Blitzkrieg Pop - rockzenészek és a nácizmus

Vágólapra másolva!
Bryan Ferry szerencsétlen kijelentése a nácizmus esztétikájáról egyáltalán nem számít elszigetelt jelenségnek a rockzenében, hiszen így vagy úgy, de flörtölt Hitlerrel a Rolling Stones, David Bowie vagy Marilyn Manson is. Vajon lehet-e ötletet lopni a Harmadik Birodalomtól anélkül, hogy az ember automatikusan nácivá válna? Cikkünkből kiderül, hogy lehet, csak nem mindegy, ki, mikor és hogyan csinálja.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt hónapban támadások kereszttüzébe került Bryan Ferry, aki egy német újságnak nyilatkozva beszélt elismerően a náci parádékról és Leni Riefenstahl filmjeiről. A Roxy Music frontembereként, majd szólóban is világszerte sikeres Bryan Ferry még márciusban a Welt am Sonntagnak adott interjút, melyben többször is pozitívan nyilatkozott egyes, a nácizmussal összeforrt művészekről, illetve a Harmadik Birodalom külsőségeiről.

Ferry - aki egyébként a Marks & Spencer divatárulánc egyik kampányának is arca volt - saját bevallása szerint "Führerbunkernek" nevezte el a stúdióját Hitler főhadiszállása után, és ez még csak a kezdet. "Tisztelt Uraim, a nácik aztán tudták, hogyan kell magukat előadni és a rivaldafénybe állítani" - mondta egyebek között a német hetilapnak.

"Leni Riefenstahl filmjei, Albert Speer építészete, a díszszemlék és a zászlók - lenyűgözőek. Tényleg szépek" - folytatta a 62 éves énekes.

A kijelentések hetekkel később bukkantak fel az angol médiában, és - ahogy az ilyenkor lenni szokott - hatalmas felháborodás kísérte. A londoni zsidó közösség vezetői egyenesen felszólították a Marks & Spencert, hogy gondolja át az együttműködését Ferryvel, és a héten meg is jelent a hír, miszerint a cég nem újítja meg az énekes szerződését.

Igaz, a Marks & Spencer illetékesei azt is hozzátették, hogy sosem szoktak szerződést hosszabbítani a modelljeikkel, ezért ebben semmi rendkívüli nincsen: "Bár még csak tervezzük az őszi kampányunkat, nem valószínű, hogy bármelyik modellünket is több szezonra szerződtetnénk. Üdvözöltük Mr. Ferry bocsánatkérését a kijelentései miatt, ő pedig rendben kitöltötte a szerződését."

A ruhacég udvarias nyilatkozata ellenére a döntést a nemzetközi sajtó Ferry szerencsétlen kijelentéseinek következményeként tálalta, de ha mégsem így történt, akkor is borítékolható, hogy a közeljövőben egy nagy cég sem keresi majd reklámszerződési ajánlattal. És bár az évtizedek óta sztáréletmódot élő énekesnek nem kell tartania attól, hogy kisiklik a karrierje a nyilatkozata miatt, abban biztos lehet, hogy még hosszú ideig a közvélemény egy része náci-szimpatizánsként tekint majd rá.

Ezen az sem segít, hogy előbb Ferry menedzsere, majd ő maga is félreértésnek nevezte a cikkből kiragadott mondatokat, és bocsánatot is kért mindenkitől, aki esetleg sértve érezte volna magát. Miközben egyes brit újságok valóságos boszorkányüldözést indítottak, akadtak olyanok is, akik bátorkodtak megjegyezni, hogy Speer vagy Riefenstahl művészetének elismerése nem feltétlenül jelenti azt, hogy az illető az eszmével is szimpatizálna, mint ahogy Eizenstein filmjeit sem csak sztálinisták élvezhetik. Arra is utaltak, hogy a Harmadik Birodalom külsőségei, tisztán esztétikai szempontból nézve valóban lehetnek izgalmasak, még ha másoknak ugyanaz ijesztő is.