Grammy: a Dixie Chicks country mindent vitt

Vágólapra másolva!
A Grammy-gála idei legnagyobb nyertese a Dixie Chicks country öt díjjal, de a Red Hot Chili Peppers is négy jelölést nyert el végül. A két magyar jelölt, Fischer Iván és Schiff András azonban nem kapott elismerést.
Vágólapra másolva!

Úgy látszik, a kevesebb több - legalábbis ami az idei Grammy-díjakat illeti. Míg Mary J. Blige R&B-énekesnő a nyolc jelölés után három díjat kapott, a Dixie Chicks country minden jelölését díjra váltotta. Az elismerés azért is fontos, mert a lánycsapat egyik tagjának George W. Bush elnök elleni 2003-as kijelentése után az együttessel szemben bojkottot hirdettek. A most elnyert öt Grammy azonban az erkölcsi és - a lemezeladások várható emelkedése miatt - az anyagi kárpótlást is meghozhatja a csapat számára.

A lánycsapat százszázalékos eredményét a díjkiosztón értékesebbé teszi, hogy az album és a dal megnyerte mind az év felvételéért, mind az év albumáért és az év daláért járó trófeát. (Legutóbb 1993-ban Eric Clapton söpörte be az összes fődíjat.) A Red Hot Chili Peppers is hat jelölésből négyet nyert el. A Stadium Arcadium a legjobb rocklemez díja mellett további két trófeát nyert az album Dani California című dala, s megkapta a különleges kiadványoknak járó elismerést is.

A többszörös nyertesek közé tartozik még Tony Bennett, aki egyik díját Stevie Wonderrel együtt kapta, és Bob Dylan - a Modern Times című albumát szakma a kortárs folk, Someday Baby című dalát pedig a legjobb szóló rockteljesítmény díjával jutalmazta.

A Gnarls Barkley az alternatív kategóriában aratott kétszer is, Bruce Springsteen pedig a tradicionális folklemezek versenyében futott be, s megnyerte a hosszú videofilmek díját is. Justin Timberlake popban és rapben nyert többször, de John Mayer, George Benson albuma, illetve dala is két-két díjat vihetett haza. Rajtuk kívül - többek között - Madonna, Christina Aguilera, John Mayer és a Black Eyed Peas neve hangzott el a nyertesek között a díjkiosztó gálán.

A dzsesszdíjakért vívott versengés nyertesei közül Nancy Wilson, a nemrégiben Budapesten koncertező Béla Fleck, valamint a közelmúltban elhunyt Michael Brecker és Chick Corea díja érdemel említést. Az év felfedezettje, egyúttal a legjobb country-énekesnő díja a fiatal Carrie Underwoodé lett, aki meghatottan fogadta az elismerést.

Érdekesség még, hogy Peter Frampton hatvanévesen kapta meg élete első Grammyjét a hétfőre virradó gálán.

Fischer Iván és az általa vezényelt Budapesti Fesztiválzenekar Mahler 7. szimfóniá-jának előadásáért, Schiff AndrásBeethoven-zongoraszonáták Vol. II. című lemezéért kapott Grammy-jelölést, de díjat végül nem hozhattak haza a hangrögzítő művészetek és tudományok nemzeti akadémiája (NARAS) ítélete alapján.

A díjkiosztót kísérő show egyik szenzációja a több évtizedes szünet után fellépő Police együttes volt. Színpadra lépett az este hőse, a Dixie Chicks, továbbá az Earth, Wind and Fire, Shakira és Wyclef Jean, Chris Brown, a Gnarls Barkley és még sokan mások.