Nézd meg ingyen Japán legjobb dobosait!

2007.01.10. 15:24

Többször járt már Magyarországon a világhírű japán dobegyüttes, a Yamato, és minden alkalommal óriási érdeklődés kísérte fellépéseiket. Valószínűleg idén sem lesz ez másként, ezért a dobosok több előadással is készülnek: Budapesten február 14. és 18. között lehetünk tanúi virtuóz játékuknak, majd egy nap pihenő után a debreceni Főnix Csarnokban is elkápráztatnak bennünket. Most ráadásul két jegyet is nyerhetsz valamelyik koncertjükre!

Nincs mit csodálkozni azon, hogy a Yamato ennyi bemutatót vállal kis hazánkban: a tavalyi sorozatra idejekorán elkapkodták a jegyeket, és a hat nap alatt tartott nyolc budapesti előadást összesen mintegy tizenkétezren látták. Elég szép teljesítmény egy dobegyüttestől - gondolhatnánk elsőre. A Yamato azonban nem csak dobon és más ütőhangszereken játszik, de felvonultat több tradicionális japán hangszert is: például a bendzsóhoz hasonló shamisent (amely egyébként a gésák hagyományos hangszere) vagy a citera távol-keleti testvérét, a kotót.  

A Yamato saját produkcióját egyébként nem tartja koncertnek, ugyanakkor showműsornak sem - a legmegfelelőbb definíció arra, amit csinálnak: a taiko. Ez a szó eredetileg magát a japán dobot jelentette, de már elég régóta a műfajt és előadást is. A dobegyüttesek alakulása ugyanis az utóbbi fél évszázadban olyan nagy lendületet vett, hogy napjainkban legalább ötezer ilyen csoport létezik a távol-keleti országban. Ami a Yamatót kiemeli közülük, az talán a játék ösztönössége, a közönséggel való közvetlen kapcsolat és az előadásba vitt humor - emellett természetesen nem hagyhatjuk figyelmen kívül a dobosok ügyességét és szorgalmát sem, akik naponta több órát gyakorolnak, hogy a színpadon mindig a maximumot nyújthassák.  

Az együttes ars poeticájában a következőket olvashatjuk: "Amikor mi, a Yamato taiko dobosai a hangszereinket megszólaltatjuk, szívünkkel, lelkünkkel zenélünk, hogy a dob ősi ritmusa az élet lüktetését visszhangozza. Dobolásunkkal a szívdobogás hangját akarjuk felidézni, az élet esszenciális összetevőinek hangját. Amikor dobolunk, az élet ritmusának erejét és melegségét érezzük, mely a Föld minden zugában felfedezhető, s mely az élethez szükséges erőt és bátorságot adja." Ebből is sejthető, hogy a Yamato valami nagyon ösztönöset, valami nagyon ősit próbál átadni nekünk, amit mi ámulattal próbálunk magunkba fogadni.

Nincs ez másként az idei előadás esetében sem, mely a Shin-On (vagyis Szívdobbanás) címet kapta: a műsor ugyanis ősi elemek (a víz, a szél, a tűz) és a kulcsszerepet játszó szívdobbanás hangulatát, ritmusát és képi világát próbálja visszaadni. A nyolc számból álló sorozatban láthatunk-hallhatunk olyan elemeket is, amelyek már a korábbi előadások során is felcsendültek (például a tűz pattogására emlékeztető dobverseny, a Rekka; vagy az együttes egyik legfontosabb szerzeményének tartott Rakuda, melynek célja a minél vidámabb, könnyedebb hangulat megteremtése), de a repertoárban számos vadonatúj szerzemény is található.

Ez utóbbiak közül a legfontosabb és legkatartikusabb talán a címadó Shin-On, mely nem véletlenül került a műsor legvégére. Itt a legnagyobb hangszer, egy több mint másfél méter átmérőjű, mintegy ötszáz kiló súlyú dob játssza a főszerepet, melyet ezúttal, a szokással ellentétben nem a színpad hátsó részébe, hanem előre, a nézők közvetlen közelébe helyeznek el. Így olyan összhang jöhet létre a dobosok és a közönség között, melyben a két részt vevő fél szívdobbanása szinte együtt hangzik, és amely miatt számunkra is különleges élményt jelenthet a koncert.


Yamato: Shin-On - Budapesti Kongresszusi Központ (XII., Jagelló út 1-3.), február 14-18., minden nap 20.00. Jegyár: 6200-12200 Ft.

Yamato: Shin-On - Főnix Csarnok (Debrecen, Kassai u. 28.), február 20., 20.00. Jegyár: 3200-9900 Ft.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK