Májusban jön Marcus Miller

2007.04.19. 17:23

Miles Davis basszusgitárosa többször járt már Magyarországon, és koncertjeit minden alkalommal nagy érdeklődés és siker kísérte. Most a Petőfi Csarnokban hallhatjuk jellegzetes slappelős gitárjátékát május 20-án.

Marcus Miller azon legendás dzsessz-zenészek egyike, akiket alkalmunk van hallgatni élőben. Még csak 48 éves, de már legenda. Ő volt az, aki tíz évig dolgozott együtt Miles Davisszel, közreműködve többek között a Grammy-díjas Tutu-ben, amely Davis késői korszakának egyik legkiemelkedőbb darabja. Bár előtte vendégművészként számtalan különböző formációban zenélt, pályájának egyik csúcsa kétségtelenül az volt, amikor 21 éves korában Davis mellé került.

A nyolcvanas években a New York-i zenei élet egyre felkapottabb ifjú tehetsége lett, olyan világhírű előadók lemezein szerepelt szerzőként és basszusgitárosként, mint Aretha Franklin, Chaka Khan, Stevie Wonder, Prince, Paul McCartney, Eric Clapton, Roberta Flack, David Sanborn, Dizzy Gillespie vagy Wayne Shorter.

A brooklyni születésű fiú az iskolában klarinétozni tanult - ezt most, Marcus Miller Band nevű saját zenekarában is kamatoztatja, amelyben a basszusgitár mellett a basszusklarinétot is megszólaltatja. Miller példaképéhez, a Weather Reportos Jaco Pastoriushoz hasonlóan az érintő nélküli gitárjáték képviselője. Szólóiban a "slappelés" (a húrok ütés általi megszólaltatása) jellegzetes elem, invenciózus játéka, virtuóz hangszerkezelése könnyen felismerhető.

Improvizatív, funkys stílusa Millert a dzsessz kimondottan közönségbarát előadójává teszi. Funk és fúziós irányultsága szerzett neki népszerűséget rap és hiphop körökben is: olyan sztárokra volt hatással, mint a Jay-Z, Eminem és a 50 Cent.

Első önálló lemeze 1993-ban született The Sun Don't Lie címmel, majd két évvel később jelentkezett a Tales-szel, amelyet azóta is korszakalkotó műnek tart a szakma. Marcus Miller legutóbbi, Power című válogatásalbuma tavaly jelent meg - mi a Petőfi Csarnokban ezeket a számokat hallgathatjuk.

Marcus Miller - Petőfi Csarnok (XIV., Zichy Mihály út 14.) Jegyár: 7900 Ft, 8500 Ft.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK