Bryan Ferryt náciszimpátiával vádolják

Vágólapra másolva!
Támadások kereszttüzébe került Bryan Ferry, aki egy német újságnak nyilatkozva beszélt elismerően a náci parádékról és Leni Riefenstahl filmjeiről. Az angol énekes menedzsere cáfol.
Vágólapra másolva!

A Roxy Music frontembereként, majd szólóban is világszerte sikeres Bryan Ferry a Welt am Sonntagnak adott interjút, melyben többször is pozitívan nyilatkozott egyes, a nácizmussal összeforrt művészekről, illetve a Harmadik Birodalom külsőségeiről.

Ferry - aki egyébként a Marks & Spencer divatárulánc egyik új kampányának is arca - saját bevallása szerint "Führerbunkernek" nevezte el a stúdióját Hitler főhadiszállása után, és ez még csak a kezdet. "Tisztelt Uraim, a nácik aztán tudták, hogyan kell magukat előadni és a rivaldafénybe állítani" - mondta egyebek között a német hetilapnak.

"Leni Riefenstahl filmjei, Albert Speer építészete, a díszszemlék és a zászlók - lenyűgözőek. Tényleg szépek" - folytatta a 62 éves énekes.

A kijelentésekre már reagált is a londoni zsidó közösség egyik vezetője, Nick Viner, aki szerint Ferry kijelentései "rossz szájízt hagytak maguk után": "Riefenstahl sokak halálba küldéséért volt felelős. Nagy különbség van a munkájukat végző emberek és azok között, akik egyetértettek a rémséges bűntettekkel" - fogalmazott Viner.

Ezzel szemben Ferry menedzsere, Steve Howard szerint az énekest félreértik: "Logikátlan a feltételezés, miszerint ha valaki jó véleménnyel van egyfajta művészetről vagy építészetről, akkor egyben el is nézi a hozzá kapcsolódó rezsim tetteit" - mondta a menedzser a London Standardnak.

Bryan Ferry egyébként a múlt hónapban jelentetett meg öt év után új albumot: a Dylanesque című lemezén Bob Dylan dalait dolgozta fel. A lemez bekerült a brit Top 5-be, és más országokban is jól szerepelt.