Tovább bonyolódik Phil Spector gyilkossági ügye

Vágólapra másolva!
A hatvanas évek legendás producere, Phil Spector ellen 2003 óta folyik büntetőeljárás fegyverrel elkövetett emberölés miatt, a zenész egykori barátnőjének életét oltotta ki a vádak szerint. Az ügy viszont most újabb fordulatot vett, hiszen egyre több olyan esetet sikerült felgöngyölítenie az amerikai hatóságoknak, amikor hasonlóan fegyverrel támadt a barátnőire.
Vágólapra másolva!

A rocktörténet egyik legnagyobb zsenijének tartott Phil Spector immár többrendbeli gyilkosságért és erőszakos cselekményért köteles a bíróság elé járulnia: az ügyben vizsgálódó ügyészek egy újabb esetet találtak, ahol Spector erőszakosan viselkedett barátnőjével és fegyvert szegezett a fejéhez. A jelenlegi folyó per az egykoron - főleg sorozatokban ismertté vált - színésznő, Lana Clarkson gyilkosságát kívánja feltárni, akit 2003-ban holtan találtak meg Spector házában, a színésznőt fegyverrel gyilkolták meg, az ügy első számú vádlottja pedig maga a producer. A 2003 óta folyó nyomozásban és a napokban elindult bírósági tárgyalások során vált ismertté egy újabb ügy, Spector régi kiadóbeli kolléganője, Devra Robitaille ellen elkövetett erőszakos eset: a régi munkatárs elmondása szerint a producer fegyverrel kényszerítette. Az asszonyt egyébként érzelmi szálak is fűzték a neves producerhez, közel egy éven át volt a zenész barátnője, abban az időszakban, amikor is a kiadójában dolgozott. A tanúvallomások szerint a fegyver akkor került Spector kezébe, amikor egy nagyobb parti után barátnője éppen távozni szeretett volna Spector házából.

"Egy furcsa hangot hallott, majd megfordult, ekkor látta, hogy Spector egy fegyvert szegez rá, egyenesen a fejéhez. Spector, aki már ekkor részeg volt, megpróbálta ezt az egész helyzetet viccesen kezelni, amikor az alábbiakat mondta volt barátnőjének: 'Most már tudod, hogy képes lennék a fejedet szétlőni' és 'Ha megpróbálsz eltűnni, szétlövöm a fejedet'" - tartalmazzák a bírósági ügyiratok. Szerencsére végül letette a fegyvert, és elengedte, de az ügy nem zárult le itt. Pár évvel később ismét hasonlóan fenyegette meg partnerét. Ha az ügyészek egy végleges tanúvallomást ki tudnak szedni Robitaille-ból, akkor ez kellő bizonyítékként szolgálhat Spector erőszakos viselkedésének igazolására. Az ügyészek szerint Spector rendszeresen fegyvert rántott barátnőire, valahányszor azok elhagyni szerették volna. Az ügyben Devrán Robitaille-on kívül négy másik nő is érintett, és ha minden igaz, tanúvallomást kíván tenni, mivel velük is hasonlóan bánt Spector. A várhatóan látványos keretek között zajló bírósági tárgyalássorozat április végén veszi kezdetét.

De nemcsak a volt barátnőktől lesz kénytelen tartani Spector, hanem mások is szemtanúi voltak hasonló erőszakos viselkedésének, így egy régi New York-i rendőrtiszt is, aki szintén tanúsítani tudja, hogy hogyan bánt a nőkkel. Vince Tannazzo rendőrtiszt elmondása szerint a '90-es években két alkalommal is bekísérték a neves producert a helyi rendőrőrsre, mindkétszer különböző partikon viselkedett erőszakosan. Az egyik ilyen eset során Spector azt nyilatkozta: "Mindannyian (az összes nő) megérdemelné a halált. Mindegyiket fejen kéne lőni."

Spector az eljárás során eddig főleg elmebajra hivatkozott, az eddigi meghallgatásokon azt vallotta, hogy bipoláris a személyisége, és az "ördög benne lakozik". A gyilkossággal kapcsolatban pedig tanúk füle hallatára mondta, hogy nem akarta megölni a nőt, a bíróságon viszont úgy vallott, hogy Clarkson öngyilkos lett. Az ügyvédjei gyógyszeres kezelésére hivatkoznak az ügyben, de a tanúk létszámának növekedésével egyre nehezebb lesz megvédeniük ügyfelüket. Spector egyébként a legnevesebb jogászokat bérelte fel védelmére, bár még az első tárgyalás előtt sikerült három ügyvédet elfogyasztania, így az O.J. Simpson ügyben is dolgozó Robert Shapiro vagy a híres New York-i maffiavezér, John Gotti védőügyvédje, Bruce Cutler is segítségére sietett.

Phil Spector a hatvanas évek egyik korszakalkotó producere volt, nevéhez fűződik a Wall of Sound hangzás megteremtése, mellyel a Beatlestől a Beach Boysig számos zenésznek mutatott példát. Spector állt a hatvanas évek számos girl groupja mögött is, és dolgozott a Beatlesszel, Tina Turnerrel és a Ramonesszal is.