Tüntetés helyett

2007.03.14. 16:14

Hova mehetünk március verőfényes idusán? Nemcsak ünnepi beszédek és a még izgalmasabb zászlófelvonás vagy masírozás közül válogathatnak, akik a fővárosban maradnak: utcára vonuló kiállítások és az ünnep apropóján rendezett fesztiválok kínálják magukat. Csak saját felelősségre.

Négy helyszínen zajlanak párhuzamosan állami rendezvények. Mi is átélhetjük 1848. március 15-ét, ha végigvonulunk a nemzeti trikolórba öltöztetett Lánchídon, ahol korabeli jelmezbe bújtatott színészek a nevezetes nap 12 helyszínét mutatják be. Megelevenedik Petőfi lakása, a Pilvax kávéház, a pesti utca, a pozsonyi kikötő, a Jogi Egyetem, a Landerer nyomda, egy polgárcsalád ebédlője, a Nemzeti Múzeum lépcsője, a Városháza, a Helytartótanács, a színház és egy fáklyás utcai felvonulás. Úgy vándorlunk mi a különböző helyszínek között, mint ahogy vonultak a középkori nézők a vásári csepűrágók - a színházelmélet által azóta processziós színpadként emlegetett - díszletei előtt. A Roosevelt téren szabadtéri kiállítás idézi fel az 1848. március 15-i pesti utcai hangulatot.

Mint minden évben, most is egész nap tart a "forradalmi népünnepély" a Várban, a Március 15. téren kokárdás gólyalábasokkal, huszárparádéval, vásári színjátszókkal és kézművesekkel. Főleg a gyerekeket villanyozhatja fel, hogy mézeskalács-majszolás közben verbunkost hallhatnak, és láthatják, hogyan készül az ólomkatona. Szintén a kisebbek számára rendezik a Múzeumkertben a történelmi játszóházat, amely déltől várja színpadi programokkal, népi ügyességi játékokkal és alkotóműhellyel a családokat. Ugyanitt Családunk Magyarország címmel ünnepi műsort láthatunk 200 táncossal.

A Petőfi-szobornál 13.00-kor kezdődik A szabadság harmóniája fantázianevű előadás, amelyet Bozsik Yvette táncos-koreográfus rendezett, és Fullajtár Andrea, Jordán Tamás játsszák a főszerepeket. A március 15-i ünnepségeket záró esti koncertet politikusaink a Művészetek Palotájában, mi pedig otthon a tévékészülékek előtt élvezhetjük végig - a közszolgálati csatornák közvetítik a Kodály-hangversenyt, amelyen a Danubia Szimfonikus Zenekar a 125 éve született és 40 éve elhunyt zeneszerző műveit adja elő.

Családosok - ha megjárták már a Múzeum-kertet és a Lánchidat is, de a gyerekek még mindig fakarddal szeretnének vívni - a Millenárisba is elsétálhatnak, ahol a Kenderkóc Kézműves Műhely kortörténeti játszóházában krumplipuska és huszárcsákó elkészítésétől kezdve a gólyalábazáson át a hordólovagló játékokig mindent kipróbálhatnak. Az idősebbek Galkó Balázs kávéházi szegletére ülhetnek le, ahol pletykákat hallhatnak arról, hány évesen lett főparancsnok Görgey, mikor fogant Petőfi és mi lett az öreg Landererrel.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK