vasárnap
21
JAN
Bicikli? Szerelem!
KERÉKPÁR SIRÁLY (VII., Király u. 50. pince) 16:00

...Illetve szerelném. Ez a szlogenje a Zöld Fiatalok által indított Nők Tanítanak Nőket Biciklit Szerelni (NTNBSz) elnevezésű kezdeményezésének, amely azt a célt tűzte ki maga elé, hogy a defektes gumi és a kiugrott lánc mellett tanácstalanul álldogáló biciklis amazonokat felkészíti az élet nehéz küzdelmeire. Oktatás és tapasztalatcsere - lányoknak lányoktól. "Nem kell zavarban lenned, ha nem tudod, hogy mi az a stucni meg az agyváltó. Mostantól pirulás nélkül felteheted a kérdést: az az izé mire való?" - biztatnak a lányok. Mert hol van az megírva, hogy egy nő ne tudna megszerelni egy kerékpárt?

Metrókiállítás
KIÁLLÍTÁS Arany János utcai metrómegálló 22:00

Van valami lelkesítően emancipatorikus vonás abban, ahogy a művészet manapság a tátongó kiállítóterekből kilép az utcára. A hegy megy Mohamedhez. A ma este tízkor megnyíló metrókiállítás az Arany János utcai megállóba vonult le. Azok a hirdetések, amelyeket nap, mint nap a mozgólépcsőn állva bámulunk, egy hónapig a művészetet fogják népszerűsíteni. Az instant tárlat a kortárs művészet színe-javát gyűjti össze a rohanó embereknek. A kortárs művészek műveit nézegetve - sőt, olvasgatva! - a mindennapi közlekedés meddő idejét kultúrszomjunk csillapítására fordíthatjuk. Orosz István. Kokas Ignác képei mellett Szabó Magda, Szilágyi Ákos, Tóth Krisztina soraival is találkozhatunk a föld alatt. Érdemes az Arany János utca felé kerülni ma este is, hiszen nem mindennap látunk táncelőadást és dzsesszkoncertet a peronon.

A Krétakör Tom Stoppardot olvas fel
SZÍNHÁZ FLÓRIÁN MŰHELY (III., Flórián tér 3.)   20:00

A Krétakör Színház felolvasószínházi sorozatának következő darabja a brit dráma nagyágyújának legújabb színpadi műve lesz. Tom Stoppard Rock and Roll című darabja a 68-asok világát, zenéjét, magánéletét és komoly következményekkel járó politikai döntéseit mutatja be egy marxista filozófus családjának három nemzedékén keresztül. A társulat szellemességét dicséri, hogy a csehszlovák emigráns Stoppard művét egy román emigráns rendezővel viszi színre. A Romániából 25 évvel ezelőtt New Yorkba kivándorló Andrei Serban ma a legnagyobb amerikai rendezők közé tartozik.

Almodóvar-klasszikus az m1-en
TÉVÉ m1 21.35

Aki szereti Pedro Almodóvar színekben, bizarr szituációkban és élénk taglejtésekben bővelkedő világát, az vasárnap valamelyik családtagjára bízza az esti kutyasétáltatást. Az m1-en megy a rendező egyik korai filmje, az Asszonyok a teljes idegösszeomlás szélén. Az 1988-as filmben feltűnik Carmen Maura, a nyolcvanas években készült Almodóvar-filmek egyik állandó főszereplője is, akinek szellemanyaként való visszatérése a tavalyi Volver-ben igazi meglepetés volt.

Carmen Maura egy korosztállyal arrébb csúszott a castingban, de itt van a spanyol rendező jelenlegi favoritja, Penélope Cruz, aki Maura helyére léphet. Kettejük stafétaváltását mutatja, hogy a rendező bevallása szerint a Volver Raimundája az 1984-es Mit vétettem, hogy ezt érdemlem? című művének főhőse - 20 év elteltével. A szenvedő háziasszonyt akkor Maura játszotta. A két színésznőt egyszerre nézhetjük meg a Művész moziban ma este háromnegyed tízkor.

Curling-tréning
SPORT CURLING CLU (XI., Kamaraerdei út 12-14.) 14:30

Curling? "Tíz emberből tizenegy visszakérdez: mi? Tudod, amikor a jégen csúsznak és söprűvel... Ja, az a söprögetős! Az olyan idétlen...!" . mutatja be a sportot önironikusan a Curling Szövetség honlapja. Első látásra a curling a jéghoki, a francia pétanque és a hétvégi utcasepregetés érdekes kombinációjának tűnik. A kamaraerdei Curling Klubban ma 14.30 - 18.00 óra között nyílt curling-oktatás és játék várja azokat, akik ennél többet szeretnének tudni a sportról.