Megasztároké és szupermodelleké a világ

2007.01.26. 19:24

A németek ízlése úgy látszik egy hét alatt nem változott gyökeresen, az élcsoportba csak egy új lemez érkezett, igaz, ez mindjárt a második helyre. Az egykori szupermodell, Carla Bruni korábban azzal is hírnevet szerzett, hogy Mick Jaggerrel, Eric Claptonnal vagy éppen Kevin Costnerrel randizott, az utóbbi időben azonban zenei pályája is hasonlóan sikeres, sőt. Az első lemeze négy éve francia nyelven jelent meg, a mostani No Promises viszont már angolul, és minden esélye megvan rá, hogy nemzetközi siker legyen. A németeknél az lett, és a többségében verseket (Yeats, Dickinson és más angolszász költők költeményeit) megzenésítő Bruni folkos, akusztikus gitáros dalai máshol is érdeklődésre tarthatnak számot.

Carla Bruni


A legfőbb pozíciót még mindig Nelly Furtado birtokolja, harmadik pedig a már hetek óta a top háromban székelő Monrose. Tekintve, hogy a Monrose is egy tévéshowban állt össze, a németeknél is elmondhatjuk, hogy a tehetségkutató műsorok itt is elvégezték sztárcsináló feladatukat.

A németországi lista egyik újabb üstököséről, Declan Galbraith-ről még nem ejtettünk szót, pedig már második hete található a legjobb tíz között. A skót és ír felmenőkkel rendelkező angol srác egy Kent megyei faluból származik, ahol sorra nyerte a környékbeli énekversenyeket, így idővel a kiadók szeme is megakadt rajta. Első megjelenése egy karácsonyi válogatás albumon volt, ahol olyan sztárok közé ékelődött egy dal erejéig, mint a Westlife vagy Elton John, utóbbi később egy koncertjére is meghívta vendégfellépőnek. Ha valakinek az jár a fejében, hogy egy feltörekvő angol fiú miért nem hazájában arat babérokat, annak egy német tévés fellépés adja meg a választ, amely után az egyik médiaóriás csapott le rá, és ajánlott neki lemezszerződést. Ennek eredményeként született meg a csupán 16 éves fiú második, Thank You című albuma, amely Németországban hétről-hétre közelebb ér a csúcshoz.

Declan


Új belépő a lista első ötvenesében még a speed metál veterán Grave Digger, amely sokadik nagylemezét Liberty Or Death címre keresztelte, és mivel a népszerű Therionnal turnézik, a harmincadik helyen kezdett az albumlistán.

Magyarországon az előzőekhez képest még stabilabb a szűk élmezőny, nálunk ugyanis az első négy helyezett mit sem változott az elmúlt hét során. Az élen Rúzsa Magdi, második a Nox, akiket Ákos követ, majd George Michael. A magyar toplista ugyan a szokásosnak mondhatóan kevés hasonlóságot mutat a világ nagyobb piacainak trendjeivel, azt azonban büszkén állíthatjuk, hogy egy közös nevező biztosan van: nálunk is a tehetségkutatás termelte ki a már hetek óta verhetetlen első helyezettet. Az már biztosan kevesebb országban mondható el, hogy egy ovisok által felénekelt album az ötödik helyezett a legtöbbet vásárolt lemezek között.

A hazai kislemezek jellemzően kicsi eladásainak köszönhetően a single toplista ismét szinte teljes egészében lecserélődött, egyedül az Egyesül Hangok Magyarország-a maradt stabil pontként az első poszton - mint ahogy azt már megszokhattuk. A rádiók kedvence ezen a héten is Madonna, akit a Hooligans és Ákos követ. Nem így a súlyozatlan rádiós listán, ahol ugyan szintén a popdíva vezet, viszont itt a nemzetközi preferenciáknak inkább megfelelő Akon-Eminem duó és Beyoncé jutott a dobogó alsó két fokára.

Lechner Tibor

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK