McCartney- és Beatles-dalok végre digitálisan is

Vágólapra másolva!
Sir Paul McCartney végre beadja a derekát a mai kor elvárásainak és digitális formában is letölthetővé teszi a hamarosan megjelenő új lemezének anyagát. Sőt azt is megerősítette, hogy a Beatles teljes katalógusa is hasonlóan elérhető lesz.
Vágólapra másolva!

Paul McCartney hosszú idő után egy független lemezkiadónál, a Starbucks kávéházlánc által alapított Hear Music gondozásában megjelenő Memory Almost Full című új lemezének anyaga lesz az első olyan McCartney-kiadvány, melynek valamennyi dalát digitálisan is megtalálhatjuk a legális online áruházakban, illetve csengőhang formájában is megszerezhetjük. Paul McCartney a Billboard magazinnak a napokban adott nyilatkozatában azt a hírt is megerősítette, hogy a Beatles teljes katalógusnak az online értékesítéséről szóló megállapodása - ahogyan ő fogalmazott - "virtuálisan létrejött".

A Starbucks digitális letöltésekre vonatkozó marketing tervei szerint az új McCartney-album, a Memory Almost Full elsősorban az Apple iTuneson, a Hear Music saját digitális boltjából lesz fellelhető. Viszont az online értékesítés jelenleg még csak az új lemezre vonatkozik, a korábbi ex-Beatles-tag albumai még nem kerülnek fel a letöltőoldalakra.

Mindemellett viszont egyre több jel utal arra, hogy Paul McCartney kezd meghajolni a kor követelései előtt, és egyre inkább nyitott a digitális kereskedelem irányába. Mint ismeretes, a Beatles teljes zenei katalógusa és az egykori tagok lemezei még mindig hiányoznak a digitális zenei kereskedelemből. Csak egy-egy dal vagy szólóanyag lelhető fel a nagyobb letöltő oldalakon, többek között a Michael Jacksonnal vagy Stevie Wonderrel közösen felvett duettdalok, valamint Ringo Starr szóló lemezei és John Lennon és Yoko Ono albuma, a Double Fantasy.

A Beatles-dalok sorsát alapvetően a az iPod/iTunes tulajdonosa, az Apple Inc és a Beatles kiadó, az azonos néven futó Apple Corp. között zajló névhasználati jogvita pecsételte meg eddig. Ahogy az [origo] is beszámolt róla, februárban végre peren kívül megállapodtak a felek, és első lépésben az iTuneson, majd az összes többi digitális letöltőoldalon engedélyezték a régi nagy Beatles-slágerek értékesítését.