Elhunyt Illés Lajos

Vágólapra másolva!
65 éves korában meghalt Illés Lajos, az Illés együttes alapítója, tudatta a Zikkurat zenei ügynökség az MTI-vel.
Vágólapra másolva!

A 2005-ben elhunyt Pásztory Zoltán után második tagját veszítette el az Illés együttes. A zenekar alapítója és névadója, Illés Lajos 1942-ben született. A Kossuth-díjas billentyűs, zeneszerző, énekes testvérével, Illés Károllyal alapította az Illés együttest 1960-ban, melynek az évtized közepén alakult ki a végleges felállása.

Az Illés a hatvanas évek legnépszerűbb magyar együttese volt, és azóta is minden idők legfontosabb hazai rockzenekaraként tartják számon. Bár az Illés elsősorban Szörényi Levente és Bródy János szerzői munkásságára épült, a zenekar vezetője továbbra is Illés Lajos maradt, aki dalokat szerzett, illetve énekesként is közreműködött.

Továbbá a klasszikus felállású, legendás Illés zenekar - Bródy János (gitár, furulya, billentyű, ének), Illés Lajos (billentyű, ének), Pásztory Zoltán (dob), Szörényi Levente (gitár, ének) és Szörényi Szabolcs (basszusgitár, ének) - kezdett el először magyar nyelvű beatszámokat írni.

Az együttes feloszlása után 1973-tól egy újabb zenekart működtetett tovább Illés néven, majd 1992-től kezdve a kisoroszi református gyülekezet kántoraként dolgozott. Az Illéssel többször is koncertezett együtt a rendszerváltás után, legutoljára 2005 nyarán, amikor a klasszikus felállás kialakulásának 40. évét ünneplő együttes hivatalosan is elbúcsúzott a rajongóitól, először Csíkszeredán, majd a Sziget fesztivál "nulladik" napján fellépve. E koncerteken már Szörényi Levente fia, Örs dobolt, miután Pásztory Zoltán még májusban szívinfarktusban meghalt.

[origo]/MTI