Sörpadok helyett szusibár a Balaton-parton

2007.04.24. 14:31

A két fesztiváligazgató, a VOLT-ról ismert Lobenwein Norbert és Fülöp Zoltán nagy neveket és világsztárokat ígért, és a Balaton Sound visszaigazolt fellépői közül csak a már említett Beastie Boys és a Basement Jaxx esik egyértelműen ebbe a kategóriába. Egyikük sem először jön egyébként Magyarországra, hiszen a New York-i hiphoptrió már jó egy évtizede adott egy koncertet Budapesten, míg a brit elektronikus tánczene egyik zászlóshajójának tartott duó már kétszer is járt a Szigeten.

Mellettük a szervezők a Kruder & Dorfmeister exkluzívnak számító fellépését tartják kiemelkedő eseménynek, illetve a nálunk már szintén visszajáró francia Nouvelle Vague és az idén az európai slágerlistákon végigsöprő Eric Prydz, akinek a Pink Floyd-feldolgozása (Proper Education) vagy a Call Me című, három évvel ezelőtti megaslágere lehet ismerős.

Fotó: Hajdú D. András

Gerendai Károly izgalmas programokat és nívós szolgáltatásokat ígér


Bár a szervezők külön hangsúlyozták, hogy a Balaton Sounds nem elektronikus zenei fesztivál, a fellépők listáját nézve egyértelműen a DJ-k között van a legnagyobb felhozatal: a New York-i house szcénát képviselő Roger Sanchez, az Elvis-feldolgozásával ismertté váló Junkie XL, és a brit technoklubok egyik kedvence, Darren Emerson. Ugyancsak az elektronikus oldalt képviseli a hozzánk ugyancsak gyakran járó Tiga, a holland Ferry Corsten és a Café Del Mar sorozattal ismertté váló José Padilla. Sőt, még a nemrég trióvá alakult Client sem lógna ki egy elektronikus zenei fesztiválról.

Őket hivatott ellensúlyozni az európai reggae-színtéren ismertnek számító francia Patrice, a (már unjuk leírni, de) nálunk mindig szívesen játszó Oi-Va-Voi és a francia hiphop egyik nagy neve, a Saian Supa Crew. Amint az látható, rockzene egyáltalán nincs a kínálatban, és ha megnézzük bármelyik európai fesztivál line-upját, akkor onnét kevés név lehet ismert.

Tény, hogy velük szemben a Balaton Sound másfajta, szándékosan "legömbölyített élű" mezőnyt hozott össze, jelen esetben inkább a magyar, semmint a külföldi vendégekre építve. Gerendai Károly szerint egy fesztivál felfutása mindig éveket vesz igénybe, ezért idén még csak 25-30 ezer látogatóval számolnak, és vélhetően ezért is bíznak inkább az itthon már bejáratott nevekben.

Fotó: Hajdú D. András

Ami még a fesztivál fontos célja, az az, hogy újra bedobja a köztudatba az elmúlt 15 évben kissé lejáratódott Balatont, és ebben mindenképpen partner Zamárdi polgármestere, Csákovics Gyula, aki bízik benne, hogy a Balaton Soundnak köszönhetően ismét több magyar fiatal fedezi fel magának a tavat. Ami a helyi lakosok és nyaralók várható panaszait illeti, a polgármester szerint egyrészt igyekeznek a lehető legjobban felkészíteni Zamárdi lakosait a fesztiválra, amelyből hosszú távon szerinte a település csak profitálhat, hiszen fellendítheti az utóbbi időben kissé pangó idegenforgalmat is.

Éppen ezért a fesztivál hangulata sem a tavalyi EFOTT-ot idézi majd: "Gyrosillat helyett szusibár, sörpadok helyett koktélbárok" lesznek majd a jellemzők, és persze esztétikus éttermek is. A vendégek a fesztivál területén levő kemping mellett környékbeli szállásokat is találhatnak majd maguknak, ha éppen nem a vízparti nyugágyakban ejtőznek.

Három nagyobb helyszín (Nagyszínpad, Terasz és Aréna) mellett számos kisebb színpadon lesznek majd fellépők, továbbá szabadtéri diszkó és vízi programok is várják majd a vendégeket, akik mindezt naponta 6000 forintért vehetik igénybe elővételben, a helyszínen 6500-ba kerül majd a napijegy. A négynapos bérlet ára elővételben 14 900 forint, a helyszínen megváltva 16 900 forint lesz majd.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKK