kedd
23
JAN
Női nap a Rudasban
FÜRDŐ RUDAS GYÓGYFÜRDŐ (I., Döbrentei tér 9.) 06.00 - 18.00

Egy évvel ezelőtt a tűsarkos lányok a fórumjaikon dúló tiltakozáshullám ellenére kiharcolták, hogy az újonnan megnyílt Rudasban legyen női nap. És lőn. Hölgyeim, használják ki a lehetőséget, hogy férfitársaságtól mentesen lubickolhatnak. A Rudas gőzrészlege Budapest többi fürdőjével ellentétben ragyog, bár a szerényebb Lukács is romantikus tud lenni Özpetek fülledt hangulatú hamamját idéző koszos falaival. A meztelen fürdőzés után akár meg is tekinthetjük a török-olasz rendező szóbanforgó filmjét, bár a január 20-i vetítésről (Zone Europe) lecsúsztunk. Marad a kölcsönző.

Van Gogh utolsó hónapjai
FILM FRANCIA INTÉZET (II., Budapest, Fő u. 17.) 19.00

A Van Gogh-kiállítással párhuzamosan a festő életéről szóló filmeket láthatunk a Francia Intézetben. Ma az 1991-ben készült, Van Gogh című filmet vetítik, amely a híres festő utolsó hónapjait idézi meg.

Házikók és ciprusok (Északi emlékkép), 1890

Az elmegyógyintézeti kezelést követően Van Gogh a provance-i Auvers-be költözik, ahol még számtalan nagy erejű képet fest - például az Önarckép levágott füllel vagy Az auvers-i templom című vásznakat. Miért vágta le a fülét Van Gogh és miért hullámoznak Auvers-ben a ciprusok? A film kiváló előtanulmány a Szépművészeti Múzeum kiállításához.

Hogy olvas Lovasi?
BESZÉLGETÉS Alexandra Könyvesház Irodalmi Pódium (VI., Nyugati tér 7.) 19.00

Lovasi András magyarszakos tanár, emellett különféle zenekarokban is fellép, mondhatjuk, fénylő csillag a magyar könnyűzene egén. Sőt szövegeket ír, soraival gimnazista fiúk vallanak szerelmet cinikus lányoknak. A fiúk az A38-ra zarándokolnak február 1-jén, ahol a Kiscsillag formációt hallhatják, a lányok pedig ma az Alexandra Könyvesház Így olvasok én... - sorozatának következő ülésén csügghetnek Lovasi András szavain.

A beszélgetőpartner szerepét betöltő Winkler Nóra bizonyára meg fogja kérdezni, hogy fent nevezett mit olvas, amikoris Lovasi horgászszaklapokra fog hivatkozni, esetleg Tar Sándorra, szóval érdekes beszélgetésnek nézünk elébe.

Scarlattitól Jean Michel Jarre-ig
KONCERT MŰVÉSZETEK PALOTÁJA (IX., Komor Marcell u. 1.) 17.00

A zongorairodalom remekeit hallhatjuk ifjú zeneakadémisták előadásában a Művészetek Palotájában. A koncert ingyenes.

Esti póker Korda Györggyel
TÉVÉ SPORT1 22.30

A szakkomentátor kitűnő megválasztása nyomán lassan a Sport1 legnépszerűbb műsorává növi ki magát a UK Open pókerverseny közvetítése. Korda György személyiségének varázsa a póker magyarországi divathullámának záloga. Ma már senkinek nem kell magyarázni, hogy mi az a texas hold'em. Nemrégiben netes fórumokon felröppent az azóta meg nem erősített hír, hogy a műsorba Korda György hűséges kísérője, Klárikám is bekapcsolódik. Korda György-Balázs Klári all-in? Check.