy Woody Allen-filmbe illő módon - azaz fura képek előtt eszmét cserélve - képzeljük el, itt gond nélkül pózolhatunk.
Sam Havadtoy: Játszma - OSA Archívum Centrális Galériája (V., Arany János u. 32.), 2006. december 31 - 2007. február 11.

Ha inkább élőzenére szavaznánk, akkor vegyük az Almássy tér felé az irányt: itt lép fel a Pannonia Allstars Ska Orchestra, a Zagar, a Kiscsillag és a Másfél - azaz hazánk koncertképes zenekarainak döntő többsége. Az estét erősen nyomott italárak és tetőteraszos grillparti kíséri.
Házibuli Szilveszter - Almássy Téri Szabadidőközpont (VII., Almássy tér 6.), kapunyitás 20.00-tól. Belépő: 2500/2900 Ft.

A belvárosban elég, ha a tömeget követjük, tűzijátékkal egybekötött ünnepi koncertek lesznek az Oktogonon és a Nyugati térnél is - ezeken a helyszíneken többnyire a hazai könnyűzene élvonala tart seregszemlét.