Április 12-én veszi kezdetét szokásos helyszínén, a budapesti Kongresszusi Központban a XIV. Könyvfesztivál. Idén Kanada mutatkozik be a vásáron, mellette a díszvendég a méltán népszerű olasz író, Umberto Eco lesz, akinek a Könyvfesztivál idején jelenik meg magyarul a legújabb regénye, a Loana királynő titokzatos tüze.

Idén utoljára változik gigantikus könyvesbolttá a kinőtt budapesti Kongresszusi Központ, jövőre már a Millenáris fogadja be a könyvszakma legnagyobb találkozóját. Egyelőre azonban április 12-15-ig még a Kongresszusi Központ három szintjét lepik el a standok, amelyeknél közel félezer külföldi, hazai és határon túli könyvkiadó kínálja összesen 40 ezernyi kötetét. Az idei Könyvfesztivál sem adja alább az eddigieknél: a díszvendégek tekintélyes névsora (Salman Rushdie, Slawomir Mrozek, Robert Merle, Mario Vargas Llosa, Paulo Coelho, Jorge Semprún) méltó névvel egészül ki: az olasz Umberto Eco érkezik hazánkba ebben az évben.

A XIV. Könyvfesztivál éppen a neves író, irodalomteoretikus és magyar fordítója, Barna Imre pódiumbeszélgetésével veszi kezdetét április 12-én délután. Az Európa Kiadó a Könyvfesztivál idejére időzítette Umberto Eco Loana királynő titokzatos tüze című új regényének premierjét és két korábbi esszékötetének (Hat séta a fikció erdejében, Öt írás az erkölcsről) újrakiadását, így mi, magyarok most már Umberto Eco szinte minden, kötetben napvilágot látott írását forgathatjuk. Az íróról Esterházy Péter tart laudációt a Budapest-díj átadása alkalmából.

A Könyvfesztiválra hagyományosan egy-egy ország is érkezik díszvendégként, idén Kanada a meghívott. A tengerentúli ország kapcsolata hazánkkal szorosabb, mint gondolnánk: az '56-os menekültek 20%-a Kanadát választotta új otthonául. Nem véletlen, hogy a kanadai irodalom képviseletében érkező hét szerző közül négyen magyar származásúak.

A fesztiválhoz idén sem csak kerekasztal-beszélgetések, dedikálások, szakmai előadások kapcsolódnak, hanem kiállítás is: látható lesz a kanadai magyarokat bemutató fotókiállítás, illetve a bolognai könyvvásáron nagy sikert elért magyar illusztrátorok munkái. Az idei Könyvfesztivál szenzációja azonban Mátyás király híres könyvtárának legszebb darabja, a Mátyás Graduálé kiállítása lesz.

A ritka kódexet a második világháború óta csak egyszer, 1990-ben láthatta a magyar közönség. A mostani szokatlan bemutatóra az ad alkalmat, hogy a Kossuth Kiadó a közelgő Corvin-évre megjelenteti a bibliofília hasonmás-kiadását. Az öt és fél évszázados kódex a legfrissebb könyvújdonságok mellett a Kongresszusi Központban csupán egyetlen napon, szombaton lesz látható.

Most is lesz Európai Elsőkönyvesek Fesztiválja, amelyre a 19 tagország mindegyike elküldi legígéretesebb pályakezdő prózaíróját. A fiatal szerzők szövegeibe bepillantást nyerhetünk az Élet és Irodalom április 6-án megjelenő számának mellékletében, illetve a Népszabadság és a Heti Válasz aktuális számaiban. Szombaton és vasárnap délután Babarczy Eszter és Békés Pál bírja szóra az alkotókat. Az idei Könyvfesztiválon állandó gyereksarkot is találunk.

Vasárnap délután az ebben az évben kerek születésnapjukat ünneplő magyar szerzők köszöntésével zárul a Könyvfesztivál. A Születésnapi Irodalmi Szalon vendégei lesznek: Szabó Magda, Göncz Árpád, Almási Miklós, Marék Veronika, Nádasdy Ádám, Bächer Iván.

XIV., Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál 2007. ápr. 12-15. Kongresszusi Központ, Bp., XII., Jagelló út 1.