A Kaiser Chiefs és a Tokio Hotel lenyomják Európát

Vágólapra másolva!
Meglehetősen megosztott volt a világ lemeztermelő zeneipara a héten, ugyanis míg Amerikában nagyobb az uborkaszezon, mint karácsony után, addig Európában számos újdonság került a piacra. A briteknél egyértelműen a Kaiser Chiefs határozta meg a hetet, a németeknél a rockerek hódítanak, nálunk pedig a még mindig viccelődő Irigy Hónaljmirigy a nyerő.
Vágólapra másolva!

Az amerikai lemezpiac nem árasztotta el a hallgatókat új kiadványok tengerével az elmúlt héten, de talán ha azt mondjuk, hogy alig van bármi újdonság a készletben, az még közelebb áll az igazsághoz. A lemezeladási lista közvetlen élmezőnyében egyetlen új belépőt sem találunk, csupán az utóbbi hetek már jól ismert nevei tetszelegnek a legrangosabb pozíciókban. Az állóvíz azonban nem csupán a csúcs közelére igaz, de a lista egészére, hiszen újdonság az első ötven között is csak úgy van kettő, hogy abból az egyik egy listára visszatérő lemez, így marad egy friss album az egész Top 50-re.

Ami a legjobbakat illeti, az élen Daughtry áll három hét vándorlás után, aki a Grammy-gála okozta zűrzavar után fokozatosan közeledett visszafelé a már egyszer meghódított első helyhez. A kitartó, folyamatos előretörés meghozta gyümölcsét, és az American Idol műsorból ismertté vált énekes debütáló lemeze immár dupla platinaként (vagyis több mint kétmillió eladott példánnyal) tért vissza a csúcsra. Daughtry kapcsán érdekesség, hogy a lemez nyomán kiadott It's Not Over című kislemez egy rakás kategóriában szerepel kiváló eredménnyel. A összesített slágerlistán például épp hogy csak kicsúszott a Top 10-ből (előző heti 7. után most a 11.), modern rock kategóriában megdöntve saját rekordját most a 20., és szintén a legjobb helyezést elérve 6. a mainstream rock számok között. A forró talajt kihasználva már piacra is dobták az énekes második kislemezét, amely a Home című számot hivatott befuttatni, ez mindjárt fel is került a Hot 100 listára, igaz, hogy egyelőre csupán a 83. pozícióban.

A második helyen áll ezen a héten Norah Jones a Not Too Late-tel, amely már ötödik hete szerepel a Billboard listán, de még egyszer sem csúszott le a dobogóról. Az utána következő Akon vele szemben már megjárta a lista középmezőnyét is, de most újult erővel tornászta vissza magát a harmadik posztra. Ebben egész biztosan sokat segített neki az a nem mellékes tény, hogy a legkelendőbb kislemezek listájának top triójában két dallal, egy saját számmal és egy Gwen Stefani duettel is képviselteti magát. A nagylemezes Top 10-ben érdemi mozgás még Nelly Furtado legutóbbi albuma és a Dreamgirls filmzene visszatérése, amelyek egyaránt egész pontosan megfelezték előző heti helyezésük számát, így lett előbbi 7., utóbbi pedig 8.

Az első új belépőt a héten a 21. helyen találjuk, ahol a B.G. And The Chopper City Boyz tűnt fel We Got This című lemezével. A New Orelans-i rapper, B.G. neve már jó ideje ismert a tengerentúlon, első lemezét még 1993-ban, alig 11 évesen vették fel és jelentette meg a gangsta stílusáról híres Cash Money kiadó. A nagyon fiatal debütálás meglepő sikert aratott, a következő albummal mégis vártak néhány évet, és csak 1997-ben terelték újra stúdióba az ifjú tehetséget, amikor is kiadták a Chopper City című lemezt, és innentől már egyre-másra jöttek az új projektek és anyagok. B.G. még ugyanebben az évben további három albummal jelentkezett, utolsó már a Hot Boys formáció égisze alatt látott napvilágot. '97-től kezdve minden évben találunk valami újdonságot, ami az ő nevéhez köthető legyen az szóló megjelenés vagy épp együttműködés. 2003-tól már elszakadt a Cash Money csapatától, saját lábára állt, és idén jelentkezett először új formációjával, a Chopper City Boyzzal. A We Got This című debütáló lemez ugyan nem hozza az előző B.G. megjelenésektől megszokott rap listás első helyezést, és a Billboard 200-as listáján is volt már magasabb pozícióban, viszont a mostani album már a jóval népszerűbb előadókat felsorakoztató R&B/Hip-Hop lemezlistán bukkant fel, egy ütős single befuttatása után pedig még jóval magasabb helyezésen is visszaköszönhet az új album.

B.G. and the Chopper City Boyz


A nagylemezek eladási listájának ötvenen belüli további részében csupán egy olyat találunk, amely nem volt jelen az előző héten, ez pedig az új kislemez, a Let Love In hátán felkapaszkodó, hasonló című Goo Goo Dolls album, amely most a 48. Érdekesség inkább a kislemezek Hot 100-as listáján található, ahol az első két helyen továbbra is Mims és Akon állnak, és utána is csupán helyen cserélt Gwen Stefani és Akon duettje Justin Timberlake-kel, viszont rögtön az ötödik helyen Avril Lavigne új dobása, a Girlfriend áll. A kanadai rockerlány új slágere az idei év második legjobban sikerült új száma (a Fall Out Boy után), és egyébként Lavigne karrierjének legjobb új belépése, amivel már két kislemezre gyarapította jelenlétét a Top 30-ban (a Keep Holding On a 26.). Nagy előrelépő még a single charton Fergie és Ludacris közös munkája, a Glamorous, amely előző heti 55. után most a 8.