hétfő
29
JAN
Kartográfiai gyöngyszemek
KIÁLLÍTÁS MTA MŰVÉSZETI GYŰJTEMÉNY (V., Roosevelt tér 9. III. em.) 11.000 - 16.00

A több száz éves térképek visszatükrözik a múlt mai szemmel olykor naivnak tűnő világképét. Megmosolyogtató, amikor a régi pacákat bogarászva felfedezzük a rajzolók tévedéseit, vagy amikor alig tudjuk összerakni a modern ábrázolási konvenciók által szabályozott mai térképsémát. A Magyar Tudományos Akadémia Művészeti Gyűjteményében most rácsodálkozhatunk egy olyan kor geográfiai ismereteire, amelyben még nem volt sem vasút, sem repülőgép, és a világ sokkal nagyobbnak és nehezebben megismerhetőnek tűnt, mint most. Az Akadémia a Magyar Nemzeti Bank segítségével megvásárolta az egyik legnagyobb magánkézben lévő magyar térképgyűjteményt, Szántai Lajos különleges ritkaságokat is tartalmazó kollekcióját.

Forrás: [origo]

Párizsban élő emigránsként Szántainak szenvedélyévé vált a régi magyar vonatkozású atlaszok gyűjtése. Élete során több mint ezer 1528 és 1850 között készített térképet gyűjtött össze. Az Akadémia mostani válogatásában olyan ritkaságokat láthatunk, mint az angol Samuel Parker 1728-ban készült kör alakú Magyarország-térképe, amely mellé a szerző kis körökbe Magyarország történetéről, nyelvéről illesztett további információkat; vagy az 1691-es térképet, amelyen Erdély nemzetiségeit is ábrázolta a rajzoló.

Krúdy filmen
FILM NYITOTT MŰHELY (XII., Ráth György u. 4.) 19.00

Huszárik nevezetes Szindbádja óta mindig izgalmas Krúdy-műveket látni filmen. Horváth Z. Gergely, az irodalmi művek adaptálásában nagy gyakorlatot szerzett rendező 1976-ban tett kísérletet a Napraforgó című regény tévéfilmes feldolgozására. A helyszínek hangulatteremtő ereje Krúdy egyik kulcsa, a film pedig szolgálatkészen megjeleníti Pistoli dohszagú, kísérteties házát, a szerenádjelenet üde tavaszi kertjét és az epilógus havas tájképét. A vásznon feltűnik Darvas Iván, Bán György, Lukács Sándor és Mensáros László. A filmet Krúdyhoz méltóan hangulatos helyen, a budai Nyitott Műhelyben nézhetjük meg illatos teát kortyolgatva. A vetítés után beszélgetés a rendezővel, Horváth Z. Gergellyel.

Pliccs-placcs rosszalkodás
GYEREKPROGRAM VIRÁNYOSI KÖZÖSSÉGI HÁZ (XII., Szarvas Gábor út 8/c) 9.30

Minden bizonnyal Jackson Pollock is megirigyelné azokat az alkotásokat, amelyek hétfő délelőttönként a Virányosi Közösségi Házban készülnek. A Pliccs-placcs rosszalkodó játszócsoportban tapicskolhatnak, maszatolhatnak, pöttyözhetnek a gyerekek kedvükre. A feladat: nyomot hagyni a papíron - tenyérrel, ujjal, lábbal, szivaccsal és ritkán ecsettel is... Már 18 hónapos kortól vihetjük kíváncsi természetű, aktív gyermekünket. Ezután biztos jobban fog aludni.

Forrás: [origo]

Jackson Pollock: No. 8, 1949

Nagyobbaknak a Kispagony (II., Lövőház u. 17.) kreatív mesedélutánja fog tetszeni, ahol nemcsak mese, hanem bábozás, kézműveskedés várja őket 5-től. Introvertált gyerekek szeretni fogják a Pozsonyi Pagony (XIII., Pozsonyi út 26.) zeneoviját, ahol Kormos Mária zenetanár vezeti be az óvodás korúakat a zene világába.

Írók blogjai
BLOG OTTHON 08.00 - 24.00

Talán már nem is olyan sokan emlékeznek arra, hogy volt olyan időszak, amikor hétfőn nem sugárzott műsort a televízió. Mit csinálhattak az emberek hétfő este? Nehezen rekonstruálható, mintha a bronzkorszak mindennapjairól beszélnénk. Talán arra a napra tették a nagymosást, a diavetítést, a pletykálást a szomszédokkal vagy a Jókai-regények olvasgatását, ki tudja, mára ez értelmezhetetlen szituáció. Több száz csatorna várja epedve, hogy rájuk kapcsoljunk, de mi legyünk formabontóak: olvassunk. Itt a legújabb trend, a XXI. század lehetőségeit kihasználva online követhetjük a regények születését. Paulo Coelho blogjában teszi közzé legújabb könyve, A portobellói boszorkány folyamatosan készülő, új fejezeteit, amelyeket magyar fordításban is olvashatunk. Kommentelhetünk is - bár azt csak angolul.

Forrás: [origo]

Paulo Coelho fotós blogot is vezet

A netnapló adta lehetőségeket az újságírók már felismerték, sokan közülük a blogban találták meg azt a kötetlenebb és személyesebb kommunikációs médiumot, ahol szerkesztői cenzúra nélkül önthetik olvasóikra gondolataikat. Úgy látszik, eljött az idő, hogy az írók is felfedezzék maguknak a blogot. A magyar irodalmi életben nem létezik igazi blogger, de a legtöbb írónak már van saját site-ja: Vámos Miklós, Kertész Imre, Tóth Krisztina, Grecsó Krisztián, Kukorelly Endre, Dragomán György.

Forrás: [origo]

Egy önreflexív kép Coelho fotóblogjából