A Sziget szervezői korán előrukkoltak a Nagyszínpad nemzetközi fellépőinek névsorával, hogy a Madness-, a Chemical Brothers-, a Nine Inch Nails-, a Faithless-, a Tool-rajongóknak legyen idejük sok hetijegyet venni. A fokozatosan adagolt információk után most Gerendai és a hajától megfosztott Müller Péter a teljes Sziget-programot nyilvánosságra hozta, így az is kiderült, jön Chris Cornell és az Eagles of Death Metal, és ezentúl új multikulti helyszín díszíti a fesztivál amúgyis tarka térképét. Open Tisztás és New York City lenyomata a 15. Sziget gyepén.

A Nagyszínpad line-upja ismét bővült néhány névvel: a Sziget-szervezők szerint "minden idők legjobb zenei felhozatalát" kínáló idei fellépők mellé Chris Cornell, a Razorlight és az Eagles of Death Metal sorakozott fel. Ezek közül Cornell a legnagyobb durranás: a Nirvánával együtt, a seattle-i grunge-hullámmal induló Soundgarden énekeseként futott be, aztán egyedül is, majd a Rage Against the Machine utódzenekarával, az Audioslave-vel is sikeres tudott lenni. A Razorlight neve a brit gitárpop-szcéna ismerői számára lehet hívószó, az elmúlt években feltűnt zenekar az amerikai Strokes kistestvéreként emlegették, és hamar a koncertszervezők kedvence lett Londonban. Rockbandaként az Eagles of the Death Metal neve alaposan félrevezethet, a zenekar nem kemény metált, hanem kifejezetten vicces rockot játszik.

Az Open Tisztás névre hallgató új helyszín a Bahia Színpad és a Civil-sziget között fog helyet kapni, és arculatát leginkább a két támogató intézmény, a budapesti Gödör Klub és a mostanában egyre aktívabban szervezkedő New York-i Magyar Kulturális Intézet határozza meg. Az amerikai magyar kulturális központ pavilont kap a tisztáson, ahol egy embernagyságú installáció próbálja hirdetni a Sziget gyepén Budapest és New York szellemi rokonságát. Az amerikai művészcsoport, a Flux Factory által épített képzeletbeli makettvárosban a két város emblematikus épületei kerülnek egymás mellé - a Szabadság-szobor és a Parlament között "görhintával" közlekedhetünk, illetve az installáció fölé emelkedő teraszról figyelhetjük. Az installáció mellé készül egy rendhagyó útikönyv is, amely bemutatja a Budapestből és New York-ból összegyúrt várost.

A Gödör Klub koncerteket delegál az Open Eye Színpadra  - Bárdos Deák Ágira, Csókolomra, Balatonra, Specko Jednóra, Tereskovára számítsunk -, illetve terveznek ide videoklip-vetítéseket, a Magyar Televízió révén filmklub is alakul Nagy nevettetők címmel. A helyszín befogad több, eddig máshol megvalósuló produkciót - többek között ide költözik a Sziámi hagyományos Szigetzáró koncertje is.   

Az eddig megszokott régi helyszínek maradnak: a tavalyi sikeres debütálás után ismét lesz Meduza, régi vendég a Magic Mirror, a Cökxpon Ambient, az Afro-latin Színpad és Világfalu, a Civil-sziget - nem kell hiányolnunk egyik színpadot vagy sátrat sem. A nagy kedvenc, a Luminárium új építménnyel érkezik. Változás viszont, hogy az eddig főleg hazai alternatív bandákat befogadó Bahia Sátor kelet-közép-európai jelleget ölt: a Kelet Kapuja néven újjászülető színpadon a Baltikumtól a Balkánig bemutatkoznak az adott ország Kispálhoz vagy Tankcsapdához hasonló helyi sztárzenekarai.

A Jazz Színpad is fejlesztéseken megy át: a régi mozi-réten helyet kapó sátor megerősített hangszigetelést kap, illetve a szervezők nyitnak a jazz szomszédos területei - például acid jazz, swing, crossover, fúziós jazz - felé is. Ennek jegyében a koncertek után DJ-k játszanak, így ezen a nyáron még a Jazz Sátor is átalakulhat táncos helyszínné. Újdonság az is, hogy tematikus napok lesznek a színpadon, ez főleg a külföldi jazz-rajongókat hivatott orientálni. A Jazz Sátor nemzetközi fellépői között találjuk a hajdanán Miles Davis mellett játszó Mike Stern gitárost, és Erik Truffaz francia trombitást.

Új fejlemény, hogy szponzor-változások fejleményeképp a Világzenei Nagyszínpad az iwiw előnevet kapja, míg Korda Gyuri, Szandi és Aradszky László ezentúl a Tibi csoki nevét viselő Táncdalfesztivál Sátorban fog fellépni. Az eddig is enyhet adó logikai játékok sátrához csatlakozik a pókersátor, amely a mostani, Korda-pókernek is nevezett hétlapos texas hold'em-lázban előreláthatólag nagy sikert fog aratni.

Ismét minden este fellép a Transe Express: a cirkuszi kötéltáncot és a koncertezést egy érdekes ötlettel egybeszerkesztő francia társulat szolgáltatta tavaly is az utcaszínházi részleg leglátványosabb produkcióját. Idén Lusta Királyok című új műsorukkal érkeznek. A Színház-és Táncsátorban debütál a nemzetközi hírű magyar koreográfus, Frenák Pál Instinct című új darabja, és itt láthatjuk a Leni-Basso nevű japán tánccsapat előadását is. A programban a szervezők ráerősítettek a humorra: érkezik egy francia hangutánzó művész, Fabian Kachev, egy papírjelmezekben popsztárokat parodizáló olasz, Ennio Marchetto, valamint a világhírű spanyol burleszk-társulat, a Tricicle Company.

Maradnak az eddig megszokott szolgáltatások, tehát idén is lesz nemzetek konyhája, patika, bankautomata, tejbár - minden, mi szem-szájnak ingere. A tavalyi évhez hasonlóan lehet majd biciklit bérelni a Szigeten, illetve a kerékpár-megőrzőben segítséget kérhetünk a javításhoz. A közlekedés nem változik, közvetlen helikopter-kapcsolat ezentúl sem lesz, de megint indulnak külön hajó- és buszjáratok a Szigetre.

Sziget Fesztivál - Hajógyári-sziget, 2007. augusztus 8-15. Jegyár: napijegy: július 15-ig 7000 utána 8000, hetijegy: "ottalvós" 37.500, "hazamenős" 30.000