Visszakoznak a Dreamgirls készítői

Vágólapra másolva!
Egész oldalas hirdetésben kértek elnézést a Dreamgirls című filmmusical készítői a Motown lemezkiadótól, mondván, hogy a film nem a legendás kiadó történetén alapul.
Vágólapra másolva!

A The Hollywood Reporter és a Daily Variety című filmipari lapokban megjelent hirdetésben a DreamWorks stúdió elnézést kért, ha "bárminemű félreértést" okozott a film. Ezt megelőzően egyébként a Motown szóvivője közölte a nyilvánossággal, hogy a Dreamgirls több olyan előadót is feldühített, akik szerint a forgatókönyv a kiadót negatív színben tünteti fel. A filmről széles körben azt tartják, hogy a Motown egyik legsikeresebb együttese, a Supremes együttes történetét dolgozza fel.

A tiltakozások végül "baráti hangvételű megbeszélést" eredményeztek a DreamWorks és anyakiadója, a Paramount Pictures, továbbá Berry Gordy Jr., a Motown alapítójának képviselői között.

"A Dreamgirls fikción alapul. Továbbá tisztelgés a Motown előtt" - így szól a hirdetés szövege. "Minden olyan félreértésért, amely a mi fikción alapuló munkánk eredményezett, elnézést kérünk Mr. Gordytól és a többi fantasztikus embertől, akik hozzátették a maguk részét ehhez a nagyszerű örökséghez. Fontos, hogy a közönség is megtudja, hogy a Motown igazi története még feldolgozásra vár."

Úgy tűnik, hogy a hirdetés el is érte a célját, Berry Gordy ugyanis elégedetten nyilatkozott a tartalmáról: "Tapsot érdemel a DreamWorks és a Paramount Pictures, amiért nyilvánvalóan elkülönítették a Dreamgirls filmet a Motown valódi történetétől" - mondta. "A lehető legjobbakat kívánom a filmnek az Oscar-gálán."

A Motown egyik legsikeresebb előadója, Smokey Robinson azon háborodott fel egyébként, ahogyan a Jamie Foxx által megszemélyesített figurát, a Berry Gordyra emlékeztető producert ábrázolta a film. A Curtis Taylor Jr nevű szereplő ugyanis a filmben gengszterektől kapott pénzből alapítja meg a kiadóját, melynek lemezeit később az úgynevezett payola-módszerrel (vagyis a rádiók megvesztegetésével) igyekszik népszerűsíteni. A DreamWorks közleménye ugyanakkor nem utal erre, és nem részletezi, hogy pontosan mely jelenetek adtak okot a félreértésekre.

A filmet - amely egy sikeres, azonos című Broadway-musicalen alapul - nyolc Oscarra jelölték idén. A hatvanas évek egyik legfontosabb és legnagyobb hatású kiadója, a Motown egyébként jelenleg a Universal Music Group része.