Rock nyugdíjkorhatár felett

Vágólapra másolva!
Vajon miért hitte el mindenki első szóra Keith Richardsnak, hogy kokainba keverve szippantotta fel apja hamvait? Miért nem lepte meg ismerőseit, hogy Phil Spector gyilkosság vádjával került a bíróság elé? A két rocklegenda hatvan felett sem tagadja meg magát, de még tanulniuk kell, ha megnézik, mi újság a leghírhedtebb hetvenes, illetve nyolcvanas rocknyugdíjassal.
Vágólapra másolva!

Keith Richards

Amikor minden idők egyik legnagyobb gitárosa, Keith Richards azt nyilatkozta a New Musical Expressnek, hogy kokainban keverve felszippantotta az édesapja földi maradványait, nem is annyira a morbid hír volt meglepő, hanem az, hogy mindenki készséggel el is hitte ezt a gitárosról. Hiába cáfolt utólag a menedzser, Richardsról valószínűleg már senki sem mossa le ezt, hiszen ha valakiről, róla el lehet hinni a legdurvább sztorikat is, melyek már túl is lépnek a "rockandroll-életforma" határain.

A Rolling Stones gitárosa ugyanis nem szűnt meg Keith Richards lenni hatvan év fölött sem, és már puszta létezésével folyamatosan rácáfol az orvosokra, akik évtizedek óta biológiai csodának tartják, hogy a zenész nem hajlandó meghalni, miután hosszú ideig módszeresen pusztította saját magát. Sőt, 63 évesen nemcsak vegetál, hanem nagyon is aktív: turnézik és lemezfelvételeket készít.

Richards tavaly először furcsa balesetével került a hírekbe, amikor a Fidzsi-szigeteken leesett egy pálmafáról, és a vizsgálatok enyhébb agyvérzést mutattak ki. Ezért kisebb agyműtétet végeztek rajta, hogy lecsapolják a koponyájában keletkezett vérömlenyt. Az interjúban erről a balesetről is beszélve most azt állította, hogy nem mászott pálmafára, hanem egy bokron ücsörgött, amely leszakadt alatta.

Tavaly azt is bejelentette, hogy leszámolt a drogokkal, de nem holmi egészségügyi indokok miatt, hanem azért nem él velük, mert már nem elég erősek. "Szerintem nagyon leromlott a minőségük. Már minden anyagból csak kiveszik a lényeget" - panaszkodott Richards a Q magazinnak. "Nem szeretem, hogy a mai drogok csak az agyra hatnak ahelyett, hogy csak a vérkeringésbe kerülnének be. Ezért nem élek velük többé" - mondta végül. Csoda-e ezek után, ha minden újság vele szeretne interjút készíteni?

Ezek után a sztori a kokainról meg az elhamvasztott apáról egyáltalán nem tűnt hihetetlennek, még ha kicsit bizarr, még Richardshoz képest is. Róla korábban egyébként számtalan pletyka keringett, legütősebb talán az, amely szerint 1973-ban egy svájci magánklinikán lecseréltette a teljes vérállományát, hogy így szabaduljon meg heroinfüggőségétől. Ezt az életrajzírója cáfolta, azt pedig tudjuk, hogy Richards valahogy mégis sikerrel járt, és a kilencvenes években már "csak" az alkohollal voltak problémái. A most vihart kavaró NME-interjúban egyébként megrótta mostani "követőit" (így például Pete Dohertyt), és azt állította, csak a szerencsének köszönhető, hogy annak idején túlélte a "rockandroll-életformát".