Tüntetés helyett

2007.03.14. 16:14

A forradalom kitörésének legendás napját a Petőfi Irodalmi Múzeumban berendezett Pilvax kávéházban is átélhetjük. Mit beszélhetett a pincér a vásárossal, hogyan kémkedett a spion, miként mókáztak, énekeltek a fiatalok, mit mondott Vasvári és Jókai, mit szavalt Petőfi, hogyan reagált az eseményekre a virágáruslány, a szatócsnő és a nép? Dr. Kerényi Ferenc Petőfi-kutató szellemes forgatókönyve alapján mi magunk játszhatjuk el a forradalom kitörése előtti órák eseményeit a kávéháznak berendezett környezetben. Amiért küzdöttek a márciusi ifjak, tegyük meg mi egy elegáns mozdulattal: nyomtassuk ki a Nemzeti dal-t Landerer és Heckenast eredeti 1848-as nyomdagépén. A múzeum Petőfi-kiállítását egész nap megnézhetjük, de indul külön tárlatvezetés is. Az igazi Pilvaxban nem készülnek külön rendezvénnyel, de összeállítottak egy 12 pontból álló menüt - ihatunk Huszár-koktélt.

A Király utcai Sirály kávéház és önjelölt kulturális centrum Még kér a nép címmel szervez egész napos ünnepséget azok számára, akik közösségi programra vágynak ezen a napon, de Molotov-koktél nélkül. Behúzódhatunk kávét vagy sört inni, performanszot nézni, Peer Krisztián verseit vagy Yengibarian Dávid zenéjét hallgatni, tilosos DJ-k kavarására ringatózni, installációk körül ődöngeni. A program arra a problémára próbál a maga művészi eszközeivel reflektálni, hogy mennyire nehéz március 15-ét megünnepelni a huszonegyedik században.

"Pacsirtaszót hallok megint" - hirdeti a Gödör Klub. És virágoznak a mandulafácskák is - tehetné hozzá. Ennek örömére menjünk a Gödörbe, amely a munkaszüneti nap dacára nem zár be március 15-én, sőt rendhagyó ünnepet szervez a Beszélő 25. születésnapjának apropójából. Vallai Péter és Darvas Ferenc előadásából megtudhatjuk, mit üzentek nekünk az úttörők. A haza fényre, a titokra fény derül. Irodalmunk színe és java Szilágyi Lenke képeire brainstormingolt - az eredmény: versek, novellák, félpercesek. Borbély Szilárd, Dragomán György, Esterházy Péter, Nádasdy Ádám, Spiró György, Szabó T. Anna, Szilágyi Ákos, Tóth Krisztina - a kortárs irodalom jelenlegi állása. Utána a Gödör állandó, de megunhatatlan vendégei lépnek fel, élükön Bárdos-Deák Ágival.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK