A Smashing Pumpkins és a korszellem

Vágólapra másolva!
Nem kevesebb mint hét év után új albumot jelentet meg a Smashing Pumpkins. A Zeitgeist címre keresztelt anyag június 7-én landol a lemezboltok polcain, melynek végleges dalsorrendje most dőlt el.
Vágólapra másolva!

A Smashing Pumpkins közel hét év után újra aktív és idén nyáron vadonatúj stúdióanyaggal tér vissza. A Zeitgeist címet viselő korong dalsorrendjét most hozták nyilvánosságra, bár még az első kislemezes dal tekintetében nincs konkrét döntés a zenekaron belül.

Az albumot már ismerő bennfentesek szerint egyébként egyes dalok visszaröpítenek bennünket Pumpkins régi időszakába, ugyanakkor vannak sokkal szofisztikáltabb, zeneileg árnyaltabb megoldások is, a vibrafontól kezdve a szintipopig.

A lemez megjelenésével párhuzamosan a banda turnéra indul: hat és fél évvel utolsó közös koncertje után május 22-én a párizsi Grand Rex Theatre-ben áll színpadra a Smashing Pumpkins, ezt követően pedig számos európai fesztiválon tiszteletüket teszik június közepéig, majd júliustól Amerikában folytatják a koncertezést. Többek között július 7-én a Smashing Pumpkins is ott lesz az Al Gore kezdeményezésére indított Live Earth koncertjén New Jersey-ben.

A Smashing Pumpkins frontembere, Billy Corgan 2000 májusában egy rádióinterjban jelentette be zenekara feloszlását, mely még utoljára egy saját kiadású és limitált példányszámban kiadásra került albumot adott ki 2000 őszén Machina II/The Friends & Enemies of Modern Music címmel. 2000. december 2-án pedig abban a chicagói Metro nevű klubban adták utolsó közös koncertjüket, ahol tizenkét évvel azelőtt a csapat karriere elindult. 2001-ben Billy Corgan és Jimmy Chamberlain egy újabb project kedvéért fogott közös munkába: a Zwan azonban csak egy hamar elfeledett albummal tudott előrukkolni (Mary Star of The Sea), és 2003-ban csak feloszlott ez a formáció is. Jimmy Chamberlain eközben megalapított egy rock-jazz fúziós bandát saját neve alatt, The Jimmy Chamberlain Complex névvel.

2005. júniusában Billy Corgan szólóanyagának megjelenésekor egy teljes oldalas hirdetést vásárolt a Chicago Tribune-ban, hogy közhírré tegye, minden álma, hogy újból felélessze a Smashing Pumpkinst. 2006-ban tették hivatalossá a csapat újraegyesülését, valamint egyre több információ jelent meg a készülő új albumról, a Zeitgeist-ről, így az is, hogy a lemez egyik producerjelöltje az a Roy Thomas Baker, aki számos Queen lemez zenei megfejtőjeként vált ismertté, sőt időközben azt a Terry Date-et is bevonták a produceri munkálatokba, aki a Pantera, a Deftones vagy a Soundgarden korongjainál segédkezett.