Megasztároké és szupermodelleké a világ

2007.01.26. 19:24

Ha az amerikai toplistára azt mondtuk, hogy nem sok újdonsággal kecsegtet, akkor a briteknél ez hatványozottan igaz. Még csak nem is arról van szó, hogy nincs egy új megjelenésű lemez sem, viszont ezek szinte mindegyike válogatás és greatest hits gyűjtemény, így még a friss albumok sem mondhatók kifejezetten frissnek. Ami az élbolyt illeti, az angolok kedvence továbbra is Amy Winehouse, az ezüstös pozícióban pedig még mindig James Morrison található. Mindkettejük továbbra is tartja magát a kislemezeladások tekintetében is, és bár néhány pozíciót egyaránt vesztettek, ezen a héten is Winehouse kettő, Morrison pedig három számmal szerepel a slágerek listáján.

Polydor Records

Az elmúlt hét egyik figyelemre méltó ugrását Lily Allen követte el, aki Alright Still című lemezének előző helyezését megfelezve lépett elő a korábbi 13. helyről a hatodik pozícióba. A 21 éves énekesnő nagy hírverést kapott, meglehetősen eklektikus debütáló lemeze nyáron megjárta már a lista csúcsát is, de a sikere a jelek szerint nem egynyári csoda volt. A közeljövőben Amerikát megcélzó egyébként Lily a kislemezek és letöltések listáján is meg tud jelenni, előzőn egy, utóbbin három számmal.

A másik lemez, amely az utóbbi hét alatt nagyot javított, a My Chemical Romance nevéhez köthető. A zenekar Black Parade című albuma az előző rangsoroláskor még csak 30. volt, a legfrissebb mutatók szerint viszont már a 15. legkelendőbb korong a szigetországban, igaz, novemberben volt már a második is. Az Amerikában ennél is jobban taroló banda Famous Last Words és Welcome To The Black Parade című számai önmagukban is jól fogynak, ezt mutatja legalábbis, hogy mindkettő szerepel a single toplistán és a letöltések legjobbjai között is. Az amerikai Hot 100-as listán elért tizedik helyüket ugyan itt nem tudták megfejelni, viszont a pozíciójuk stabilnak mondható, hiszen alig változott az elmúlt héthez képest. Szintén nagy ugrással lendült vissza a Top 20-ba Paul Weller válogatásalbuma is.

Paul Weller


Az Egyesült Királyság legjobban fogyó albumai között nem találunk új belépőt egészen a 33. helyig, ahol egy Queen besztof válogatás ütötte fel a fejét. A top 50-ben nem is fogunk csak ehhez hasonló greatest hits albumokat találni, azokból viszont dömping mennyiségűt: Ronan Keating, az ABBA, Robbie Williams, a Carpenters, a Duran Duran, Neil Diamondés a Massive Attack is ott állnak a sorban.

Visszatért a listára a Bloc Party előző, Silent Alarm című 2005-ös lemeze, amelynek valószínűleg jót tett a közeledő, február 5-én megjelenő új album promóciós előszele. Új belépő még a friss zenészdiplomás Nicky Spence bemutatkozó anyaga, a My First Love, amelyet elsősorban az fémjelez, hogy producere a többek között Pavarottinak is dolgozó Chris Hazell.

A kislemezlistát az év egyik nagy befutójának tippelt, libanoni születésű énekes-zongorista, Mika vezeti a Grace Kelly című dallal, amely vélhetően az egész év egyik emblematikus slágere lesz majd. Harmadik helyre ugrott a skót The View Same Jeans című dala, és új dallal szerepel a Top 10-ben az Ordinary Boys és Jamie T is.

Érdekesség még a kislemezek listáján a 61. helyen feltűnt új Keane darab, a Bad Dream, amely vélhetőleg a most hétfői megjelenése és a lista szerdai zárása között eltelt kevés időnek köszönheti nem éppen előkelő helyezését, de ez várhatóan jócskán javulni fog, lévén a britek egyik kedvencéről van szó.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK