Lee Scratch Perry: "Hiszek mindenben, ami fehér"

Vágólapra másolva!
Lee Scratch Perryt voltaképpen lehetetlen megközelíteni. Ha valakinek mégis megadatik, meglepően tapasztalhatja, hogy az "Upsetter" - zűrös hírnevével ellentétben - maga a megtestesült nyugalom és béke. Egy röpke tízperces beszélgetés Perryvel elsőre talán összefüggéstelennek és bosszantóan kevésnek tűnhet, és az olvasónak az is megfordulhat a fejében, hogy a zenészlegenda korábban is búcsút inthetett volna az alkoholnak és a fűnek. Perry rejtvényekben beszél, de allegorikus mondatai mögött kirajzolódhatnak még a fel nem tett kérdésekre adott válaszok is. 
Vágólapra másolva!

Köszönjük a tegnapi koncertet. Tökéletes volt.
- Én hiszek a tökéletes szeretetben, és hiszem, hogy minden, amit csinálok, az tökéletes.

És mit csinál mostanában? Min dolgozik?
- Mostanában könyveket írok. Szeretném, ha az emberek tudnák, hogy én nem csak egy lemez vagyok, nem csak egy zene, hanem több vagyok, mint a zene. Olyan szavakkal van tele a szívem, amelyek még nem hangoztak el. Könyveket szeretnék írni, hogy az emberek tudják, hogy író is vagyok, nem csak zenész vagy producer.

Mikor kerül a boltokba?
- Most még csak számítógépen van meg, nem volt időm arra, hogy megszerkesszem, 600 oldal Lee Scratch Perry.

A címe megvan már?
- Még nem tudom a címét, de arról szól, aki bennem lakik, és az más, mint aki kívülről vagyok. Tehát a könyv bemutatja a szellemet, aki engem küldött. A szellemet, a hús és vér nélküli szellemet, aki engem vezérel.

És ki az? Földönkívüli?
- Majd megpróbálom kideríteni, de azt tudom, hogy folyamatosan beszél hozzám. Azt mondja, tedd ezt, tedd azt, én pedig mindent megteszek, amit a szellem mond nekem, és ez mindig 100 százalékig tökéletes.

Hogyan beszél önhöz?
- Angolul.

Hallja a fülén keresztül?
- A szívemen keresztül tanít.

Akkor ön egyfajta médium...
- Médium és egyben csatorna is. Rendelkezésre állok. Én sose megyek egy irányba, ha erre megyek, akkor arra is megyek, tehát két irányba megyek egyszerre. (Kezével demonstrálja)

És a harmadik dimenzió?
- A harmadik dimenzió? Az középen van. Ez a harmadik dimenzió. (Háromszöget mutat a kezével) Itt van a fejemen. (Sapkájára mutat) Tisztán látja? Itt egy szem, itt meg a másik szem. Látta már ezt valahol? (Háromszöget mutat a kezével) A magasabb hatalom. Ez a magasabb hatalom. Ez itt az.

És mindez a (svájci) Titkos Laboratóriumban íródik?
- Így van. (Leveszi a sapkáját, és a feje tetejére mutat) Itt van a Titkos Laboratórium.

A fejében?
- Igen. Ez a Titkos Laboratórium. Ez a fenti szintet képviseli, azt, ami a Titkos Laboratóriumban történik. Aztán lekerül a csontvelőn keresztül, és elmondja nekem, mi történik az ember velejének a legbelsejében.