A visszafiatalodott Avril Lavigne hete

Vágólapra másolva!
A világ lemezpiacának elmúlt hetét újdonságok tekintetében alapvetően két album határozta meg világszerte. Megérkezett Avril Lavigne és a Nine Inch Nails új kiadványai, amelyek kézenfogva szántották végig az eladási ranglistákat minden országban. Abszolút siker két irányból, két formában, két verzióban és két felállásban. Mivel a német albumlista e cikk elkészültéig nem frissült, az most nem szerepel az eheti összeállításban.
Vágólapra másolva!

Nehéz értékelni az elmúlt hét történéseit az amerikai lemezpiacon, mert az eredmény meglehetősen kettős. Mondhatnánk ugyanis, hogy elég nagy a pangás, hiszen az egész Top 100-ban mindössze hat új lemez található. Ebből az is valószínűsíthető, hogy az eladások tekintetében nem kell világraszólót produkálnia egy előadónak sem, hogy egy új megjelenéssel a lista élmezőnyében végezzen. Másrészről viszont két olyan album jelent meg az értékesítési rangsor csúcsán, amelyek valószínűleg akkor is nagyot szakítottak volna, ha néhány héttel korábban, a lemezdömping idején jelentek volna meg. Az mindenesetre biztos, hogy Avril Lavigne és a Nine Inch Nails megérdemelten robbant be az értékesítési rangsor csúcsára, letolva onnan az elmúlt hetek unalomig nyüstölt standard sztárjait, és némileg új színt adva az R&B és country által uralt felhozatalnak.

Az elmúlt héten már az első helyről visszaköszönő slágerparádé, a NOW válogatás 24. része ez alkalommal visszacsúszott a dobogó legalsó fokára, hogy utat adjon két új belépőnek. Mindjárt a legelőkelőbb pozícióba érkezett meg ugyanis a tinisztárrá visszavedlett Avril Lavigne új lemeze, a Best Damn Thing. A most 22 éves rockerlány, aki 2002-es debütjével egy csapásra vált a világ összes lázadó kamaszlányának példaképévé, az abszolút véleményvezér cím mellé már anno begyűjtött néhány tetszetős eladási eredményt is. A beköszönő nagylemez, a Let It Go második lett az USA lemezeladási listáján, a húzó számok pedig rendre ott voltak a slágerlista Top 10-jében. Ezt követte egy imázsváltás, sötétebb tónusokkal és gótos beütéssel, ami az eladásokat nem különösebben befolyásolta, a második album, az Under My Skin ugyanis már meghozta Lavigne-nak az első csúcspozíciót.

Most itt a harmadik lemez, ahol visszafiatalodott, levedlette sötét korszakát, és már a borító tanulsága szerint is leginkább egy kezdő Pinkre hasonlít, ami az életrevalóság tekintetében csak jó hír lehet. Az új lemez első slágere, a Girlfriend már hetek óta jelen van a Hot 100 listán, mostanra meghódítva annak csúcsát, ezzel párhuzamosan pedig a pop kategória és a letöltések rangsorában is élre állt. Így már egyértelmű volt a nagylemez várható útja is, ami erre nem is cáfolt rá, és rögtön a megjelenés után átvette a vezetést.

Az első helyet nem kisebb legenda elől halászta el, mint a kultbandák panteonjából letekintő Nine Inch Nails, amely szintén jól kikövezte az Year Zero útját, de a módszerek merőben mások voltak. Slágergyártás helyett a NIN ugyanis inkább elkötelezett rajongói bázisát használta ki, mellé pedig olyan kampányt társított, ami az utolsó cseppet is kifacsarta a gerilla marketing fogalmából. A turnépólókról kiolvasható üzenettől kezdődő kampány koncerteken "elhagyott" pendrive-okon és az interneten beindult a honlapok egész sorozatán ívelt át, hogy kirajzolja a frontember Trent Reznor által megálmodott anti-utópisztikus párhuzamos NIN-valóságot. Reznor ugyan úgy nyilatkozott, hogy a marketing kifejezés használata itt kérdéses, inkább egy újfajta szórakoztatási formáról van szó, az akciók azért biztosan jót tettek az eladásoknak. A kereskedelmileg rapszodikusan szereplő zenekar ugyanis 2000-es Things Falling Apart óta tartó kátyújából két évvel ezelőtt tudott kimászni a With Teeth elsőségével a Billboardon, most pedig sikerült ezt a kiugrást megtartani az indító második hellyel. Nagylemez tekintetében egyébként ez az ötödik Top 10 helyezése a bandának 1992-es első áttörése óta, amit a Broken című lemezzel tudott nyélbe ütni.

Nine Inch Nails



A lemezlista élmezőnyének további egyetlen új belépője Bucky Covington, akinek saját nevét viselő debütáló anyaga igaz, hogy éppen leszorult a dobogóról, viszont az amerikai megasztárosok sokadik tagjaként felütve fejét, jó helyezésnek mondható a negyedik pozíció. A 30 éves countryzenész 2006-ban bukkant fel az American Idol című tehetségkutatóban, ahol a döntőt nyolcadikként volt kénytelen elhagyni. A műsort követő turnén ajánlottak számára lemezszerződést, amelynek mostanra érett be a gyümölcse. A Billboard Top 10 helyezettjei között további újdonságról már beszámolni nem tudunk, csupán a múlt hét sztárjai vesztettek illetve nyertek néhány helyezést, és Carrie Underwood volt az, aki öt helyezést javítva vissza tudta verekedni magát a legjobb tíz közé.

A lemezlista hátralevő részében még két újdonságot találunk. A 15. helyen jelentkezik új albumával a szintén countryban utazó Clay Walker, aki a '90-es évek derekán lesöpörte stílusbeli riválisait, majd némileg veszítve fényéből erős közepesként maradt meg a szcénában. A country lemezek között általában jól szerepelt, az összesített listán viszont változékony eredményeket ért el, de a 2003-as határozottan jó eladást produkáló A Few Questions után most megcsípte élete eddigi legjobb eredményét a Fall című új kiadványával. Az eladási eredmények rangsorában új belépő még Lumidee, aki második lemezét prezentálja a 44. helyen. Lumidee Cedeno az előzőekben taglalt Walkerhez hasonlóan nagyobb lánggal égett pályakezdőként, mint most: induló slágere, a Never Leave You harmadik volt a Hot 100-as listán négy éve, azóta viszont nem tudott ehhez hasonlót produkálni. Az összesített listán való közepes szereplés azonban betudható a megváltozott pozícionálásnak is, ugyanis a független albumok között mindjárt második, az R&B/Hip-Hop listán pedig 14. a most megjelent Unexpected.

Forrás: [origo]

Bucky Covington



A slágerek világában a már említett Avril Lavigne uralom a jellemző, a Girlfriend átvette az első helyet a múlt heti csúcstartó Timbalandtől, aki most a második a Nelly Furtadót és Justin Timberlake-et is felvonultató Give It To Me-vel. A dobogó harmadik fokát Akon gyűjtötte be az elmúlt heti adatok alapján, méghozzá úgy, hogy közben ismét regisztrált magának még egy nagy dobást, ugyanis a Bone Thugs-N-Harmony-val közös I Tried című szám az előző 35. helyről ugrott előre a 7. pozícióba. Újdonság egyetlen van a slágerpiac első ötvenesében, ami Fergie nevéhez fűződik: a Big Girls Don't Cry a 41. helyen nyitott.