Újdonságok a Könyvfesztiválon

2007.04.11. 21:02

A magyar kiadók számtalan könyv megjelenését időzítették mostanra, így készülve az április 12-én kezdődő Könyvfesztiválra. Ajánlónkban kiemeltünk néhány érdekesebb könyvújdonságot, amiért érdemes kinézni a Kongresszusi Központba a hétvégén.

Umberto Eco: Loana királynő titokzatos tüze, Európa
Magyarországi látogatásával egy időben jelenteti meg a neves olasz író legújabb regényét az Európa Kiadó. A rózsa neve és A Foucault-inga szerzője most nem a templomos lovagok vagy a középkori kolostorok misztikus világába kalauzolja az olvasót, hanem saját gyermekkorának padlására. Színes képregények, irodalmi ködök, második világháború előtti olasz ponyvahősök, fasiszta indulók, divatlapok, bádogskatulyák és bélyegek bábeli zűrzavarában tapogatódzik az amnéziában szenvedő antikvárius, hogy megtalálja elveszett emlékeit. Nem hiába mondja a könyv fülszövege, hogy ez az író legszemélyesebb regénye.
Olvassa recenziónkat Umberto Eco regényéről!

Günter Grass: Hagymahámozás, Európa
A tavalyi botrány után most a magyar közönség is kézbe veheti a Nobel-díjas német író önéletrajzi regényét. Grass egy évvel ezelőtt egy interjúban hozta nyilvánosságra, hogy 17 évesen tagja volt az SS fegyveres alakulatának. Mivel az író 60 éven át nyíltan a német szociáldemokraták mellett foglalt állást, sőt a náci múlt kérlelhetetlen bírájaként szólt fel - többek között a hírhedt bitburgi eset kapcsán -, bejelentése nagy vihart kavart a közéletben. Politikusok és írók vitatkoztak arról, erkölcsi megsemmisülés-e a vallomás; volt, aki azzal vádolta, hogy pusztán reklámot akart ezzel csinálni a könyvének.

Spiró György: Messiások, Magvető
Spiró György Fogság előtti regényei nem értek el átütő sikert annak ellenére, hogy az író - saját bevallása szerint - legalább olyan jónak tartja őket, mint a széles ismertséget hozó Fogság-ot. A széthulló Római Birodalom és a formálódó kereszténység korába kalauzoló regény tanulságaiból okulva írta újra Spiró egyik régebbi kedves regényét, A Jövevény-t, amely most az új szövegváltozathoz jobban illő címmel jelent meg. A Messiások a Fogság-ban is boncolgatott témát, a vallások és szekták emberi motívumait vizsgálja, csak éppen a XIX. századi Párizsban élő lengyel emigránsok körében lábra kapó misztikus iskola történetén keresztül.

Háy János: A gyerek, Palatinus
Háy János a Dzsigerdilen után újra meglepőt alkot? A gyerek című regény az elmúlt negyven év története egy vidékról indult férfi szemén keresztül. A Gézagyerek című dráma-novella párokból álló füzérben megtapasztalhattuk, hogy Háy Jánosnak jól áll a tömörség - a szerző ebben a regényben hagyja uralkodni a szikár stílust.

Bán Zsófia: Esti iskola - Olvasókönyv felnőtteknek, Kalligram
Bán Zsófia irodalomkritikus, az amerikai, illetve a feminista irodalom szakértője az Éjszakai állatkert-ben megjelent novellája után újra a szépirodalom területén kalandozik. Az Esti iskola - Olvasókönyv felnőtteknek című novellafüzére az iskolai olvasókönyv műfajával játszik: úgy tesz, mintha különböző iskolai tantárgyakhoz kapcsolódó olvasmányokat nyújtana az olvasóknak, ám eközben felvillan a XX. század történelme és irodalma - nyíltan női szemszögből, az eredeti jelentéstől finom humorral eltolva. Akik érzékenyek az utalásokra, élvezni fogják, amikor a író szövegbeli énje szórakozottan elmeséli, ahogyan Ottlik Gézával éppen nem találkozott, amikor a Lukács-fürdő tetőteraszán Szeredy Mari (!) elmesélte neki, hogy összeköltözött Magdával.

Alice Munro: Csend, vétkek, szenvedély, Park Kiadó
Alice Munro Kanada, illetve az angolszász nyelvterület egyik legnépszerűbb novellistája: magyarul most megjelenő műve megjelenésekor felkerült a TheNew York Times tíz legjobb könyvének listájára. A 76 éves kanadai írónő legtöbb története szülőhelyén játszódik, prózájának egyik jellegzetessége az otthonához való erős kötődés. Sokan az amerikai Dél íróihoz - például Faulknerhez - hasonlítják Munrót, mert ő is a mélyen gyökerező hagyományok világába viszi az olvasót, de távolítja tőlük a kanadai írónőt hangsúlyos női nézőpontja.

Olga és Wladimir Kaminer: A nagy szovjet fazék - A szocializmus konyhaművészete, Helikon
Wladimir Kaminer előző regénye, az Orosz diszkó zavarbaejtő lezserséggel vezetett be minket a Németországban letelepedő orosz emigránsok mindennapjaiba. A mű rákfenéje az volt, hogy a történetek, élethelyzetek könnyed egymásutánja nehezen állt össze szöveggé. A nagy szovjet fazék nagyobb eséllyel fogja össze élvezhető olvasmánnyá az orosz származású szerző szórakoztató, könnyed történeteit, e krokik ugyanis most a Szovjetunió volt tagországainak jellegzetes receptjei köré szerveződnek. Van hagyománya az irodalommá duzzasztott szakácskönyv műfajának, nem rossz koncepció ez, hiszen főzni (majdnem) mindenki szeret.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK