szerda
24
JAN
Bemutatkozik az Élesdi Művésztelep
KIÁLLÍTÁS ERNST MÚZEUM (VI., Nagymező u. 8.) 18.00

A kép közvetlensége címmel nyílik meg az Élesdi Művésztelep kiállítása az Ernst Múzeumban. A fiatal művészekből álló csoportosulás 10 évvel ezelőtt alakult nyári alkotótáborok lelkes résztvevőiből. Tagjai külön-külön már szerepeltek műveikkel budapesti galériákban, de átfogó művészeti csoportként most mutatkoznak be először.

Forrás: [origo]

Incze Mózes: Széles mező, 2005

A csoport - saját bevallása szerint - "pofátlanul híján van bármiféle egységes tematikának". Mindegyikük más színt képvisel. Keserü Katalin, a kiállítás kurátora a táj, a figurativitás vagy a spiritualitás mentén próbálta megragadni a közös pontokat, az Élesdi Művésztelep mégis olyan művészeti csoportnak tűnik, amelyet a sokféleség tart egybe.

A Fehér Nyúl nyomában
GYEREK MŰVÉSZETEK PALOTÁJA (IX., Komor Marcell u. 1.) 10.30

A Budapest Táncszínház művészei Lewis Carroll filozófiai mélységű meséjéből gyerekeknek szóló táncelőadást varázsoltak. A zenét Vukán György szerkesztette a műsorhoz.

A bűn állomása: Mulholland Drive
FILM MŰCSARNOK (XIV., Hősök tere) 18.00

David Lynch 2001-es filmjében van a filmtörténet legizgalmasabb leszbikus jelenete, de nemcsak ezért érdemes újranézni a filmet a Műcsarnok szerda esti, bűnre szakosodott Filmklubjában. Most alkalmunk nyílik, hogy végre közelebb kerüljünk a film finom rendezői megoldásaihoz.

Forrás: [origo]

Naomi Watts és Laura Harring 

Amikor ugyanis első alkalommal látjuk a filmet, már a szüzsé puszta összerakása annyira lefoglalhatja szürkeállományunkat, hogy motívumrendszere, szimbolikus rétegei egyszerűen kiesnek figyelmünk köréből. A film rejtélyének kibogozásában Mátyás Péter fog segíteni.

Színházi montázs a Sirályban
BESZÉLGETÉS SIRÁLY (VII., Király utca 50.) 20.00

Eltűnő hangok címmel Frigyesi Judit angol nyelvű estjét láthatjuk a Sirályban. Az előadó magyarországi hagyományőrző zsidók körében végzett kutatásainak emlékeiből kreált színházi montázst. Az előadás igazi Gesamtkunstwerk: a hang- és videófelvételek, hagyományos és kortárs hangszeres darabok, felolvasások az előadó készülő regényéből színes estét ígérnek. Az előadás helyszínét is érdemes megnézni, új színfolt a belváros térképén.