Padlón a média - hallgasd meg tizedszer a Mirigyeket!

2007.03.19. 12:28

Az idei év tavaszára tehát tizedik soralbumáig jutott az Irigy Hónaljmirigy. Az egyik tag, Sipos Tamás azt mondja, hogy az egy zenei világot körbejáró albumok után - a Bazi Nagy Lagzi mellett a Retró Klub-ból is készült tévéműsor - most visszatértek a több stílust parodizáló korábbi alapálláshoz.

A koncepció a K. O. Média album hallgatása közben is fölsejlik, de már a blikkfangos cím megsúgja a megfejtést. A szintén beszédes lemezborító is sokat segít, mely egy népszerű férfimagazinhoz hasonló füzetecske. A "címlap" IHM (Irigy Hónaljmirigy) fejléce alatt szóvicces szalagcím formájában olvashatók a főbb parodizáltak nevei - Bob Sinclar, Hooligans, Nox, Baby Gaby, Il Divo.

A Mirigy tehát hazai pályán játszik, az őket is bőven szájára vevő bulvármédia világát, így kicsit magukat is cikizik. Nem kímélik a célba vett orgánumok szereplőit sem, ráadásul most is szétviccelik a mainstream popzene kurrens termékeit.

Forrás: [origo]

Ahogy az album szerkezete is hasonló a korábbiakéhoz, tehát szöveges és zenés részek váltogatják egymást. Ez kiderül rögtön az elején, mikor fölcsendül az éppen hírt olvasó TV2-es kolléga, Csiszár Jenő hangja, majd Sipos Péter előadja  az őszödi beszéd mirigyesített verzióját. "Sohasem politizáltunk, de ez annyira benne van a levegőben" - kommentál Sipos Tamás.

Persze itt is csak ártatlan tréfálkozásról van szó, amennyiben a Gyurcsány-beszéd emlékezetes kiszólásait vonatkoztatja csak magára a zenekar, mindenféle politikai üzenet nélkül: "Nyilvánvalóan végighülyéskedtük az elmúlt tizenhat évet." Az album eleji kötelező öndicséret része még Bob Sinclar nyári slágerének magyar szövege is (Így hülyítjük a népet).

A hazai popzene elitje is megkapja a magáét, hol Aktív- és Fókusz-modorú tévéhírben, hol tévéműsor-paródiában és természetesen a dalszövegekben. Sorra kerül a Hooligans, a Nox, a Baby Gabi és Kefír. De a K. O. Média lesöpri a port olyan (méltán vagy méltatlanul) elfeledett külföldi sztárokról, mint Dr. Alban vagy Scatman John.

Forrás: [origo]

A kereskedelmimédia-egyensúly és a tuti siker kedvéért jut Győzikének is, még mese is szól róla (Öreg néne Győzikéje). Sőt a nógrádi fiatalember népszerű "vakerjai" is elhangzanak: "divi-divi-devla vaker kell".

Nem marad ki a szórásból a másik Gáspár, Laci (Elvakít a fény), és a Megasztár zsűrije sem. És az is ziher, hogy a tájékozatlan hallgató az album végére átfogó képet kap a bulvármédia virtuális világáról, ráadásul ízlés szerint jókat táncolhat és nevethet.

(X)

CLS, 2007

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK