Tavaszi kultúrszomjoltó

Vágólapra másolva!
Március 16-tól kulturális programok dömpingjével köszönthetjük a jó időt - itt a tavasz, és vele a Budapesti Tavaszi Fesztivál. Több színházi premier, frissen nyíló kiállítás és rengeteg komolyzenei koncert kapcsolódik idén is a fesztiválhoz. Olyan külföldi sztár-előadók érkeznek, mint az egykor a Scalában dirigáló Riccardo Muti és a hegedű-fenegyerek Nigel Kennedy. Az [origo] szemezgetett a programkínálatból, és összeállított három menüt - nézze meg, melyik passzol ízléséhez, de vigyázzon, a szavatosság itt csupán két hét!
Vágólapra másolva!

A Tavaszi Fesztivál bővelkedik komolyzenei koncertekben, vannak ezek között könnyebben és nehezebben emészthető darabok. Kodály Zoltán művei nem fogják megülni gyomrunkat, bátran elmehetünk a fesztivál nyitó- és záróhangversenyére, amellyel a 125 éve született mester emléke előtt tiszteleg a fesztivál. Március 16-án a Nemzeti Filharmonikusok Kodály népdalfeldolgozásait játsszák, április 1-jén pedig Fischer Ádám vezényli a Háry János című daljátékot. A Filharmonikusok Kodály-estjének különlegessége, hogy a népdalokat Kocsis Zoltán átiratában hallhatjuk. Kocsis már Debussy és Bartók műveihez is hozzányúlt, és nagy sikert aratott az újító hangszereléssel. Nem lehetetlen, hogy most impresszionista fényekben, franciás hangszínekben fürdő magyar népdalokat fogunk hallani.

A Tavaszi Fesztivál egyik kiemelkedő programja a március 21-i koncert, amelyen egy sztár-karmester dirigál egy sztár-zenekart. A Milánói Scala egykori zeneigazgatója, Riccardo Muti vezényletével az angol filharmonikusok a zeneirodalom slágereit adják elő: Liszt Les Préludes-je, Csajkovszkij Patetikus szimfóniá-ja és Mozart lesz műsoron. Szintén kuriózum a Sao Paulói Szimfonikus Zenekar előadása március 25-én: a dél-amerikaiak Bartók zongoraversenyét fogják előadni Ránki Dezső közreműködésével. Tavaly hatalmas sikert aratott a Mozart-maraton, ha akkor lemaradtunk róla, akkor idén heroikus kísérletet tehetünk a wagneri hosszúságú előadás végignézésére: műsoron a salzburgi mester három összefűzött operája, a Figaro házassága, a Cosí fan tutte és a Don Giovanni.

A Budapesti Tavaszi Fesztivál nem csak komolyzenéből áll, könnyedebb műfajokkal is olthatjuk kultúrszomjunkat. A nyíló kiállítások közül nyerő választás a Nemzeti Múzeumban március 22-től megtekinthető Magyar Sajtófotó-válogatás. Az elmúlt év legfontosabb pillanatait nézhetjük vissza kimerevítve. Ha inkább az utcai karneválok hangulatára vágyunk, sétáljunk március 17-én a Falk Miksa utca felé. A kis galériák utcája aznap antik és modern művészeti fesztiválnak ad helyet. Az üzletek borkóstolással, tárlatvezetéssel, irodalmi és zenei programokkal készülnek, de az utca is átalakul: régi padok és lámpák varázsolnak ódon hangulatot a fesztivál idejére.

A színházi kínálatból két csemegét ajánlunk: az egyik a tatabányai Jászai Mari Színház Az öldöklő tejcsarnok avagy Piszkos Fred nem lép közbe sajnos című előadása, amely most a fesztivál alkalmából vendégszerepel a fővárosban. Rejtő Jenő filmnek és színháznak makacsul ellenálló történeteit ezúttal Kárpáti Péter próbálta megregulázni, Novák Eszter dirigálta, és Tóth Ildikó, Mucsi Zoltán lehel beléjük életet. A másik érdekes kísérlet a Bábszínházban zajlik: Homérosz ősöreg eposzát, az Odüsszeiát a kortárs irodalom egyik jeles szerzője, Garaczi László írta bábszínpadra - némi szkepszissel, sok humorral. A bolyongó főhőst László Zsolt kelti életre Valló Péter instrukciói alapján, Melis László zenéjére.

Forrás: [origo]

Mucsi Zoltán és Tóth Ildikó a tatabányai Jászai Mari Színház Rejtő-előadásában